19.04.2023 Food

Ponos Babušnice! Lužnička vurda dobila oznaku geografskog porekla

Proizvod po kome je Babušnica i njena okolina naširoko poznata – vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv – lužnička vurda.

Vurda je specifična po autentičnom procesu pripreme i po ukusu

Nepune dve godine trajala je procedura da se specifični mlečni proizvod lužničkog kraja zaštiti, a rešenjem Zavoda od 6. aprila, taj proces je i zvanično okončan.
„Završni koraci u ovoj proceduri bili su izrada Elaborata, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Rešenje o upisu u Registar oznaka geografskoj porekla, od strane Zavoda za intelektualnu svojinu“, saopštavaju iz Opštine Babušnica.

Vurda u društvu pirotskog kačkavalja i peglane kobasice, kao i leskovačkom spržom i ajvarom

Tako se lužnička vurda našla među pirotskim kačkavaljem i peglanom kobasicom, kao i leskovačkom spržom i ajvarom, specijalitetima sa juga zemlje koji su pre nekoliko godina dobili oznaku geografskog porekla.
Vurda je specifična po autentičnom procesu pripreme i po ukusu, a Opština Babušnica i Turistička organizacija već 10 godina organizuju manifestaciju „Vurdijada“ koja promoviše taj lokalni specijalitet koji mnogi nazivaju i gastronomskim otkrićem veka, s obzirom da se za njegovo postojanje, van granica pirotskog kraja, zna tek od nedavno. Pogodna je za namaze, pite, gibanice, omlete, a može se koristiti i kao sastojak glavnim jelima.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: JUŽNE VESTI

FOTO: YOU TUBE PRINTSCREEN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije