4 Luftbremzer
11.08.2022 Drink

Luftbremzer gin – karakterističan ukus regiona!

Nakon prezentacije Luftbremzer džina poznatim beogradskim barmenima i Udruženju barmena u koktel baru „Bar Central“, zaključeno je da je srpska barska scena bogatija za jedan itekako kvalitetan kraft džin koji zavređuje pažnju. Prezentaciji je prisustvovao i vlasnik destilerije, Roland Žuvanić dok je zanimljivo predavanje održao master blender Filip Presečki. Mi smo porazgovarali sa gospodinom Žuvanićem o novom džinu na našem tržištu, a prvo pitanje je bilo u čemu se ogleda njegova autentičnost.

Luftbremzer džin je za 4 godine dobio brojna međunarodna priznanja“

„Luftbremzer Destilerija prva je destilerija u Hrvatskoj specijalizovana za proizvodnju isključivo džina. Luftbremzer Gin rađen je od regionalnih sastojaka i karakteriše ukuse regiona. Produkt je vizionara koji su na ovom području jedni od doajena proizvodnje kraft džina. Od svog otvaranja 2018, destilerija je za kvalitet džina prikupila brojna međunarodna priznanja a neka od njih su: San Francisco Spirits Competition – (Bronza 2019) – najstarije, najveće i najznačajnije od svih svetskih takmičenja u kvalitetu jakih alkoholnih pića. Craft Spirits Berlin Awards – (Bronza 2020) – najveće evropsko „tasting“ takmičenje posvećeno kraft spiritima. Europe Trophy – (Srebro 2021) – najveće i najprestižnije takmičenje za spirite i vina u Evropi. Swiss Spirits Review – (Srebro 2021) – Vrlo rigorozno i utecajno takmičenje (89 osvojenih bodova u godini kada je najbolje ocenjeni džin osvojio 91 bod)“.
* Šta zapravo predstavlja naziv Luftbremzer, da li prati moderan „life style“ i ko je zaslužan za izuzetan dizajn boce i etikete?
Termin Luftbremzer je germanizam koji na prostoru Zagreba označava zgubidana i besposličara, ali i bon vivanta. Nama se termin sviđa jer je lokalan, nepretenciozan i lagano autoironičan i zbog toga smo ga odabrali kao ime. S druge strane preciznost procesa i važnost detalja u razvoju i proizvodnji džina ogleda se u izuzetno detaljnoj ilustraciji papagaja, idejno temeljenog na imenu brenda. Za razvoj vizualnog identiteta zaslužan je jedan od najboljih dizajnera ovih prostora, Denis Kovač. Samu ilustraciju izradio je poznati ilustrator Vedran Klemens.

2 Luftbremzer

Luftbremzer džin se proizvodi prema London Dry standardima“

* Da li možete opisati sam proces proizvodnje i šta sve od sastojaka Luftbremzer sadrži?
Organoleptička svojstva našeg džina karakterišu robusnost i široka paleta ukusa, od floralnih i herbalnih nota na nosu, citrusnog i dubokog tela borovice, te korenasti aftertaste. Tu širinu dobijamo ekstrakcijom ukupno 10 botanika koje obrađujemo kombinovanom destilacijom. Prva je destilacija iz macerata kojom dobijamo telo i aftertaste, a drugi je parna infuzija koja je zaslužna za floralne akcente. Obe ekstrakcije odvijaju se istovremeno, zagrejani macerat (tekućina natopljena biljem) isparava, a ta para dodatno je aromatizovana prolaskom kroz komoru u kojoj se nalaze delikatni cvetovi zove i kamilice koji bi u maceratu izgubili svoju svežinu i floralnost. Proizvodnja se odvija prema London Dry standardima, što između ostalog znači da se nakon destilacije u destilat ne dodaje ništa osim demineralizovane vode ili neutralnog alkohola. Dakle, nakon destilacije nema popravljanja ukusa aditivima, tako da je kvalitetna sirovina i strogo kontrolisana destilacija najvažniji deo proizvodnog procesa.
* Na koji način plasirate džin i koji je proizvodni kapacitet?
Proizvodni kapacitet destilerije je 10.000 boca godišnje. Džin je dostupan preko našeg distributerskog partnera, Papirus Sistem.
* Koji su dalji planovi razvoja vaše destilerije i da li će biti još novih artikala?
Uz postojeću distribuciju u Austriji, Francuskoj i odnedavno u Srbiji, u narednom periodu želimo proširiti distribucijsku mrežu u regiji i Evropi. Naravno da uvek gledamo na razvoj novih proizvoda. Trenutno u ponudi imamo limitiranu ediciju džina, odležanog u bačvama crvenog vina koji smo napravili u saradnji s velikom Meneghetti vinarijom. Jedan od naših proizvoda je i unapred pripremljeni (pre-batched) koktel Luftbremzer Negroni, a u planu imamo i širenje dijapazona buteljiranih koktela.
* Luftbremzer je idealan džin za koktele, sa kojim aromama i pićima se najbolje slaže?
Luftbremzer je osmišljen s miksabilnošću kao imperativom. Jako telo borovnice koje ne gubi izražajnost i stabilnost, čini naš džin izvrsnim odabirom za Gin&Tonic. Međutim, široka paleta herbalnih, citrusnih i korenastih nota omogućavaju versatilnost u pripremi celog niza koktela, od klasičnog Martinija i Negronija do craft koktela najzahtevnijih barmena.
* Luftbremzer destilerija vodi računa o kvalitetu ali i o očuvanju okoline. Šta je još karakteristično za ambalažu?
U Luftbremzer Destileriji koristi se održiva ambalaža. Osim što su proizvedene od 100% recikliranog stakla, u procesu proizvodnje naših boca ne odbacuju se boce s estetskim ‘nepravilnostima’ , što dodatno štedi značajnu energiju koja se mora utrošiti za topljenje stakla. Sekundarna pozitivnost tog pristupa proizvodnji je ta što ti mali uklopci, mehurići, nabori i blage varijacije u boji svaku bocu čine unikatnom i posebnom na svoj način. I znajte da kada kupite bocu Luftbremzera, ta boca je zaista jedinstvena. Takođe, naši čepovi proizvode se u Portugalu i dizajnirani su specijalno za našu bocu i proizvedeni su od vrhunske plute koja je jedan od najčešćih i najjednostavnijih recikliranih materijala na svetu.

1 Luftbremzer

LUFTBREMZER GIN

Instagram: luftbremzer.gin
Web: www.luftbremzer.com

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: DESTILERIJA LUFTBREMZER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije