4 Casachok
02.07.2022 Food Preporuka

CasaChok je kuća vrhunske čokolade

Radionicu za izradu pralina CasaChok osnovala je ekipa ljudi koju je spojila ljubav prema čokoladi. Danas 5 godina kasnije, CasaChok je sinonim za vrhunske delicije od ploda kakaa.

1 Casachok

CasaChok je projekat nastao iz čiste radoznalosti

Ljubav je sama po sebi inspiracija. A kada se inspiracija i ljubav prema čokoladi spoji najstaje čokoladna magija. Međutim, ideja o proizvodnji se razvija sasvim slučajno. Radionicu za pravljenje pralina tim okupljen oko projekta CasaChok je pokrenuo iz čiste radoznalosti. Najpre su u kućnoj varijanti primenjivali naučeno, praveći praline za svoju dušu. Kako je interesovanje raslo sve više odlučili su da prodube svoje znanje i usavrše se u profesionalnom pravcu.

2 Casachok

Učili su od majstora iz Callebaut Chocolate Academy

“Prve kurseve pohađali smo onlajn, a potom je usledilo i nekoLiko ozbiljnih obuka na Akademiji za čokoladu Chocolate Academy u Belgiji, kod najvećeg svetskog proizvođača čokolade Callebaut, gde smo imali priliku da učimo od najboljih svetskih majstora za čokoladu. Ljubav prema čokoladi spojili smo s ljubavlju prema putovanjima i tako rešili da posetimo predele u kojima se uzgaja biljka kakaovac – Kubu, Indoneziju, Peru, Panamu, Kostariku – i provedemo vreme na plantažama kakaoa. U plemenu Bribri (Kostarika) smo čak imali priliku da se upoznamo i sa najstarijim metodom obrade ove biljke: kamenom o kamen. Prelepo iskustvo, koje je samo još više učvrstilo našu želju da započnemo sopstvenu priču. Polako smo nabavljali opremu za proizvodnju iz inostranstva i zvanično otvorili našu Kuću čokolade (CasaChok) početkom novembra 2017. godine“.
* Gde se nalazi vaša proizvodnja, koliko ljudi učestvuje u proizvodnji?
Naša radionica nalazi se na Novom Beogradu, a u njoj mali, ali uigran tim od troje ljudi osmišljava i pravi praline, čokolade i druge poslastice od čokolade. Trenutno imamo u ponudi 15 različitih pralina, koje osim što su jedinstvenog ukusa, imaju i zanimljive oblike, koji od početka privlače pažnju kupaca. U ponudi su i čokoladne figure, kao i same čokoladne table. Osim klasičnih ukusa, osmislili smo i egzotične kombinacije koje definitivno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. To svakako i jeste naš cilj: da znanje i ljubav prema čokoladi utkamo u proizvode koji će biti podjednako kvalitetni, ukusni i privlačnog izgleda. Uostalom, i samo ime biljke kakaovac (Theobroma cacao), od koje nastaje čokolada, u prevodu znači hrana bogova – a mi želimo da naše čokoladne poslastice opravdaju taj naziv.

3 Casachok

„I praline i ostale čokoladne poslastice pravimo isključivo ručno“

* Da li praline i čokoladu ručno pravite, i koliko dugo vam je trebalo da dođete do idealnih recepata?
Naše praline i poslastice od čokolade su uvek sveže i imaju kratak rok trajanja, što je odlika ručno pravljenih i prirodnih proizvoda. Praline koje se mogu kupiti u prodavnicama stoje na rafovima mnogo duže, te zbog toga moraju imati puno šećera i drugih konzervanasa u sebi. Mi smo odlučili da koristimo samo prirodne i viskokvalitetne sastojke i pokušamo da bez dodavanja aroma od njih dobijemo jak i upečatljiv ukus. Upravo ta svežina i prirodni ukus su ono što našim pralinama daje ekskluzivnost i izdvaja ih od većine drugih.
Do idealnih recepata došli smo isprobavanjem, naravno, a inspiraciju smo dobili i upijajući znanje od čuvenih majstora čokolade, ali i na pomenutim egzotičnim putovanjima. Zbog toga u našoj ponudi možete naći neke egzotične ukuse, koji se ovde ne sreću često (npr. crveni biber, kardamom, indonežanska kafa, kajen paprika, đumbir), ali i neke alkoholne (rakija od dunje, mohito, bejlis).
Svoje recepte konstantno unapređujemo i uvek nas inspiriše i podstiče na kreativnost sama činjenica da uvek postoji nešto novo u vezi proizvodnje što možemo da isprobamo i mnogo novih ukusa koje možemo da osmislimo. Odnedavno u radionici pravimo našu čokoladu, tako što ručno meljemo kakao zrna koja nabavljamo čak iz Meksika, što naše čokolade čini potpuno jedinstvenim na tržištu.
* Da li proširujete svoju ponudu, i da li pravite posebne narudžbine po zahtevu klijenta?
Svoju ponudu stalno proširujemo, naročito pred praznike, kada pravimo i posebne, tematske kolekcije. Naši najveći klijenti su uglavnom korporacije, sa kojima često, po dogovoru, pravimo i posebne praline u određenim bojama, kao i sa logotipom firme. U našoj ponudi je i slatki ketering (najčešće za korporacijske događaje, svadbe i proslave) s mogućnošću personalizacije proizvoda i pakovanja, odabira ukusa, boja…

6 Casachok

„Pravljene pralina je delikatan posao“

* Na koji način dolazite do svežih namirnica, kako birate vaše dobavljače?
Uvek biramo domaće dobavljače za sve namirnice koje se proizvode u Srbiji. Ostale namirnice biramo pre svega po kvalitetetu i ukusu.
* Koliko ja vremenski potrebno da se napravi pralina, a koliko dugo čokolada?
Praline spadaju u ekskluzivne proizvode jer je potrebno mnogo ljubavi, truda i strpljenja da bi se napravile – prilikom njihove izrade mora se voditi računa baš o svemu, a posebno o temperaturi i vlažnosti same prostorije u kojoj se radi. Samo nekoliko stepeni iznad dozvoljene temperature od oko 20°C dovode do toga da praline ne izgledaju lepo kada se izvade iz kalupa i onda sve što se prethodno radilo pada u vodu. Pravljenje pralina je zaista delikatan posao i nije ni čudo što se radionice za njihovo pravljenje zovu i laboratorije za čokoladu.

5 Casachok

Od Melisse Coppel smo puno naučili

* Kog poslastičara u Srbiji rado pratite, a koga van Srbije. Da li postoji neko od njih ko vas posebno inspiriše?
Od osoba koje se bave čokoladom, najviše nas inspiriše Melissa Coppel kod koje smo imali prilike da pohađamo nekoliko fenomenalnih kurseva. Osim nje, inspirativni su Patrick Roger i Pierre Marcolini.

CASACHOK

Telefon:  381 (0) 64 563 56 52
Web: www.casachok.com
Instagram: casachok
E-mail: [email protected]

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: CASACHOK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije