01.12.2020 Drink

Tradicija najboljih… Rakije iz destilerije Podruma Palić

Početak tradicije Podruma Palić 1896. seže do 1896. godine kada je na Paliću osnovana voćarsko-vinogradarska škola sa modernim rasadnikom. Danas Podrum Palić živi svoj novi život, sa obnovljenim voćnjacima i savremeno opremljenim podrumom u kome se proizvode pića vrhunskog kvaliteta

Prvi moderni rasadnik u Subotici otvoren je 1861. godine

Na mestu nekadašnjeg Panonskog mora, gde se prepliću slojevi peska, humusa i gline pune minerala, već vekovima raste voće izvanrednog kvaliteta. Palićki region, pored jedinstvenog tla, odlikuje i blagotvorna klima sa obiljem sunčanih sati u godini, što našem voću dozvoljava da optimalno sazri, ostajući zdravo, puno sokova i slasti.
Voćarska i vinogradarska tradicija Palićke peščare seže još u antičko doba, a prvi pisani dokumenti o gajenju voća na ovim prostorima nastali su u 11. veku. Prvi moderni rasadnik u Subotici otvoren je 1861. godine, a u njemu su gajene čak 43 sorte jabuka i 54 sorte krušaka. Mnoge od njih nastale su upravo na palićikom području.
Početak tradicije naše kuće seže do 1896. godine, kada je na Paliću osnovana voćarsko-vinogradarska škola s modernim rasadnikom. Uspeh te institucije pročuo se širom Evrope, pa polovinom dvadesetog veka na njenim temeljima nastaje moderno i veliko preduzeće Podrum Palić, kuća čiji su se voćnjaci i vinogradi prostirali na nekoliko stotina hektara. Danas Podrum Palić živi svoj novi život, sa obnovljenim voćnjacima i savremeno opremljenim podrumom u kome se proizvode pića vrhunskog kvaliteta.

Podrum Palić 1896 danas…

Uz najbolje voće i poštovanje duge tradicije našeg kraja, vrhunski kvalitet pića iz Podruma Palić 1896 dugujemo i savremenim tehnološkim postupcima, modernoj opremi i vrhunskim stručnjacima, tehnolozima, iskusnim podrumarima i master blenderima. Zajedničkim radom, posvećenošću i znanjem, oni svu svoju energiju, iskustvo i strast ulažu u alhemiju stvaranja najboljeg.

Tajna vode života…

Za rakiju kažu da je voda života, dar prirode i blagotvorna esencija voća. Prirodna voćna rakija jedinstven je spoj podneblja, lokalne tradicije i savremene tehnologije.
Preduslov za svaku vrhunsku rakiju jeste savršeno voće, a Podrum Palić 1896 nalazi se na najboljem mogućem mestu za to. Izuzetan kvalitet voća, posebno krušaka, jabuka i grožđa, zaštitni je znak našeg regiona. Plodovi sazrevaju u voćnjacima podignutim na jedinstvenom tlu i primaju veliku količinu sunčeve svetlosti, zbog čega se odlikuju intenzivnim ukusom i mirisima kakvi su danas skoro zaboravljeni.
U naše podrume stižu samo savršeno zreli plodovi puni prirodne slasti, koji se zatim najsavremenijim tehnološkim postupcima, uz poštovanje tradicionalnih znanja, pretvaraju u čisto, raskošno i plemenito piće. Naša ideja je da u svojim rakijama sačuvamo jedinstveni karakter zrelog voća, njegove prirodne arome i da uhvatimo neuhvatljivo. I uspeli smo u tome!

Dunja rakija

Za dunju kažu da je simbol lepote, sreće i neprolaznosti, a stari Grci zvali su je Afroditinim voćem. Izuzetno je bogata mineralnim i aromatičnim materijama, ali ne nakuplja previše slasti. Njeni krupni plodovi zbog toga ne daju mnogo rakije, ali je ona vrhunskog kvaliteta i jedinstvenog karaktera. Plemeniti miris naše prirodne dunje ne zaboravlja se lako. Pije se kao aperitiv, ali i kao odličan pratilac dobrih zalogaja.

Kajsija rakija

Kajsija je kraljica aroma, voće neprevaziđenog mirisa i zato je tražena kao jedna od omiljenih sirovina za rakiju. Kada otvorite bocu Palićke kajsije, osetićete miris koji podseća na detinjstvo, na krošnju drveta punog slatkih i mekih plodova i na domaći džem od kajsija. Izvanredna je kao aperitiv, ali i kao dižestiv nakon obroka.

Viljamovka rakija

Od svih sorti krušaka, viljamovka se najviše gaji zbog prerade u kvalitetnu rakiju, i to zbog svojih raskošnih aroma. Palićka viljamovka je elegantna, plemenitog prirodnog mirisa, sa ukusom zrelog voća i kasnog leta uhvaćenog u čašicu. Pije se kao aperitiv, ali je i odličan pratilac dobrih zalogaja.

Šljiva rakija

Šljivovica je nacionalni simbol i ponos, rakija duboko utkana u tradiciju i biće našeg podneblja. Pravimo je mešavinom odabranih plodova autohtonih sorti šljive, koje pažljivo destilišemo dok ne dobiju prepoznatljiv, plemenit karakter. Svaka kapljica naše šljive nosi duh tradicije, izvorni ukus zrelih plodova i karakter pažljivog sazrevanja.

Loza rakija

Ljuta loza, ispečena od zrelog i mirišljavog grožđa iz palićkih vinograda, namenjena je iskusnim poznavaocima dobre rakije. Bistra kao suza, čistog mirisa grožđa i savršeno izbalansirana, bogatog i postojanog ukusa, idealna je kao pratnja uz mezetluke i specijalitete nacionalne kuhinje.

AUTOR: PODRUM PALIĆ 1896

FOTO: PODRUM PALIĆ 1896

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije