Na ovogodišnjem Decanterovom ocenjivanju u Londonu srpski vinari su osvojili četiri zlatne, 45 srebrnih i 65 bronzanih medalja.
Srpska vina osvojila 4 zlatne medalje na Decanter World Wine Awards
Na najvažnijem svetskom ocenjivanju vina Decanter World Wine Awards održanom u Londonu srpski vinari i njihova vina su nagrađeni sa četiri zlatne medalje, 45 srebrnih i 67 bronzanih medalja. Zlatom su se okitili Atila Chardonnay 2022, Šapat, Vožd Cabernet Sauvignon 2017, Aleksandrović, Breg Prokupac 2020, Doja i Eclater BDB Extra Brut 2019, Zvonko Bogdan.
Na mirisu pored tipičnih voćnih aroma zrele jabuke budimke i sočne zrele kruške dominira i mineralni karakter vina uz prijatan uticaj plemenitog hrasta i puterastih tonova. Chardonnay Atila je sortno, slasno i sočno vinolepe punoċe, izrazitih ali veoma lepo balansiranih kiselina, lepo zaokruženo i precizno vino sa lepim i dugim finišom arome marcipana.
Berba: 2022
Alkohol: 14,5%
Sorta: 100% Chardonnay
Temperatura posluživanja: 10-14°C
Izuzetno bogat i složen aromatski kompleks sačinjen od intenzivnih tonova crvenog i crnog bobičastog voća. Savršenog ukusa, mekano sa sočnim taninima i sa energičnom, dugotrajnom i voćnom završnicom. Rezultat projekta je Cabernet Sauvignon vino sa Td-obogaćenim sadržajem resveratrola i kvercetina.
Berba: 2017
Alkohol: 13,5%
Sorta: 100% Cabernet Sauvignon
Temperatura posluživanja: 14-18°C
Decanter 2024 zlato: Breg Prokupac, Vinarija Doja
Od ručno branog grožđa, vino je maceriralo 25 dana i odležalo 2 godine u buradima. Ovo nefiltrirano vino, nakon odležavanja u bariku, odležava jednu godinu u boci.
Ovo vino je jedinstveno po svojim aromama, izraženoj sortnosti i voćnom karakteru kojim pažljivim negovanjem u podrumu preovladava aroma hrasta i pokazuje kvalitet terroira i potencijal koji će se ispoljavati još dugo godina.
Berba: 2020
Alkohol: 14,5%
Sorta: 100% Prokupac
Temperatura posluživanja: 16-18°C
Decanter 2024 zlato: Eclater BDB Extra Brut, Vinarija Zvonko Bogdan
Proizvedeno klasičnom Champagne metodom sekundarne fermentacije u boci. Odležavalo 9 meseci na talogu u istim drvenim sudovima u kojima se odvijala fermentacija. Energičan i svež završetak lepih kiselina i izražene suvoće. Arome brioša, limunove kore, kvaca, lešnika i prepečenog hleba. Blagi cvetni karakter i naznake limete i citrusnih mirisa. Zero Dosage čini ovo vino jasnim, oštrim i karakternim idealnim za ljubitelje suvih penušavih vina.
Berba: 2019
Alkohol: 12.5%
Sorta: 100% Chardonnay
Temperatura serviranja: 6-8°C