tiki koktel
28.08.2021 Beverage

Aperitiki – matrica slatko-kiselo-gorkog je genetski kod koji nemaju drugi kokteli

Iako su aperitivo i tiki kokteli na papiru razvedeni zbog nepomirljivih razlika u količini alkohola, ostaće povezani do kraja života. u pomalo incestuoznoj vezi.

Aperitivo i tiki su dva sveta različita, ali…

Kao da je bilo juče kada smo proslavili najavu leta sa paradom narandžaste aperol armije koja se u trojanskom konju uvukla u carstvo barova, koje se dugi niz godina dobro utvrđeno branilo od penušavih varijacija sa niskim procentom alkohola.
Šta je ova „pošast“ dobrog donela? Pa, tiki je oživeo. Kako u izvornom obliku, tako i u novim žanrovima koji računaju na njegovu komplikovanu prošlost. Naravno, aperitivo i tiki su dva sveta različita, ali su završili u istom portmanteu (rečniku novih fraza koji su nastali spajanjem dva izraza), pod nazivom – aperitiki.
Iako su na papiru razvedeni, zbog nepomirljivih razlika kao što su niska alkoholnost jednostavnog aperitiva u odnosu na visoko oktansku i slojevitu tiki porodicu, ostaće povezani do kraja života.
Uzmite u obzir profile ukusa pakovanih u gorko-slatki amari ili aperitivo koji se poklapaju sa složenim mešavinama žestokih pića, voćnih sokova i sirupa. No, još važnija, matrica slatko-kiselo-gorkog je genetski kod koji se inače ne može pronaći u drugim vrstama koktela. Po ovome, bračna veza između aperitiva i tiki koktela bi se mogla smatrati čak i incestuoznom.

barmen tiki koktel

Italijanski vermut i gorčina aperola su se susreli sa rumom

„Aperitiki je gotovo neprimetno ušao u naš rečnik“, kaže Linden Pajd, suvlasnik Dantea i dodaje: „Kada počnete koristiti italijanski vermut ili gorčinu aperola, zatim rum, vaša pića počinju da poprimaju sasvim drugačiji ukus“.
Pre četiti godine italijanski barmen Daniele Dala Pola iz bolonjskog tiki bara Nu Lounge Bar je bio glavna zvezda aperitiki večeri u Broken Shakeru u Majamiju. Sledećeg proleća u franšizi ovog bara u Los Anđelesu organizovano je „Biter Tiki“ veče. Već u junu, barmeni Kris Amiro i Džejk Kolak su u svom baru Parm Boyz lansirali svoj prvi aperitiki meni sa pićima sa niskim procentom alkohola, poput Zombie Spritza i Tea’ki Puncha (punč od kokosovog čaja sa Mancino Bianco Ambrato vermutom i amontilado šerijem).
Ubrzo se aperitiki proširio širom sveta, prvo u Velikoj Britaniji, a još više u Australiji, gde Bajron Marcinoto (gle slučajnosti, italijanskog porekla) u baru Blue Kahunas svakodnevno ima na programu aperitiki hour. Njegov pristup je kombinovanje italijanskih i tropskih sastojaka, kao što je to slučaj sa koktelom Cubano Cooler koji ide na šasiju Mojita, a kao pogon koristi vermut Cinzano Bianco. Drugo piće, Montenegro Sour, pravi se od istoimenog amara izrađenog u Bolonji sa istočnoafričkim rukom.
Ubrzo su aperitiki osvojili i svoju, takoreći, domovinu. U rodnom mestu aperitiva u Milanu, u baru Rita’s Tiki Room aperitiki su rođeni iz praktičnosti. Prema vlasniku bara, Edoardu Noni, koji je bar otvorio 2018. godine, koncept tiki barova u Italiji je nov za većinu Italijana, pa je tiki obavio rečju aperitivo, što je umnogome olakšalo njegovo razumevanje i prihvatanje među gostima.
„Poenta je bila dovesti Milaneza u svoj bar i naterati ga da ispija svoj omiljeni Negroni u potpuno drugačijoj formi, a da on sam toga nije ni svestan“, kaže Nono dodajući da je velika budućnost pred aperitikijem jer spaja crno i belo, žensko i muško, slatko i gorko…

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije