Tabasco sos
19.12.2020 Food

TABASCO® – ukus koji traje već 152 godine

Receptura za ljuti sos koji se izrađuje od samo tri sastojka neće nikada biti promenjena jer osobe koja jedina ima ovlašćenje da je promeni, nema više od 100 godina

„Sos se i dalje priprema u buradima od belog hrasta u kojima je nekad ležao vrhunski viski“

Ljuti sos koji u svojim jelima vole koristiti milioni osmislio je 1868. godine američki bankar Edmund Mekilheni iz Nju Orleansa. Ideja je bila da bezukusna hrana toga doba dobije barem neki ukus.
O brendu TABASCO® i njegovoj proizvodnji predsednik kompanije i potomak autora izvorne recepture, Entoni Simons, kaže:
“Smatram da bi moj čukundeda bio zadivljen da vidi kako je 152 godine kasnije biznis ostao u okviru porodice. Način proizvodnje i sastav Tabasca nije se tokom godina mnogo menjao. Sos se i dalje priprema u buradima od belog hrasta u kojima je nekad ležao vrhunski viski, a izrađuje se od samo tri sastojka: zrelih tabasco papričica, soli i vinskog sirćeta. Postoji samo jedna osoba koja ima ovlašćenje da promeni recept, a nje nema više od 100 godina”, dodaje gospodin Simons sa smeškom.
Od samog osnivanja kompanije, proizvodnja se odvija na ostrvu Ejveri u Luizijani. Tamo se nalazi i farma kontrolnog semena papričica. Nakon prikupljanja semena, tabasco papričice se gaje na porodičnim farmama u Meksiku. U kasno leto beru se ručno i melju, te se pomešaju s malom količinom soli. Dobijena smesa se prevozi u buradima nazad na ostrvo Ejveri i započinje se postupak spore fermentacije koji traje iduće tri godine. Nakon toga, smesa se meša s vinskim sirćetom, i to 28 dana pre nego što se uklone semenke, te se konačni proizvod šalje na punjenje.

„TABASCO® je višenamenski sos koji dodavanjem u jela ne preuzima njihov osnovni ukus, već ih samo čini ukusnijim”, kaže gospodin Simons, dodajući da TABASCO® ne poznaje granice: „Korejska, tajlandska, američka, srpska kuhinja, nije važno – mi možemo vašu hranu učiniti još ukusnijom”.
Osim originalnog crvenog umaka, brend je od 1994. godine na tržište izbacio još sedam drugih ukusa, poput zelenog Halapenjo sosa, sosa s belim lukom, Habanero TABASCA® i slično, od kojih mnogi još nisu dostupni u svim zemljama u kojima se osnovni sos prodaje, tako da je budućnost TABASCO® sosa svetla. I prijatno ljuta.

Marinada za Ejveri pileća krilca

SASTOJCI (za 18 većih ili 24 manjih pilećih krilaca): * 240 ml soja sosa * 120 ml dižon senfa * 120 ml vode * 20 ml Tabasco sosa * 34 g belog luka * 34 g svežeg đumbira * 2 kašičice peršuna * 2 kašičice majčine dušice * 2 kašičice ruzmarina * 2 kašičice timijana
Krilca potopite u dve trećine marinade, dok ćete ostatak sačuvati za premazivanje krilaca dok ih grilujete.

Tabascoville

Tabasco papričice od kojih se pravi sos daleko su od najljućih papričica na svetu. Njihova ljutina se na Skovilovoj (Scoville) skali kreće u rasponu od 30.000 do 50.000 skovila. Da biste mogli da uporedite, čuvene halapenjo papričice ne dostižu više od 8.000, ali zato habanero papričice se mere sa 100.000 skovila. Naše autohtone sorte papričica dostižu 30.000-40.000 skovila, te nam zato ukus TABASCO® sosa u potpunosti odgovara.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TABASCO®

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije