
Kikkoman recept: Uz par kapi tamnog sosa klasična jela dobijaju novi ukus
U svetu kuvarstva, male promene prave veliku razliku. Začini su jedna od tih malih stvari. Tamo gde tradicionalna jela imaju svoj poznat ritam i st...
pročitaj još285 posebnih aroma u sosu od soje će vaš jelima dati bogat ukus, pa i čuveni umami doživljaj
Sos od soje je jedan od najstarijih sastojaka koji u sebi sadrži takozvani peti ukus – umami, o kojem se toliko priča. Kikkoman sos od soje dobijen prirodnim vrenjem sadrži više od 285 posebnih aroma i elemenata aroma i kao takav je vrlo lak za upotrebu, prilagodljiv svim jelima i jednostavan za čuvanje.
PROČITAJTE JOŠ Kulinarske tehnike! Frittata na 4 načina
Bogat ukus i nežna boja ćilibara se besprekorno sjedinjuju sa drugim sastojcima bez maskiranja ili nadjačavanja ukusa. Može se koristiti umesto soli, kako bi se umanjio nivo prisutnog natrijuma u vašim jelima, a ujedno obogaćuje ukus umamijem.
SASTOJCI:
Za testo:
150 g hladnog putera
225 g pšeničnog brašna
1 jaje
½ kašičice soli
½ kašičice praška za pecivo
Za nadev:
Oko 15-ak malih šargarepa (440 g)
50 ml vode
½ kašičice meda
3 kašike Kikkoman prirodno fermentisanog sosa od soje
1 kašičica putera
2 jaja
1 puna kašika pavlake (20% masnoće)
so, biber
Za servis:
30 g sira sa plesnima po izboru
30 g oraha
tart
PRIPREMA:
Za testo:
Iseći puter na manje kockice, dodati ostatak sastojaka i umesiti testo. Uviti testo u prijanjajuću foliju i staviti u frižider na 1 sat.
Za nadev:
U međuvremenu, dobro oprati šargarepe, iseći ih po dužini na pola, poređati u tiganj, dodati 50 ml vode i polako dinstati nekoliko minuta. Dodati Kikkoman sos od soje i med, pa nastaviti dinstanje. Kada je sva tečnost isparila i šargarepe postale mekše, dodati puter, kratko ih propržiti i ostaviti po strani da se hlade.
Izrada tarta:
Razvući ohlađeno testo i staviti ga u kalup za tart prečnika 24 cm i izbockati ga viljuškom. Staviti u frižider na 10 minuta.
Dok se testo hladi zagrejati rernu na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni, oko 10-15 minuta. Nakon pečenja ostaviti testo da se ohladi. U međuvremenu, u odgovarajućoj posudi pomešati 2 jaja i pavlaku. Začiniti solju i biberom. Ponovo dogrejati rernu na 170 stepeni, sipati mešavinu u kalup sa testom, preko poređati šargarepe i peći u rerni 15-20 minuta. Pre serviranja, staviti preko izmrvljen sir sa plesnima i krupno seckane orahe.
PROČITAJTE JOŠ Vegetarijansko i bez glutena! Šef Giovanni Rota priprema flan od bundeve i rikote sa prženim pečurkama
Kada temperatura poraste, a vikend okupljanja ne mogu bez roštilja, vreme je da začini preuzmu glavnu ulogu. Ništa ne osvežava bolje od snažnog, pi...
pročitaj jošU svetu kuvarstva, male promene prave veliku razliku. Začini su jedna od tih malih stvari. Tamo gde tradicionalna jela imaju svoj poznat ritam i st...
pročitaj jošKako bi se privukla pažnja ljubitelja ekskluzivnih gastronomskih iskustava u restoranima širom Srbije, pored internacionalnih jela vredno je istaći...
pročitaj još