Tabasco Gambo recept
29.01.2024 Food

Uz Tabasco, budućnost je prijatno ljuta: Uverite se uz ove recepte

Tabasco je višenamenski sos koji dodavanjem u jela ne preuzima njihov osnovni ukus, već ih samo čini ukusnijim.

Tabasco sos ne poznaje granice i bilo da se radi o korejskoj, tajlandskoj, američkoj ili srpskoj kuhinji

Osim originalnog crvenog umaka, brend je od 1994. godine na tržište izbacio još sedam drugih ukusa, poput zelenog Halapenjo sosa, sosa s belim lukom, Habanero Tabasco sosa i slično, od kojih mnogi još nisu dostupni u svim zemljama u kojima se osnovni sos prodaje, tako da je budućnost Tabasco sosa svetla. I prijatno ljuta.

Tabasco sos

Tabasco gambo od kobasica i škampa

SASTOJCI: ½ kašičice Tabasco originalni crvenog sosa * 2 kašike ulja * 500 g andouille (ili druge začinjene dimljene svinjske kobasice), isečene poprečno na kriške debljine 1 cm * 2 kašike brašna * 30 g seckanog crnog luka * 30 g iseckane zelene paprike bez semena * 1 čen sitno seckanog belog luka * 475 ml pilećeg fonda * 300 g očišćene bamije * ½ kašičice soli ili po ukusu * ½ kašičice kajenske paprike * 2 lista lovora * 500 g škampa srednje veličine * 30 g seckanog mladog luka (zeleni deo) * kuvani beli pirinač dugog zrna.

Tabasco Gambo recept

PRIPREMA
Zagrejte 1 kašiku ulja pa dodajte kobasicu i propržite uz često mešanje, oko 5 minuta. Izvadite kobasicu i ostavite sa strane. Zagrejte preostalu 1 kašiku ulja u istom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno pa propržite, uz neprestano mešanje oko 2 minuta tj. dok ne poprimi svetlobraon boju Dodajte luk, paprike i beli luk pa kuvajte dok sastojci ne omekšaju, uz često mešanje, oko 5 minuta. Postepeno sipajte vrući fond i mešajte dok ne postane glatko. Ostavite da proključa. Dodajte kobasicu, bamiju, so, kajensku papriku, Tabasco sos i lovorov list, poklopite, smanjite na srednju temperaturu i kuvajte 20 minuta. Umešajte škampe i zeleni luk i dinstajte dok škampi ne postanu ružičasti, oko 5 minuta. Na kraju kuvanja, uklonite lovorov list, servirajte preko pirinča u dubljim posudama.

tabasco sos razne vrste

Tabasco spicy tart sa bundevom

SASTOJCI: Za koru: 156 g brašna * 50 g mlevenih pekan oraha * 70 g šećera * ¼ kašičice cimeta * 112 g omekšalog putera; Za fil: 1 kašičica Tabasco originalnog crvenog sosa * 500 g kuvane bundeve * 2 velika jajeta * 150 g smeđeg šećera * 180 ml slatke pavlake * 1 kašičica cimeta * ½ kašičice đumbira u prahu * ½ kašičice muskatnog oraščića u prahu * pekan orasi, šlag za dekoraciju

Tabasco Tart od bundeve

PRIPREMA
Za koru: Pomešajte brašno, mlevene pekan orahe, šećer i cimet u velikoj posudi; dodajte puter dok se dobro ne sjedini. Utisnite smešu na donju i gornju stranu 23 cm nazubljene posude za kolače sa dnom koji se može ukloniti. Koru izbodite viljuškom na nekoliko mesta. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C ili dok se kora malo ne stegne
Za fil: Pomešajte bundevu, jaja, smeđi šećer, pavlaku, cimet, Tabasco originalni crveni sos, đumbir i muskatni oraščić u velikoj činiji; dobro promešati. Sipati sa kašikom u polu ispečenu koru. Smanjite temperaturu rerne na 160°C. Pecite 30 minuta duže ili dok se smesa ne stegne. Uklonite na rešetku da se ohladi. Za serviranje, po želji ukrasite tortu pekan orasima i šlagom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije