Najveća flaša viskija
04.09.2023 Drink

Flaša viskija visoka 183 cm prodata za više od milion evra (FOTO)

Flaša viskija sadrži 311 litara 32. godine starog Macallan single malta

Vijetnamski kolekcionar postao je vlasnik najveće flaše viskija na svetu. Vijet Nguien Din Tuan kupio je na aukciji flašu zapremine 311 litara sa 32. godine starim „Macallan single malt“ viskijem, za 1,1 milion funti.
Vijet je bocu kupio na aukciji u Edinburgu, a sada je dobio i sertifikat Ginisove knjige rekorda, koja potvrđuje da je najveća na svetu. Vijet je inače dugogodišnji kolekcionar retkih žestoka pića i poseduje mnoge od najređih i najstarijih flaša konjaka i viskija na svetu.

Najveća flaša viskija će od sada biti deo najveće kolekcije na svetu

„Provodim svoje slobodno vreme sakupljajući boce kvalitetnog pića, i to traje decenijama. Istorija i tradicija pravljenja viskija svakom od njih daje specifičnost, a ovaj najnoviji me je privukao činjenicom da je to najveća flaša na svetu“, rekao je.

Najveća flaša viskija prodata na aukciji

Danijel Monk trgovac pićima na veliko, organizovao aukciju. Rekao je da je ova boca sa viskijem nazvana „Neustrašivi“ u čast dostignuća 11 britanskih istraživača, čije su slike prikazane na etiketi boce.
„Ovo je projekat kojim se slavi život mog pokojnog oca, kapetana Stenlija Monka, koji je i sam bio istraživač, i postigao mnoge neverovatne stvari tokom svog života“, rekao je Monk, a prenosi RTS.

Vijet čuva istoriju viskija

„Neustrašivi“ je najnoviji dodatak Vijetovoj kolekciji koja već uključuje kolekciju viskija iz 1926. godine. Takođe Vijet poseduje najveću flašu konjaka na svetu i najstariju flašu viskija – za koju se veruje da ima skoro 150 godina.
„Ulazak u kolekciju viskija gospodina Vijeta bilo je nezaboravno iskustvo, to je zaista raj za ljubitelje viskija i konjaka. Bilo je ostvarenje sna videti sve ono što poseduje upućeni i strastveni kolekcionar. On čuva istoriju viskija. Bila nam je čast što smo bili gosti gospodina Vijeta i što smo iz prve ruke videli njegovu izuzetnu kolekciju“, kaže Monk.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: RTS

FOTO: INSTAGRAM I FACEBOOK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije