Koce Ivanovski, Tikveš: Strast i nauka kreiraju uspeh
Vinarija Tikveš, osnovana 1885. godine sa vekovnom tradicijom, prerasla je u sistem Tikveš Châteaux & Domaines i danas se sastoji od nekoliko v...
pročitaj jošU skladu sa svojom strategijom za implementaciju ESG standarda do kraja sledeće godine i stavljanja makedonskog vina na svetsku vinsku mapu, vinarija ,,Tikveš“ započela je saradnju sa jednom od najrenomiranijih svetskih konsultantskih kuća u oblasti vinogradarstva – Perleuve iz Italije.
Na čelu ove poznate kompanije je Giovanni Bigot, vodeći svetski istraživač i promoter inovacija u vinogradarstvu, konsultant najboljih vinarija u Italiji i drugim zemljama. Globalno je poznat po „Bigot indeks-u“ inovativnoj metodi za procenu kvalitativnog potencijala vinograda.
Saradnju između dva tima koja će se odvijati u narednih pet godina, podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Perleuveov stručni tim predvodiće Bigot, a zapažanja će podeliti sa Tikveš timom. Ovo je prilika da se razmene savremena svetska iskustva i prakse za proizvodnju zdravog, kvalitetnog grožđa od koga se proizvode vrhunska vina.
U početnom periodu saradnje, stručnjaci iz Perleuvea biće angažovani u vinogradima „Tikveša“, a zatim će novostečena znanja i iskustva biti proširena na veliki deo vinograda partnera i vinogradara sa kojima vinarija ima dugogodišnje partnerske odnose. To će imati pozitivan uticaj na dalji održivi razvoj vinogradarstva i vinske industrije u regionu i trasirati put za ostale vinarije ka digitalnoj budućnosti.
„Tikveš” je već uspostavio efikasan sistem za praćenje vinograda koji daje podatke o svim bitnim parametrima za kvalitet grožđa od načina gajenja, pravilnog korišćenja resursa zemljišta, navodnjavanja, zaštite od bolesti i štetočina, podatke agrometeoroloških stanica i satelitskih snimaka parcela. Svi podaci se obrađuju u aplikaciji za praćenje ,,4Grapes“, koja omogućava praćenje stanja svakog vinograda u realnom vremenu, što je od presudnog značaja za donošenje pravovremenih i ispravnih odluka u vinogradarstvu.
„Digitalizacijom u proizvodnji grožđa, kao i stručnošću koju ćemo dobiti saradnjom sa timom koji vodi Đovani Bigot, podižemo kontrolu vinograda na najviši nivo. Prirodni uslovi koje imamo za uzgoj grožđa u našoj zemlji, kao i sve izraženiji uticaj klimatskih promena, teraju nas da se prilagođavamo i uvodimo nove prakse u vinogradarstvo. Na ovaj način pokazujemo još jednom da smo spremni da preuzmemo odgovornost, prepoznajući našu vodeću ulogu, u stvaranju pravih uslova za dugoročan, održiv razvoj vinogradarstva i vinske industrije“, poručuju iz „Tikveša“.
Praznična atmosfera donosi radost, toplinu i trenutke koje delimo sa voljenima. Uz Monin Spiced Red Berries sirup, svaki napitak postaje deo te čar...
pročitaj jošPavel Erankevich je pre dve godine preuzeo poziciju generalnog direktora Carlsberg Srbija grupe, koja obuhvata tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine,...
pročitaj jošTabasco sosovi svojim aromama koktelima daju specifičnu pikantnost i dubinu ukusa. Tabasco sos je ključni sastojak mnogih koktela, poput Bloody Mar...
pročitaj još