
Zagrepčani oduševljeni leskovačkim ajvarom, zlatiborskim kajmakom i duvan čvarcima!
Novinari Jutarnjeg lista su ovih dana obišli zagrebačku pijacu Dolac i značajan prostor posvetili malenoj prodavnici pod nazivom Zlatni bor. Zlatn...
pročitaj jošProizvod po kome je Babušnica i njena okolina naširoko poznata – vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv – lužnička vurda.
Nepune dve godine trajala je procedura da se specifični mlečni proizvod lužničkog kraja zaštiti, a rešenjem Zavoda od 6. aprila, taj proces je i zvanično okončan.
„Završni koraci u ovoj proceduri bili su izrada Elaborata, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Rešenje o upisu u Registar oznaka geografskoj porekla, od strane Zavoda za intelektualnu svojinu“, saopštavaju iz Opštine Babušnica.
Tako se lužnička vurda našla među pirotskim kačkavaljem i peglanom kobasicom, kao i leskovačkom spržom i ajvarom, specijalitetima sa juga zemlje koji su pre nekoliko godina dobili oznaku geografskog porekla.
Vurda je specifična po autentičnom procesu pripreme i po ukusu, a Opština Babušnica i Turistička organizacija već 10 godina organizuju manifestaciju „Vurdijada“ koja promoviše taj lokalni specijalitet koji mnogi nazivaju i gastronomskim otkrićem veka, s obzirom da se za njegovo postojanje, van granica pirotskog kraja, zna tek od nedavno. Pogodna je za namaze, pite, gibanice, omlete, a može se koristiti i kao sastojak glavnim jelima.
Da li su veštačko meso, biljni proteini, alge i insekti hrana budućnosti? Hrana budućnosti: Sve što ste želeli da znate [lwptoc] Hrana budućno...
pročitaj jošZovu ga suza i obožavan je sezonski sastojak u španskim fine dining restoranima. Zbog jedinstvene teksture i sitnih zrna, zovu ga povrtnim kavijaro...
pročitaj još