1 Kineski restoran Jumbo Kingdom
24.06.2022 Restoran

Jumbo Kingdom otišao u istoriju. Potonuo najveći i najpoznatiji restoran na vodi! (Video)

Najveći plutajući splav/ restoran na svetu Jumbo Kingdom se nasukao i potonuo pored Hong Konga.

Ne isplati se izvlačiti ga sa dna mora

Spektakularni trospratni splav dizajniran kao kineska carska palata bio je najveći i najpoznatiji svetski restoran na vodi. Pre nekoliko dana po njega su došli remorkeri, kako bi ga prevezli do brodogradilišta. No, restoran se na putu nasukao i potonuo. Vlasnik Jumba, Aberdeen Restaurant Enterprises Limited je u saopštenju obavestio javnost da je restoran potonuo na više od hiljadu metara, pa su procenili da bi njegovo vađanje sa dna bilo nemoguće izvesti.

2 Kineski restoran Jumbo Kingdom

Vlasti Hong Konga su od vlasnika tražili potpuni izveštaj o okolnostima potonuća, a stanovnici Hong Konga su se na društvenim mrežama opraštali od legendarnog restorana, deleći fotografije nastalih prilikom poseta restoranu. Jedna od političkih stranaka u Hong Kongu je izrazila sumnju da ovime nije potopljen samo restoran, već i brojne uspomene stanovnika Hong Konga.

Jumbo Kingdom je mogao da primi više od 2.000 gostiju

Restoran Jumbo Kingdom bio je dug oko 80 metara i u nekoliko sala je mogao primiti više od 2.000 gostiju. Imao je i pomoćnu flotu u vidu tegljača koji je nosio akvarijume sa ribom i plodovima mora. Zatim kuhinjski čamac i osam malih trajekata za prevoz posetilaca sa obližnjih dokova. Kao jedan od simbola Hong Konga restoran se pojavljuje u brojnim filmovima, od Brusa Lija, Džemsa Bonda, pa sve do Spajdermena.
Senka sumnje se nadvila nad potonuće ovog splava jer Jumbo Kingdom je nagomilao više od 13 miliona dolara gubitka, a visoki troškovi održavanja su odvratili potencijalne investitore. Vlasnici su odlučili da premeste restoran u brodogradilište pre nego što im istekne dozvola za rad, tako da ostaje veliki znak pitanja da li je Jumbo Kingdom potopljen nesrećnim slučajem, ili baš i ne. Sve u svemu legenda je otišla u istoriju.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: YOU TUBE PRINTSCREEN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije