11.12.2022 Cafe Bar

El Laguito je kolevka najskupljih cigara na svetu

Među brojnim fabrikama na Kubi jedna se izdvaja. El Laguito je definitivno najlepša fabrika koja proizvodi najskuplje cigare na svetu

Vlasnik vile je bio Alberto Casimiro Fowler Perillant, osnivač severnoameričke kompanije za proizvodnju šećera

El Laguito, biser među fabrikama, nalazi se u rezidencijalnom delu Havane, tik iza Miramara, u četvrti koja se zove Cubanacan. Pored fabrike su smeštene ambasade, rezidencije, ekskluzivni hoteli i kongresni centar. Cigare se rolaju u prostorijama koje se u terminologiji cigara nazivaju galeriama. Obično su to prostorije u kojima je i po stotinak stolova na kojima vešti roleri pretvaruju odležale listove duvana u cigare koje će milione uživalaca širom sveta učiniti srećnim. Kada pogledate tu veštinu pretvaranja zlatno žutih listova u cigare, prvo što pomislite je da je to čista magija.
U El Laguitu galerije nisu tako velike jer se nalaze u vili koja je sagrađena dvadesetih godina prošlog veka i u njima danas radi do dvadesetak rolera. Vlasnik vile je bio Alberto Casimiro Fowler Perillant, osnivač severnoameričke kompanije za proizvodnju šećera. U njegovom vlasništvu je bila i železnička kompanija, kao i destilerija i mnogo toga još.

Kompleks se sastoji od centralne dvospratne velelepne vile iza koje se nalazi nekoliko kućica koje su stavljene u funkciju, a sve zajedno se nalazi u ogromnom dvorištu nalik na gradske parkove. Od osnivanja ove fabrike u njoj radi crème de la crème rolera i tu nema kompromisa. Cigare koje se tu prave su ove godine u celom svetu dostigle neslućene visine! Više nije nikakva mudrost da Cohibe iz standardne ponude koštaju po 60, 70 i 100 evra.
Pre poskupljena ove godine možda su se neki uživaoci žalili na cene Cohiba cigara, ali danas žale za tim vremenima. Razlog je jednostavan. Kina se zaljubila u Cohibu i cigara nema dovoljno. Ovakvo stanje na tržištu važi za ceo svet kubanskih cigara. Čak i u samoj Havani cigare nisu više jeftine i više nema ni “kombinacija” da se nabave po povoljnijim cenama. Svi uživaoci cigara danas ne pitaju za cenu Cohibe i Trinidada, samo je bitno da ih ima i mogu da ih kupe.

Mit ili legenda?

Sve što se dešavalo pri nastanku Cohibe je već postalo million puta ispričana priča i svako je tu možda dodao nešto malo detalja, ali istorijske činjenice su poznate i mogu se lako sagledati. Ovaj brend je nastao 1966. godine i to je prva fabrika cigara koja je nastala u slobodnoj Kubi posle revolucije, na lični zahtev predsednika Fidel Kastra koji je bio veliki ljubitelj i uživalac cigara.
Ove godine je sa godinu dana zakašnjenja proslavljeno 55 godina od nastanka dragulja kubanske duvanske industrije. Sve je počelo kao što počinju sve velike priče – slučajno. Još 1963. godine Fidel Kastru je njegov telohranitelj Pérez, poznatiji kao Chicho, ponudio dugačku tanku cigaru koju pravi njegov prijatelj Eduardo Rivera. Ova cigara je osvojila Kastrovo srce! Eduardo je napravio još dosta cigara za predsednika pre nego što je doneta odluka o osnivanju fabrike El Laguito. Do tada su svi znali za famoznu cigaru koju predsednik obožava, ali tajnu izrade je znao samo Eduardo. Fabrika je od osnivanja, pa do 1982. godine proizvodila cigare samo za potrebe diplomatskih poklona države. Nije ih bilo u prodaji, a u fabrici su radile samo žene. Celia Sanchez Manduley, koja je u revoluciji imala nadimak Norma, bila je prvi rukovodilac ove fabrike zahvaljujući svojoj odanosti Čeu i Fidelu tokom revolucije. Kao i u revoluciji, ovde je bila najvažnija odanost.
Ime brenda Cohiba je zapravo naziv za zamotuljak sušenih listova duvana koji su Taino indijananci pravili kako bi “ispijali” dim verujući da će im dati posebne moći. Zapravo to je bio ritual u kome bi se oni relaksirali i fokusirali svoje misli.

Svetska premijera 1982. godine

Svetska premijera Cohiba cigare dogodila se 1982. godine u madridskom hotelu Ric u čast prvenstva sveta u fudbalu. Tom prilikom je prvi put predstavljena i etiketa Cohiba, a 1989. godine je ustanovljena prva linija cigara Linea Classica, u kojoj je bila famozna cigara Lancero, od koje je sve počelo, duga 192 mm i prečnika 15 mm ona je obeležila jednu eru o kojoj se i danas ispredaju legende. Etiketa se menjala nekoliko puta od prvobitne koja je bila u upotrebi do 1993. godine, zatim je promenjena deset godina kasnije. 2007. godine je svetu predstavljena nova linija Cohiba Maduro sa tri nove cigare koja je bila skuplja od predhodnih serija i nudila cigare sa zrelim tamnijim omotačem koji odležava 5 godina. Tri godine kasnije istorija cigara na Kubi je doživela svoj vrhunac. Predstavljena je kruna fabrike Cohiba. Serija je nazvana BHK kao urbana skraćenica od samoglasnika naziva Behike. Tri cigare su bile predstavljene BHK52, BHK 54 I BHK 56.

Te iste godine Kubanci su prvi put zakoračili u obime cigara preko 52 (20,5 mm). Od nastanka do danas ceo svet je lud za ovim cigarama, a njihova prozvodnja je ograničena jer je tada predstavljena najstrožije čuvana tajna ovih cigara – Medio Tiempo list koji raste samo na vrhu stabljike izuzetne arome i veoma snažnog ukusa. Posle ove serije cigara koja je očarala sve uživaoce cigara svet cigara više nikada neće biti isti. Cene ovih cigara su kao na berzi, u stalnom rastu, a ko želi da proba mora da bude spreman da plati ozbiljnu cenu. Nema ih na stanju jer gde god da se pojave odmah se rasprodaju.
Za kraj savet prilikom kupovine. Sve Cohiba cigare kupujte od proverenih prodavaca jer je svet pun falsifikata. Nipošto ne nasedajte na priče o sigurnim vezama za iznošenje iz fabrike, jer ma koliko dobro zvučalo to je jedna velika laž. A poslednje što želite je da uživate u lažnoj cigari. To niste zaslužili, a nije ni Cohiba.

1 Zdravko Brkić

Zdravko Brkić
Cigar Society Club predsednik

AUTOR: ZDRAVKO BRKIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije