Chef ili chefica? Kakav je položaj žena u ugostiteljskoj industriji
Ženi je mesto u kuhinji. Ako za trenutak prihvatimo da je tačna, ova vekovima izgovarana rečenica i da ne vređa ženski rod, odmah za njom usledi re...
pročitaj jošChef Mišel Bernštajn je u svojoj kuhinji spojila latinoameričke i jevrejske korene. Sa svojim partnerom Davidom Martinezom vodi dva kafe restorana u Majamiju koji slave hispano-američku hranu.
Rođena i odrasla u Majamiju, chef Mišel Bernštajn je svoje latinoameričko i jevrejsko poreklo iskoristila na najbolji način i u svom kuvanju spojila najbolje od obe kuhinje. Koristeći izvanredne sastojke, svojim uzbudljivim stilom je spojila ukuse iz različitih kultura, stvarajući eklektične ukuse.
“Hrana koju kuvam je hrana koju sam jela ceo život”, izjavila je Mišel prilikom dobijanja nagrade fondacije James Beard za Najbolji kuvar za 2008. godinu.
“Ne mogu reći da je moja hrana latino, niti da je košer. Moja hrana je spoj svih mesta u kojima sam živela i radila. Sve sastojke, tehnike i ukuse sam donela kući, u Majami, i nadam se, uspela da izgradim svoj stil”.
Mišel je 2019. sa svojim partnerom Davidom Martinezom otvorila Café La Trova na Calle Ocho u srcu četvrti Mala Havana u Miamiju. Café La Trova je bar i restoran inspirisan kubanskim stilom koji povezuje tradicionalna jela sa inovativnim stilom i tehnikom. Kao i mnogi njeni prethnodni poduhvati, i ovaj je odmah dobio priznanje i dospeo na nekoliko prestižnih lista najboljih novih restorana i barova.
Osim toga, vlasnici su koktel bara La Cañita koji slavi hranu antilskih ostrva, ali i cele centralne Amerike.
Jedno od tipičnih jela za Mišel je i bakalar sa čorizo kobasicom u kojem je spojila ribu, pikatne kobasice, pasulj i paradajz. Po želji u kombinaciju možete dodati i naseckane masline, različite vrste paradajza, crvenu papriku, beli luk…
Ovo jelo možete dovršiti u rerni u trenutku dodavanja ribe. Umesto u tiganj, prebacite sos od kobasice u papirom obloženu posudu za pečenje. Smestite ribu i pasulj u sredinu, te sve prelijte maslinovim uljem. Začinite, zatvorite papir, te pecite oko posla sata na 200°C.
Recepte ove šefice pogledajte ovde:
View this post on Instagram
Netflix priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje gastronomije. Naime, nedavno je povrđeno da ovaj najpopularniji streaming servis počinje sniman...
pročitaj jošMichelinove zvezdice: Nagrada ili kazna? Radost ili noćna mora? Da li je srećniji onaj ko je dobio, ili onaj kome izmakne? U proteklih deset godina...
pročitaj jošJelisaveta Stanojević, trećeplasirana na takmičenju za najboljeg sommeliera Srbije, otkriva kako se profesorica jezika i književnosti, našla i snaš...
pročitaj još