Mimoza torta

Italijanski kulinarski simbol ženske lepote: Mimoza torta

Mimoza je cvet koji nam dolazi s prolećem, a Italijanke su odlučile da svoju neobičnu i večno mladu lepotu okite baš ovim cvetom. Početkom 50-ih godina prošlog veka u Rimu je nastao i kulinarski simbol u slavu Osmomartovske fešte, ženske lepote i odvažnosti, a koji je poneo naziv Mimoza torta.

Mimoza torta je kulinarski simbol ženske lepote i zavodljivosti

U pitanju je torta sa diplomat kremom ukrašena sitnim komadima patišpanja, tako da podseća na grozdove prelepog prolećnog cveta po kome nosi naziv. Mimoza torta svoju popularnost duguje inovativnom chefu Adelmu Renciju, koji je baš ovakvo pripremljenu (prema receptu u nastavku) posluživao u svom restoranu. Zatim, 1962. godine, na izložbi u Sanremu njegova Mimoza torta odnela je pobedu.

Torta Mimoza recept

AI

Mimoza torta je tog trenutka posatala savršen desert koji simbolično prikazuje ovaj ligurijski grad, tada već poznat kao grad cveća. Adelmo Renzi za sobom nije ostavio originalni recept za tortu Renzi (Mimosa) tako da su brojni pokušaji drugih poslastičara da naprave Mimoza tortu bili neuspešni. Ali to je rezultiralo time da danas imamo mnogo varijatni ove torte; najpoznatije su verzije Mimoza torte sa čokoladom, zatim, sa limunom, a tu je i Mimoza torta sa anananasom.

Odbacimo za kratko tvrdnje i nagađanja koja je verzija bolja i zadržimo se na osnovnom ukusu. Preporučujemo vam da napravite bezvremensku Mimoza tortu i otkrijete čari tradicionalne italijanske kuhinje.

Mimoza torta – tradicionalni italijanski recept

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 min plus 4 sata hlađenja

SASTOJCI ZA 10 OSOBA

Za biskvit

  • 250 g šećera
  • 140 g brašna
  • 120 g skroba
  • 8 jaja sobne temperature
  • 2 šipke vanile
  • prstohvat soli

Za diplomatski krem

  • 5 žumanaca
  • 175 g šećera
  • 500 ml mleka
  • 125 ml slatke pavlake
  • 55 g skroba
  • 1 šipka vanile

Za sirup

  • 130 g vode
  • 75 g šećera
  • 70 g Grand Marnier likera

Još

  • 100 ml slatke pavlake
  • 10 g šećera u prahu
  • šećer u prahu

Za biskvit
Umutitte jaja tako da dobijete penastu i svetložutu masu. Dodajte pulpu obe šipke vanile i šećer, malo po malo, pa mutite dok se zapremina ne utrostruči. Dodajte prosejano brašno i skrob, pa lagano promešajte spatulom zahvatajući od dna posude ka vrhu, tako da dobijete homogenu masu. Izručite po polovinu smese u dva namašćena i pobrašnjena kalupa za torte prečnika 20 cm. Pecite u ugrejanoj rerni na 160°C oko 50 minuta. Izvadite biskvite iz rerne, sačekajte da se prohlade a zatim izvadite iz kalupa i ostavite ih na rešetkastoj podlozi da se potpuno ohlade.

Za diplomatski krem
Zakuvajte mleko, pavlaku i semenke i šipku vanile na laganoj vatri. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte prosejani skrob i dobro sjedinite, da ne bude grudvica. Dodajte jednu kutlaču mleka u ovu smesu i mešajte sve vreme. Zatim, izvadite mahunu iz mleka, pa sipajte umućena žumanca u vrelo mleko, uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Prespite skuvani krem u nakvašenu plitku a široku posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. U međuvremenu umutite čvrsto dobro ohlađenu slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Izručite ohlađeni krem u posudu za mućenje, pa dodajte postepeno čvrsto umućenu pavlaku i sjedinite mikserom. Pokrijte ponovo plastičnom folijom i stavite u frižider da se ohladi i učvrsti, oko 30 minuta.

Za sirup
Zakuvajte vodu, liker i šećer tako da se šećer istopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Kompletiranje
Obrežite spoljne ivice ohlađenih biskvita, kao i gornje i donje površine. Uklonite samo tamnije delove. Jedan biskvit isecite reckastim nožem horizontalno na 3 jednaka dela.
Na tanjir za torte položite prvi sloj biskvita, stavite obruč za torte, premažite sirupom celu površinu, pa nanesite 1/4 kreme i ravnomerno rasporedite. Ponovite ovaj postupak sa preostala 2 sloja biskvita. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite u frižideru. Isecite drugi biskvit na kriške (vertikalno), a zatim svaku krišku isecite na kockice. Skinite prsten sa torte pa pažljivo nanesite seckani biskit preko cele torte. Kockice će se lako zalepiti na krem. Vratite u frižider na nekoliko sati. Pre serviranja, pospite tortu šećerom u prahu.

Savet: Ako želite, krem možete začiniti limunovom koricom. Za bezalkoholnu verziju, zamenite Grand Marnier sokom od pomorandže. A da ne biste bacili ostatke biskvita pripremite cake popse i čokoladne kuglice.

AUTOR: Nataša Stevanović

IZVOR: Italia La Cucina & Vino

FOTO: AI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.