
Slikaj & Cirkaj uz MIONETTO: Umetnost, Prosecco i dobra energija
Beograd je ovog leta dobio još jednu dozu italijanskog šarma – i to u najboljoj kombinaciji: platna, četkice i čaše hladnog Mionetto Prosecca. Na k...
pročitaj jošVinska kuća Rajić se nalazi u Bavaništu kod Pančeva. Za mesto se vezuje podatak da se pre oko 170 godina ovde gajilo gotovo 900 ha vinove loze. Kao jedini predstavnik, misija vinarije je da vrati Bavanište na vinsku mapu ponosno proizvodeći vina odličnog kvaliteta.
Vinska kuća Rajić pripada Južno-banatskom regionu. Trenutni zasadi se rasprostiru na 3 hektara, sa planom da se na proleće 2025. godine dupliraju. Kapacitet vinarije je 15 hiljada boca godišnje. Otvaranje vinskog podruma, degustacionog prostora i restorana planirano je na proleće sledeće godine.
Ulažući u znanje i edukaciju, vinarija kroz posvećen rad u vinogradima, tehnologiju vina, veliku pažnju posvećuje sinergiji sa umetnošću te tako etikete vina (kao i u bliskoj budućnosti objekat vinarije) krase dela velikog banatskog slikara inače člana šire porodice, Vase Dolovačkog.
Vina potpisuje afirmativni tehnolog, Danijel Sokolović, čija potvrda rada ali i celog tima se polako prepoznaje u prvim nagradama:
1. AWC Vienna: Srebro za Tamjanika Rajić 2023, Zlato za Rose Rajić 2023
2. Nedavno završeni Wine Vision by Open Balkan u Beogradu: Bronza za Tamjanika Rajić 2023, Srebro za Rose Rajić 2023, Zlato za Chardonnay Rajić 2023
Dve nove prošlogodišnje etikete, nulte berbe se nalaze u pripremi i odležavanju. Radi se o Merlotu Rajić 2023, koji odležava u boci, a planiran je za izlazak na tržište u februaru 2025 i Merlot barrique 2023, planiran za izlazak na tržište u sezoni leto/jesen 2025.
Svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem, prefinjene aromatike u kojoj dominiraju herbalne note livadskog cveća, zove, meda, belog voća posebno zrele dinje.
Na ukusu dominiraju veoma osvežavajuće kiseline sa prijatnim notama tropskog voća, posebno manga sa finom završnicom u kojoj se izdvajaju naznake grejpa.
Suvo vino, vrlo dobro izbalansirane strukture sa 13% alkohola. Odličan je pratilac laganih belih sireva, svežih salata ali i tradicionalnih specijaliteta kao što je kačamak od heljdinog brašna sa kajmakom i sirom.
Vrsta i stil: Suvo belo vino
Sorta: 100% Tamjanika
Odležavanje: Inox
Alc: 13%
Temp. služenja: 9-12°C
Uparivanje sa hranom: kačamak od mešanog i heljdinog brašna, sa sirom i kajmakom
Svetlo bakarno roze boje, razigrane aromatske strukture crvenog poljskog cveća, ratluka od ruže i japanske trešnje sa začinskim naznakama belog bibera.
Vibrantne kiseline protkane voćnim ukusom crvenog bobičastog voća, posebno crvene ribizle.
Veoma dobro ukomponovane strukture, odličan je pratilac tradicionalnog roštilja.
Vrsta i stil: Suvo roze vino
Sorta: 60% Prokupac, 20% Pinot Noir, 20% Crna Tamjanika
Odležavanje: Inox
Alc: 13%
Temeratura služenja: 9-12°C
Uparivanje sa hranom: losos, ćevapi sa roštilja, pečena bundeva.
Zlatno žute boje, sa aromama zelene jabuke, nezrele breskve, zaokružen finim notama vanile, kedrovine.
Lepo naglašene voćne kiseline u vrlo dobrom balansu sa puterastim notama prepečenog tosta.
Sa ukusima limete i grejpfruta, ovo vino pruža veliki potencijal uparivanja sa hranom.
Vrsta i stil: Suvo belo vino
Sorta: 100% Chardonnay
Odležavanje: 8 meseci u buradima od francuskog hrasta
Alc: 13%
Temperatura služenja: 9-12°C
Uparivanje sa hranom: burek sa sirom i ćuretina sa mlincima
Kompanija Japan Brewery, prethodnica Kirina, osnovana je pre više od sto godina, 1885. godine. Godine 1907. kompanija Japan Brewery promenila je im...
pročitaj jošLeto je vreme kada se menjaju lokacije, ali ne i navike koje volimo. Među njima, turska kafa zauzima posebno mesto. I dok se menjaju pejzaži i rita...
pročitaj jošProšlo je više od pola veka otkako je Barcaffè započeo svoju mirisnu priču, kada je iz prve kesice izašla kafa koja će obeležiti generacije. Danas,...
pročitaj još