Badel Antique Pelinkovac
22.05.2024 Drink

USA Today proglasio je Badelov Antique Pelinkovac jednim od najzanimljivijih pića na svetu

Badel 1862 je najveći proizvođač jakih alkoholnih pića u regionu, a jedna od zvezda njihovog portfolija je biljni liker Antique Pelinkovac.

Badel je projekat zagrebačkog trgovca i hemičara Franje Pokornyja

Kompaniju Badel je osnovao Franjo Pokorny 1862. godine. Zagrebački trgovac, hemičar i pionir regionalne industrijske proizvodnje jakih alkoholnih, osmislio je recept za Pelinkovac pre više od 160 godina. Zbog lekovitih svojstava sastojaka ovog pića prodavao se kao sredstvo za oporavak želuca u apotekama.
U proslavu 145, godišnjice kompanije, Badel 1862 je na tržište plasirao Antique Pelinkovac, premium verziju ovog izuzetno popularnog biljnog likera na bazi biljke pelin. Badelovi tehnolozi u pripremi Antique Pelinkovca posegnuli su za originalnim receptom Franje Pokornyja, koji se već duže od jednog veka pažljivo čuva u
arhivi kompanije.

Badel Antique Pelinkovac na beloj podlozi

Antique Pelinkovac sadrži mešavinu od 40 mediteranskih biljaka, krunisanih pelinom

Osim tajne recepture, Pelinkovac Antique posebnim čini i proces proizvodnje, jer ovo piće odležava nekoliko nedelja u bariku, što mu daje prepoznatljivu boju i aromu vanile. Antique Pelinkovac sadrži pažljivo odabranu mešavinu više od 40 mediteranskih biljaka, krunisanih pelinom. Ovo piće proizvodi se isključivo od prirodnog aromatizovanog bilja koje se macerira kako bi se u tečnosti sačuvala najvrednija svojstva bilja. Alkohol koji se koristi u proizvodnji isključivo je od žita, a upravo unikatnom pripremom macerata od odabranih sastojaka dobija se prepoznatljiv ukus Antique Pelinkovca. Kotlovi koje Badel koristi u proizvodnji –
macerata, a koji su delimično zaslužni za jedinstvenu aromu, napravljeni su od bakra, a jedan od njih je star i više od 100 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matija Bradač (@bradac_m)

Badel i Antique Pelinkovac su osvojili brojne svetske nagrade

Antique Pelinkovac zbog svog jedinstvenog kvaliteta i vrhunskog ukusa redovno dobija priznanja i nagrade prestižnih svetskih nagrada i kritičara. Tako je 2021. godine Američki časopis USA Today proglasio Badelov pelinkovac Antique jednim od najzanimljivijih pića. Badel je proglašen najboljim hrvatskim proizvođačem jakih alkoholnih pića na takmičenju New York International Spirits Competition, gde je Antique Pelinkovac osvojio srebro u segmentu likera. Iste godine i Antique Pelinkovac je osvojio Superior Taste Award u Briselu, prestižnu nagradu koju dodeljuje stručni žiri od 200 članova. U prilog popularnosti ovom proizvodu govori i činjenica da se Antique Pelinkovac izvozi na više od 30 svetskih tržišta, uključujući SAD, Australiju i Kanadu, evropske države poput Austrije i Nemačke, ali i u daleku Kinu. Antique Pelinkovac preporučeno je servirati u niskoj čaši, s kockom leda i kriškom pomorandže, ill pak u kombinaciji s drugim pićima kao koktel.
Za rastuću popularnost ovog biljnog likera zasigurno je zaslužna i činjenica da je odličan sastojak niza koktela, zahvaljujući upravo tome, Antique Pelinkovac danas ćete naći na menijima vodećih barova koji se specijalizuju za biljne likere i koktele, kao što su Amor y Amargo, The Garret, Market Table i Raines Law u New Yorku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije