
Virtuelni Michelin! Postani šef restorana i zasluži zvezdicu (VIDEO)
Michelin je nedavno lansirao svoju prvu video igricu. U njoj ste šef, vodite restoran i, logično, pokušavate dobiti zvezdicu. Chef Life: A Restaur...
pročitaj jošTrojica stručnjaka, Kristijan Brask Tomsen, Marko Invernici i Aiste Misiviciute su proputovali svet da bi sastavili jednu od najpraćenijih restoranskih klasifikacija koje se objavljuju u zvaničnom mediju.
Naime, oni su sastavili Forbsovu listu deset najcool restorana širom planete u kojima treba jesti u 2023. godine. Iako su kriterijumi vrlo ozblijni, lista je ipak sastavljena za gastro putnike, a ne za profesionalce. Namenjena je ljudima koji na svojevrsnom gastro hodočašću obilaze restorane, i strasno uživaju u svakom trenutku obroka. Naravno, svoja iskustva dele na društvenim mrežama.
Na listi se nalazi nekoliko vizuelno spektakularnih restorana, ali fokus je, ipak, na kvalitetu hrane i ozbiljnosti koncepta koji mora biti teatralan i nesvakidašnji.
View this post on Instagram
Lista počinje s AlpiNN-om u Marebeu, smeštenom na jednom od najviših vrhova Dolomita, u kojem šef Norbert Nidelkofler servira elegentu planinsku kuhinju utemeljenu na lokalnim sastojcima.
“Gosti mogu uživati u jelovniku inspirisanom planinom, strogo sezonskom i ekološkom sa lokalnim namirnicama. Sve to u prostoru koji izgleda kao dnevni boravak na visokoj nadmorskoj visini i nudi predivan pogleda od 270 stepeni na okolne snežne vrhove i dolinu”, piše Forbes i zaključuje: “Gosti osećaju, dišu, probaju i na kraju se izgube u ovom jedinstvenom prirodnom okruženju u najsofisticiranijem restoranu u Europi.”
View this post on Instagram
Slijedi nešto sasvim drugačije, mediteranski ambijent Andaluzije u restoranu Baga u gradu Haenu.
“Kuhinja šefa Pedra Sančeza je tehnički savršena, aromatična i ukusna. No, u isto vreme je odvažna i pomiče granice kreativnosti. Kome bi palo na pamet poslužiti govedinu odležalu 180 dana s umakom od vanile ili saćem uz praline od pečenog belog luka. Zahvaljujući Pedrovom dodiru, sve ove kombinacije funkcionišu savršeno”, pišu autori liste.
View this post on Instagram
Haoma u Bangkoku na listu je ušla kao moderni indijski restoran s Michelinovom zvezdicom u kojem šef “obrađuje” povrtnjak.
“Haoma, jedan od najvećih restorana na svetu, nudi drugačije, vrlo originalno i zabavno iskustvo.
View this post on Instagram
Engleska je dobila mesto na listi sa sada već kultnim restoranom Ikoyi, koji je pet godina nakon otvaranja osvojio prvu, a zatim i drugu zvezdicu za kuhinju utemeljenu na britanskim sastojcima i izdašnoj količini zapadnoafričkih aroma.
“Jedan od najvećih vizionara među evropskim šefovima, Džeremi Čan, otvorio je Ikoyi sa prijateljicom Ajrom Hasan Odukale inspirisan nigerijskom kuhinjom. Bio je to gastronomski šok za to vreme. Danas je to vrh”, pišu u Forbsu.
View this post on Instagram
Na sredini liste je Žan Džordžis u Filadelfiji, koji pored senzacionalnog pogleda nudi meni sa izrazitim francuskim uticajima.
“Jedan od najspektakularnijih restorana u Americi. Gosti uživaju u zalasku sunca koji oduzima dah i globalnim okusima ukorenjenim u francuskoj tehnici zbog kojih su Žan Džordžisovi restorani omiljeni širom sveta„, tvrdi Forbs.
View this post on Instagram
Lista se nastavlja s Lafleurom u Frankfurtu, koji poslužuje dva jelovnika, mesni i vegetarijanski.
“Između nebodera i financijskih kompanija nalazi se Lafleur, restoran s dve Michelinove zvezdice smešten u džinovskom vrtu prepunom palmi. Upravo tu Andreas Krolik stvara vegansku visoku kuhinju od 2014, mnogo pre nego što je postala trend. I to s intenzitetom, dubinom i složenošću zbog kojih zaboravimo da jedemo meso ili ribu”, otkrivaju autori liste.
View this post on Instagram
Na sedmom mestu je francuski Villa Madie, restoran s tri zvezdice i pogledom na more u luci Kasis, a tandem šefova čine Marijela i Dimitri Drozenje.
“Njihova ljubav ogleda u njihovoj kuhinji. Hrana je puna svetlosti, boja i majstorski uravnoteženih ukusa. Bez sumnje jedno od najboljih otkrića ove godine“.
View this post on Instagram
Melisse, pod kalifornijskim suncem Santa Monike, se transformisao od restorana sa 70 sedećih mesta u svojevrsnu laboratoriju ukusa.
Šef Ijan Skaramuca priprema hranu za 14 gostiju smeštenih za 5 stolova. Intimu pojačava slušanje vinilnih ostvarenja Rolingstonsa, Arete Freklih i ostalih klasika.
View this post on Instagram
Na listi je i Silver Lake Farm, restoran i mini hotel usred divlje prirode Gruzije sa spektakularnim pogledom na planine. To je izolovana seoska priča smeštena u Kahekiju, poznatoj vinskoj regiji, koja hranu poslužuje na verandi u zelenilu.
“Ovo netaknuto imanje najbolje se može opisati kao ultra privlačna letnja vila“, zaključuje Forbes.
View this post on Instagram
Na desetom mestu je restoran Tsurutokame u Tokiju, u čijoj brigadi su samo šefice koje brinu za 14 gostiju i poslužuju im ultimativnu sezonsku japansku hranu.
Michelin je nedavno lansirao svoju prvu video igricu. U njoj ste šef, vodite restoran i, logično, pokušavate dobiti zvezdicu. Chef Life: A Restaur...
pročitaj jošAustrijski šef Volfgang Pak je već 29 godina zadužen za hranu na dodelama Oskara. Njegov zadatak je da svake godine osmisli meni koji će biti dovol...
pročitaj jošČast svim šefovima, ali gastronomski svet sa najvećim nestrpljenjem očekuje svako novo izdanje Michelinovog vodiča za Francusku. Najveće iznenađenj...
pročitaj još