Suši soja sos
12.03.2022 Food

Marinirajte, prelivajte, začinite… Soja sos je spreman!

Tradicionalni i nezamenjivi sastojak azijske kuhinje, soja sos, nastao kao proizvod fermentacije zrna soje, poslednjih desetak godina je sve popularniji i na našim prostorima. Istorijski gledano, soja sos vezan je za Kinu, Japan, jugoistočnu Aziju, ali i Rusiju i Evropu.

Food Loves Kikkoman Photos

Kikkoman je svetski lider u proizvodnji prirodno fermentisanog soja sosa

Od prošlog veka soja se kultiviše i na našim prostorima, što je dovelo do povećanog interesovanja za proizvode od soje, prvenstveno za soja sos koji se, između ostalog, pokazao kao odlična zamena za so. Tamna tečnost jakog i slanog ukusa može se koristiti u gotovo svim jelima, ali i kao preliv za sladolede i poslastice kada se želi postići isticanje i dubina ukusa. Soja sosom se mogu začiniti jela sa povrćem, mesom, ribom kao i prelivi za salate. Ova namirnica je nezamenljiva kod pripreme marinada i preliva za pečeno meso. Međutim, nikako ne treba zaboraviti da je soja sos verni pratilac sušija.
Kompanija Kikkoman je svetski lider u proizvodnji prirodno fermentisanog soja sosa. „Začinite život“ je internacionalni slogan čiji je temelj spona između 300 godina stare i nepromenjene tradicije proizvodnje soja sosa i modernog, zdravog načina života.
Kikkoman soja sos je popularan, svenamenski začin koji obogaćuje kuhinje mnogih zemalja. Prirodno fermentisani soja sos pruža nam jedinstveno iskustvo, kao rezultat punoće ukusa i komponenti umamija.
„Jedna od najvažnijih korporativnih filozofija kompanije Kikkoman, pored kvaliteta proizvoda i orijentacije ka potrebama potrošača je promocija i razmena gastronomskih kultura“, kaže Filip Meter, generalni menadžer firme “Spices of the World”, koja je generalni distributer Kikkomana u Srbiji i dodaje:

„Upotreba soja sosa je odavno prevazišla okvire azijske kuhinje“

“Upotreba soja sosa je odavno prevazišla okvire azijske kuhinje i postala svenamenski začin i dodatak koji obogaćuje sve vrste jela, pa čak i dezerata. Prirodno fermentisani soja sos ima ulogu pojačivača ukusa, ističe i obogaćuje jelo, ne maskirajući ga. Takođe, u današnje vreme gde je zdravlje pojedinca u fokusu pa samim tim i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam, pored promena u ishrani koje uvodimo u našim domovima, velike promene se uvode i u kreiranju jela u restoranima. Zbog svojih svojstava, soja sos postao je neizostavan sastojak u kuhinjama restorana, ali i u proizvodnji mnogih gotovih prehrambenih proizvoda poput soseva, grickalica, mesnih prerađevina, proizvoda od ribe i mnogih drugih. Upravo ovim potrošačima kompanija Kikkoman posvećuje posebnu pažnju i izdvaja velika ekonomična pakovanja proizvoda sa točilicom za laku kontrolu potrošnje. Idealna su za korišćenje kako u kuhinjama restorana, tako i u industrijskoj proizvodnji. Uz sve ovo, know-how i podrška korporacije stoji na raspolaganju kako ugostiteljskim objektima, tako i industrijskim kupcima. Iskustva drugih potrošača iz različitih zemalja sa raznolikim kuhinjama uvek su dragocena baza pri upuštanju u nešto novo, bilo da se radi o novom receptu ili ulozi soja sosa u proizvodnji. Došlo je vreme kada shvatamo da korišćenjem prirodnih, jednostavnih i zdravih sastojaka, dobijamo najbolje rezultate“.

soja sos

Sa soja sosom

Marinada
Ostavite piletinu nekoliko minuta u mešavini soja sosa i vode uz dodatak malo đumbira i limunske trave.
Pečeno meso
Za predivnu boju mesa i intenzivan ukus rebara ili goveđeg mesa, premažite ga soja sosom pre, ali i tokom pečenja.
Japanski losos
Pomešajte soja sos, med i miso pastu kako biste napravili lepljivu glazuru za lososa.
Orašasti plodovi
Odabrane orašaste plodove propržite u tiganju sa soja sosom i ljutom paprikom u prahu, te obogatite vaše salate.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SPICES OF THE WORLD i SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije