Beppino Occelli

Beppino Occelli: Istorija, proizvodnja i odležavanje

Beppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langhe i alpskih pašnjaka.

Beppino Occelli sirevi odležavaju na visini preko hiljadu metara

Bilo da je od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka, finalni proizvod je uvek vrhunski, jer se zasniva na ukusu i svežini mleka. Iz tog razloga “mlečni put” Beppino Occelli je stvoren u dolini Langhe i širi se od provincije Cuneo do pašnjaka Castelmagno i Valgrano dolina, stižući do seoceta Valcasotto – gde najbolje forme velikih planinskih sireva odležavaju i sazrevaju u starim podrumima za zrenje, po vekovima staroj tradiciji. Od regije Langhe do visoko-planinskih pašnjaka u maritimskim Alpima, stalna pretraga dozvoljava analizu i evaluaciju biljnih ekstrakata sa pašnjaka i efekata koje oni daju mleku.

Poljoprivredno gazdinstvo Beppino Occelli se nalazi u podnožju maritimskih Alpa, ali je i dalje u planinskoj regiji na visini između 600 i 1.500m nadmorske visine: alpski pašnjaci, livade, farme, drveće i štale – sve se tu nalazi.

Beppino Occelli pašnjaci

Odležavanje svih proizvoda se dešava na visini od preko 1.000 metara nadmorske visine, u selu Valcasotto, u maritimskim Alpima koji odvajaju regione Piemonte i Liguria. Tu, u ovom selu pod zaštitom UNESCO-a nalaze se prirodni podrumi, u kojima sirevi odležavaju mesecima i godinama, pod uticajem vetrova sa mora, planinskih izvora, odakle dolazi voda, a pod pažljivom negom mastera za odležavanje. Sirevi odležavaju na daskama 12 različitih vrsta drveta iz te oblasti koje pomažu da se razviju mirisi i arome za svaki pojedinačni sir. Eksperti za odležavanje periodično okreću forme sireva kojih ima oko 20.000 u svakom trenutku na odležavanju, proveravaju ih, čiste od prirodnih buđi, menjajući im prostorije za odležavanje po stepenu vlage sve do najmanje, do momenta dok sirevi ne budu spremni za trpezu.

Valcasotto je takođe poznat kao letnjikovac italijanskih kraljeva, zamak gde je odsedala kraljevska porodica se nalazi u neposrednoj blizini podruma za odležavanje Beppino Occelli sireva, pa ovi sirevi ne nose bez razloga sinonim „kraljevski“ budući da su ih zaista kraljevi iz dinastije Savoja koristili u ishrani.

Valcasotto, idealan kao fondu

Ovaj izvrstan sir, unutar „kraljevstva“, napravljen je od kravljeg mleka, 100% porekla iz ove oblasti. Pravougaoni oblik je nekada bio korišćen da se prilagodi sedlima na mazgama koje su korišćene za transport, a težina je odgovarala dugom odležavanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beppino Occelli (@beppino_occelli)

Ukus je pun sa intenzivnim i upornim mirisom kao onaj koji je podsećao kralja na sunce i mirišljave trave pašnjaka njihove toliko voljene seoske kuće, „Grangia Reale“ Valcasotto-a. Boja mu je bela kao slonovača, elastične, polutvrde strukture, pravog ukusa zrelog putera, suvog voća i lešnika. Kora nije jestiva, tanka i glatka, crvenkasto-žute boje u svežijim delovima, a u delovima koji su više odležali poprima naboranu formaciju i oker-braonkastu boju. Odležao je 3-4 meseca na jelovim daskama. Idealan je kao fondu, ili kao dodatak uz paste i rižota. Služi se uz jaka bela vina voćnih nota, kao i uz crvena vina srednjeg tela.

Cusiè, sa ovčijim i kravljim ili kozjim i kravljim mlekom

Ovi sirevi, pored Valcasotto-a predstavljaju osnovu od koje su napravljeni ostali sirevi u paleti. Napravljeni su od ovčijeg i kravljeg mleka ili kozijeg i kravljeg mleka. Obe vrste Cusiè-a sazrevaju najmanje 4 meseca u podrumima sela Valcasotto, na policama napravljenim od drveta iz doline. U pitanju je originalan sir, napravljen lično od strane vlasnika mlekare, Beppino Occelli-ja. Žute je ili neujednačene oker boje. Struktura je sa malim rupama, kruta, zrnasta. Kora mu je jestiva, naborana, može pokazati tragove plesni koje potiču od začina sa drvenih dasaka. Balansiranog je ukusa, između slatkog i slanog, ima arome mleka i šumskog rastinja. Preporučuje se u kuhinji za punjenje raviola, tanko isečen na vreloj pasti ili na hladnim sezonskim salatama. Ide odlično uz jaka bela vina ili struktuirana crvena vina. Može se koristiti i kao aperitiv i na kraju obroka.

Beppino Occelli u vinu Barolo

Tvrdi sir napravljen od 100% kravljeg mleka, sazreva dosta dugo u Valcasotto podrumima, najmanje 5 meseci na daskama od različitih vrsta drveća, od čega prvih nekoliko meseci na jelovim daskama koje pomažu da se sir osuši bez narušavanja njegovog ukusa. Nakon toga odležava još 2 meseca u komini obogaćenoj Barolo vinom. Žute do neujednačeno oker je boje, ima purpurnu podkoru usled odležavanja u Barolo DOCG vinu. Struktura sira je kompaktna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beppino Occelli (@beppino_occelli)

Kora je ljubičaste boje i jestiva. Slatkog je, „vinskog“ ukusa. Proglašen je najboljim „pijanim“ sirom u degustaciji koji su sproveli eksperti Slow food udruženja 1999. godine. Sjajan sir, idealan uz bilo koji deo obroka ili kao osnova za rižoto. Slaže se uz pijemontska Nebiolo i Barolo DOCG vina.

