
Sezonski rad u Hrvatskoj je i dalje najpoželjniji za ugostiteljske radnike iz Srbije
Sezonski rad u Hrvatskoj je i dalje najprivlačniji našim ugostiteljskim radnicima. Sezona za izvoz domaće radne snage je počela već u aprilu i to ...
pročitaj jošSrpski kuvari zarađuju mesečno oko 3 prosečne plate u Srbiji, a chefovi čak do pet prosečnih plata
Televizija N1 ovih je dana objavila zanimljivu priču o kuvarima i konobarima iz Srbije i Republike Srpske, koji su brojnošću počeli dominirati među ugostiteljskim osobljem u Istri. Priča počinje iskazom srpskog kuvara koji je radio u velikom pulskom restoranu sa četrdesetak zaposlenih. Kuvar tvrdi da među više od četrdeset zaposlenih nije bilo ni jednog Hrvata.
Hrvat je jedino vlasnik, dok skoro svi drugi radnici u tom restoranu dolaze iz Srbije i Republike Srpske. Priča, koju su preneli mnogi mediji sadrži konkretne podatke o zaradama. Srpski kuvari na privremenom radu u Istri zarađuju, kažu oni sami, između 1.800 i 2.500 evra, dok chefovi zarađuju preko 3.000 evra. Sigurni smo da i u ostatku jadranske obale ne može biti lošije.
Ako se uzme da je prosečna plata u Srbiji u maju po zvaničnim podacima iznosila 715 evra, to znači da prosečan kuvar na Jadranu može zaraditi oko 3 prosečne mesečne plata, dok chef može zaraditi do pet srpskih prosečnih plata.
Razlike su još veće kad je reč o ugostiteljskim radnicima iz Republike Srpske ii Makedonije. Prosečna mesečna plata u Bosni i Hercegovini iznosi naime, tek malo više od 600 evra, a prosečna mesečna plata u Makedoniji iznosi 568 evra.
Iz ovih podatka jasno se vidi zašto je Jadran odavno postao Eldorado za ugostiteljske radnike iz susednih zemalja.
Chef Nemanja Janković je napustio gradsku vrevu i vratio se na Taru gde sada vodi Kremna koncept, projekat u kojm centralno mesto zauzima restoran ...
pročitaj jošChef Dušan Todić je jedan od onih ljudi koji ne vole ušuškanost niti da žive i rade u zoni komfora. Vođen izazovom, napravio je korak dalje u karij...
pročitaj jošAleksandar Bućan, chef kuhinje hotela Mona Plaza oduševio je prestonicu sa dva hrabra i inovativna gastronomska projekta. Tokom petnaestogodišnje k...
pročitaj još