05.12.2022 Drink

Uzbudljiva vinska 2022! Povratak korenima na Imperatorov način (FOTO GALERIJA)

U završnici uzbudljive vinske 2022. godine Imperator je podvukao crtu. Imali smo priliku da probamo KIII ediciju vina 2020/2021. Dva bela vina od sile i grašca uz čist pinot noir i različite izvedbe bordo kupaža, mladi zasadi Imperatora na Fruškoj gori pokazali su sav potencijal zemlje i posebnog pristupa u vinogradu koji Imperator razvija i primenjuje poslednju deceniju.

Sila i Grašac iz 2021. su svojevrstan zaokret vinarije u sortimentu

Prezentacija je održana u novootvorenom restoranu G&G na NBG gde su u sjajnom ambijentu precizno pripremljeni zalogaji uz svako od predstavljenih vina.
Sila i Grašac iz 2021. su svojevrstan zaokret vinarije u sortimentu i povratak ili pak novi smer ka autohtonom, starom i novom. Vina koja iskreno predstavlaju sortu i podneblje, iz devičanske berbe, baš onako kako ljudi iz Imperatora vide svoja vina, kao izraz podneblja, sorte i čoveka.

Pinot noir je sazrevao u baricima od srpskog hrasta

Pinot noir je sortan i poprilično ekstraktivan, ali vrlo voćan iako je sazrevao u baricima od srpskog hrasta. Tu su još i dve izvedbe kupaže bordovskih sorti, kako smo od Imperatora navikli, ali ovaj put nešto drugačijeg stila. Animus – kupaža malbeka i dva kabernea odličan je primer pristupačnog stila vina, nepretenciozno skrojenog tako da može da se dopadne svakome, dok je LaVida koja simboliše novi život pokazala svu snagu merloa uz dva kabernea. To je vrlo moćno vino, extraktivno i puno, gotovo podsećajući na vina juga.

Jedina vina u Srbiji sa Demeter biodinamičkim sertifikatom

Nakon vina iz treće godine konverzije u organska (oznaka KIII) doživeli smo potpuni zaokret sa „starim“ Imperatorima koji su prva i jedina vina u Srbiji sa Demeter, biodinamičkim sertifikatom od berbe 2021. Posle deset godina strogo primenjivane biodinamičke prakse, prošla berba je konačno dovela Demeter inspektore u Srbiju nakon čega su tri bela vina iz starih zasada, Valerius rizling, Gratinaus traminac i Claudivs sovinjon beli, dobila i čuveni sertifikat. Crvena vina su još u procesu kontrole, ali se iz njih očekuje „Demeter approved“.

Nova Imperator vinarija

Urađeno je dosta tokom 2022.godine, ali da se Imperator na ovome ne zaustavlja svedoči i početak radova u samom vinogradu u Erdeviku na izgradnji nove Imperator vinarije. Iz Imperatora očekuju da će već berbu 2023. raditi u novom objektu i da ćemo neku sledeću degustaciju imati upravo u novom vinskom hramu.
Kao što možete videti na fotografijama, sve će biti rađeno u skladu sa prirodom. Baš kao što smo od Imperatora i navikli.

 

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: IMPERATOR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije