Kompost
12.05.2022 Food

Voće i povrće iz Metro radnje postaje kompost! Komunalni otpad smanjen za 30%!

U cilju smanjenja organskog otpada i ponovnog iskorišćavanja resursa, kompanija METRO Srbija nedavno je krenula sa kompostiranjem organskog otpada u svojoj prodavnici na Vidikovcu, u Beogradu.

METRO preuzima odgovornost ka održivom poslovanju

U okviru ove inicijative, METRO doprinosi smanjenju organskog otpada koji bi završio na deponijama, kroz kompostiranje neprodatih artikala sa odeljenja voća i povrća. Organski otpad, koji se više ne može prodati, odlaže se u posebne kontejnere, specijalno namenjene za skladištenje. Dalje, organski otpad odvozi se na mesto gde se obavlja proces kompostiranja, od čega nastaje prirodno đubrivo, koje bitno utiče na zdravlje tla, potiskuje patogene i jača imunitet biljaka. Na ovaj način prodavnica na Vidikovcu smanjila je svoj komunalni otpad za čak 30%.

kompost dva

Zaštita okruženja!

METRO Srbija, kao veletrgovac pre svega hranom, posebno je ponosan na ovaj program koji je usmeren na smanjenje organskog otpada, koji bi završio na deponiji, kao komunalni otpad bez mogućnosti dalje upotrebe. Ideja je da se ova inicijativa, kao pravi primer cirkularne ekonomije, u okviru koje organski otpad postaje resurs koji se iznova može koristiti, dalje razvije i u ostalim prodajnim objektima.
Svestan svoje uloge kao veletrgovca, METRO na globalnom nivou preuzima odgovornost i korake ka strateški održivom poslovanju i zaštiti okruženja, kroz programe koji će doprineti klimatskoj neutralnosti do 2040. godine, izbegavanju stvaranja plastičnog i otpada od hrane, kao i nastavku širenja asortimana održivih proizvoda.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: METRO SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije