Sezonski rad u Hrvatskoj je i dalje najpoželjniji za ugostiteljske radnike iz Srbije
Sezonski rad u Hrvatskoj je i dalje najprivlačniji našim ugostiteljskim radnicima. Sezona za izvoz domaće radne snage je počela već u aprilu i to ...
pročitaj jošSrpski kuvari zarađuju mesečno oko 3 prosečne plate u Srbiji, a chefovi čak do pet prosečnih plata
Televizija N1 ovih je dana objavila zanimljivu priču o kuvarima i konobarima iz Srbije i Republike Srpske, koji su brojnošću počeli dominirati među ugostiteljskim osobljem u Istri. Priča počinje iskazom srpskog kuvara koji je radio u velikom pulskom restoranu sa četrdesetak zaposlenih. Kuvar tvrdi da među više od četrdeset zaposlenih nije bilo ni jednog Hrvata.
Hrvat je jedino vlasnik, dok skoro svi drugi radnici u tom restoranu dolaze iz Srbije i Republike Srpske. Priča, koju su preneli mnogi mediji sadrži konkretne podatke o zaradama. Srpski kuvari na privremenom radu u Istri zarađuju, kažu oni sami, između 1.800 i 2.500 evra, dok chefovi zarađuju preko 3.000 evra. Sigurni smo da i u ostatku jadranske obale ne može biti lošije.
Ako se uzme da je prosečna plata u Srbiji u maju po zvaničnim podacima iznosila 715 evra, to znači da prosečan kuvar na Jadranu može zaraditi oko 3 prosečne mesečne plata, dok chef može zaraditi do pet srpskih prosečnih plata.
Razlike su još veće kad je reč o ugostiteljskim radnicima iz Republike Srpske ii Makedonije. Prosečna mesečna plata u Bosni i Hercegovini iznosi naime, tek malo više od 600 evra, a prosečna mesečna plata u Makedoniji iznosi 568 evra.
Iz ovih podatka jasno se vidi zašto je Jadran odavno postao Eldorado za ugostiteljske radnike iz susednih zemalja.
Industrijalizacija proizvodnje hrane dovela je do situacije u kojoj je inovacija često ograničena na menje varijacije na već postojeće teme. U d...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još