Beppino Occelli u planinskim travama

Napravljen od kravljeg mleka, Beppino Occelli u planinskim travama, je tvrdi sir odležao 4-6meseci u Valcasotto podrumima. Nakon toga kora mu se skida i sir se umotava u planinsko bilje koje se sakuplja samo u maju, otuda i naziv Fieno Maggengo. Te trave sa planinskih pašnjaka ga obogaćuju aromama i mirisima planinske flore i tako odležava oko 3 meseca, nakon čega se prska sa italijanskim zanatskim pivom Baladin. Boja ide od bele boje slonovače do slamnato žute. Struktura mu je tvrda i kompaktna. Ukus je ujednačen, sa aromama trava i sena. Kora je umotana u prolećne trave i nejestiva je. Idealan je tokom obroka ili u kockicama za ukusne aperitive. Uparuje se odlično sa belim vinima voćnih nota, ali i uz penušava vina i šampanjce.

Beppino Occelli u crnom i crvenom biberu

Napravljen od kravljeg i ovčijeg mleka, aromatični sir Beppino Occelli u crnom i crvenom biberu odležava 4-6 meseci u Valcasotto podrumima gde sazreva na drvenim daskama od drveta iz doline. U siru se nalaze zrna crnog i crvenog bibera koja obogaćuju ukus svojom gamom aroma i daju mu drugačiji ukus od bilo kog sira sa biberom. Ovčije mleko mu zatim dodaje harmoniju i kompleksnost koje ga čine jedinstvenim. Žute je ili neujednačene oker boje, kompaktne i tvrde strukture. Kora mu je jestiva, moguće je prisustvo plesni usled odležavanja na drvenim daskama. Ukus je začinski, srednjeg intenziteta. Idealan je u komadima, na pasti ili na mesu gde se stavlja da se topi u poslednjim minutima kuvanja. Služi se uz dobro struktuirana crvena vina ili uz pivo.

Beppino Occelli u kestenovom listu

Napravljen od ovčijeg i kravljeg mleka, Beppino Occelli u kestenovom listu je tvrdi sir koji je ostavljen da sazreva otprilike godinu i po dana na daskama različitih vrsta drveta, počevši od jelovine. Pravi se potpuno ručnim putem, i nakon odležavanja se umotava u lišće kestena, koje ga transformiše i obogaćuje jakim i neverovatnim ukusom tokom još 3 meseca zrenja. Oker je boje, tvrde i kompaktne strukture, kora je jestiva, umotana u listove kestena koji nisu jestivi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Palilulino by Sir&Će (@palilulino)

Ukus je umami, ukus rastinja i blago gorak. Idealan je tokom obroka, istopljen na rižotou, ili kao aperitiv u kockicama na domaćem hrskavom hlebu i puteru. Odlično se slaže uz izvrsna vina doline Langhe i uz tamno zanatsko pivo.

Beppino Occelli u ječmenom sladu i viskiju

Beppino Occelli je napravio originalan i novi sir radeći zajedno sa kozijim i kravljim mlekom. Mali broj kolutova, pažljivo izabran, sazreva dugo, najmanje godinu i po dana u planini, i zatim se nakon skidanja kore, oblaže ječmenim sladom i viskijem. Ovo kao rezultat daje jedinstveni sir intenzivnih i kompleksnih aroma. Malt viski iz Škotske se prijatno slaže sa ukusom ječmenog slada, toliko da se preporučuje da se degustira uz čašu istog destilata.

Beppino Occelli sirevi

Promo Beppino Occelli

Boja mu je oker, struktura kompaktna, a ukus umami i sa “viski” notama. Kora je jestiva, na površini su prisutna zrna ječma u kojima je odležavao. Idealan je uz ukusne aperitive. Odlično se slaže uz tamno zanatsko pivo ili uz malt viski.

Beppino Occelli sa voćem i muskatnom grapom

U pitanju je sir proizveden od kravljeg i ovčijeg mleka. Odležao je minimum 12 meseci i nakon toga je oplemenjen sa dehidriranim voćem i muskatnom grapom koje mu dodatno obogaćuju ukus, nudeći mu apsolutno specijalno čulno iskustvo. Kora mu je jestiva, na površini prekrivena sa kompozicijom voća kojim je oplemenjena, pa pomalo liči na voćnu tortu. Unutrašnjost je tvrda, kompaktna, žuto-oker boje, slatkog je ukusa. Idealan je za sve faze obroka, a odlično se slaže uz grapu ili slatka dezertna vina.

Zanimljivost

  • Oblast Langhe je čuvena kao poreklo premijum sorti vina Barolo i Barbaresko, a takođe i po najboljim belim tartufima i proglašena je delom kulturnog nasleđa UNESCO-a.
  • Kćer crnogorskog kralja Nikole Petrovića, Jelena, bila je udata za kralja Italije iz Savojske dinastije, Vitorija Emanuelea III i često je pratila svog supruga u posetama zamku Valcasotto u selu istoimenog naziva.

Sve proizvode iz palete Beppino Occelli možete naći u specijalizovanoj prodavnici italijanskih i srpskih delikatesa iz malih manufaktura Palilulino, koja se nalazi u Beogradu, na adresi iIlije Garašanina 22.

 

Sir&Će d.o.o.

uvoznik i ekskluzivni distributer proizvoda Beppino Occelli u Srbiji 
Ruđera Boškovića 10, Beograd
[email protected], [email protected]
www.sir-ce.rs
IG @palilulino

AUTOR: Miodrag Aleksić / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Promo Beppino Ocelli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije