Dirty Shirley
14.08.2022 Cafe Bar

Koktel Dirty Shirley je letnji must have! (RECEPTURA)

Suprotno svim očekivanjima barske industrije, alkoholna verzija slavnog mocktaila Shirley Temple osvaja svet.

Shirley Temple je najpoznatiji bezalkoholni koktel ikada

Shirley Temple je verovatno najpoznatiji mocktail ikada napravljen. Veruje se da je ova klasična mešavina piva od đumbira i grenadina sa malo limuna ili limete prelivena maraskino višnjama prvi mocktail na svetu. Piće je nazvano po Širli Templ, najpoznatijom dečijom glumicom tokom 30-ih i 40-ih godina prošlog veka, da bi u zrelijim godinama postala diplomata i ambasador.
Jedan od verzija nastanka kaže da ga je osmislio barmen u Chasen’s restoranu u zapadnom Holivudu u Kaliforniji kako bi poslužio glumicu koja nije bila veliki fan pića, što je priznala u intervjuu 1986. godine.
„Preslatko, pa čak i neprijatno piće koje su mi servirali u svakoj prilici. Gde god bi se pojavila konobar bi stizao sa koktelom. Svi su mislili da je to baš simpatično, ali meni nije“, izjavila je Širli Templ dodajući u intervjuu da je putem suda sprečila flaširanu verziju koktela.

Sirli Templ

Oživljavanje mode i pop kulture devedesetih

Shirley Temple koktel se i danas smatra prvim izborom za svu decu ili za osobe koje žele bezalkoholno piće. A šta se dogodi kada se u ovaj kotel ubaci malo votke ili džina, ili bilo kojeg alkohola? Dobijete Dirty Shirley, novi inn koktel ovog leta. Koktel koji će, po mišljenju američkih bartendera, biti popularniji od Espresso Martinija i Negronija, pa možda čak i od Spritza. Ovo iznenađuje jer su sastojci koktela u suprotnosti sa svim savremenim industrijskim trendovima, jer je reč o koktelu sa visokim sadržajem alkohola i šećera, dakle sastojcima koji se zadnjih sezona izbegavaju ili jako malo koriste.
Koktel je napravljen na isti način kao i fluorescentno gazirano piće u kojem uživaju deca. Meša se grenadin od višnje sa sodom od limuna i limete, a zatim ga začinite željenim alkoholom. Osim votke ili džina, koristi se ruma, pa čak i tekila.
“Trend Espresso Martinija nadovezao se na ponovno oživljavanje mode i pop kulture 90-ih”, piše Beki Hjuz iz Njujork Tajmsa, dodajući: “Dirty Shirley vidim na isti način: dok se nostalgija 2000-ih širi, razumljivo je da bi piće koje je tad žarilo i palilo, moglo postati popularno i sada.”
Hughes ističe i još jednu zanimljivost: devojke koje su u svojim ranim i srednjim 20-ima redovno pile koktel Shirley Temple, sada su odrasle i otuda, dodaje, i želja za dodavanjem alkohola u piće. A nama ostaje da vidimo hoće li ovo leto zaista biti leto ispijanja Dirty Shirley koktela.

SHIRLEY TEMPLE

SASTOJCI:
* ½ ounce Cherry Grenadine
* ¼ ounce soka od limete
* 5 ounces hladnog piva od đumbira
* 2 Luxardo maraschino višnje
PRIPREMA:
Napunite kockama leda Collins čašu. Dodajte grenadine i sok od limete. Dopunite pivom od đumbira i nežno promešajte. Ukrasite sa dve Luxardo maraschino višnje.

2 Dirty-Shirley-2

DIRTY SHIRLEY

SASTOJCI:
* 2 ounces votke
* 1 ounce cherry grenadina
* 8 ounces limun-limeta soda (Sprite ili 7Up)
* 1 Luxardo maraschino višnje
PRIPREMA:
Napunite highball čašu sa kockama leda. Dodajte votku i grenadin. Dopunite sa sodom, lagano promešajte i ukrasite sa Luxardo maraschino višnjom.

Slike alkohol

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije