01.01.2023 Cafe Bar

Top 50 najprodavanih koktela u 2022. godini

Biznis magazin Drinks International je nedavno objavio listu najprodavanijih koktela u prethodnoj godini. Istraživanje je sprovedeno na način da je 100 najboljih svetskih barova sastavilo svoje liste najprodavanijih koktela u 2022. i pred vama je lista 50 najtraženijih koktela.

POREDAK OD 50. DO 11.

50. Pisco Punch
49. Sidecar
48. Corpse Reviver #2
47. Blood & Sand
46. Tommy’s Margarita
45. Irish Coffee
44. Bobby Burns
43. Last Word
42. Painkiller
41. Ti’ Punch
40. Hanky Panky
39. Cosmopolitan
38. Ramos Gin Fizz
37. Bellini
36. Bee’s Knees
35. Long Island Ice Tea
34. Aviation
33. Vesper
32. Old Cuban
31. Vodka Martini
30. Corpse Reviver
29. Sazerac
28. Zombie
27. Vieux Carré
26. Amaretto Sour
25. Piña Colada
24. Caipirinha
23. Gin Fizz
22. Dark ‘n’ Stormy
21. Clover Club
20. Pisco Sour
19. Mai Tai
18. Gimlet
17. French 75
16. Americano
15. Bloody Mary
14. Paloma
13. Penicillin
12. Boulevardier
11. Moscow Mule

10 Whiskey Sour
Osmišljen u Viskonsinu 1870. godine, u osnovi je imao jači burbon i limunov sok, uz dodatak slatkoće. U najboljim svetskim barovima ovaj koktel je među Top 10 u više od dve trećine barova. Ovaj koktel je u Americi toliko popularan, da je 25. avgust proglašen za Nacionalni dan Whiskey Soura. Alternative tradicionalnom koktelu su Boston Sour, gde je osnova ista ali mu se dodaje mrvica belanceta, i Ward 8, čija je baza burbon ili viski od raži, i sadrži sok od limuna i od pomorandže, kao i grenadin sirup.

9 Mojito
Kad je Mohito postao omiljeno piće američkih bakica na kruzerima, prilično je izgubio svoj ulični ugled. Nakon što je Pornstar Martini preuzeo „kruzersku baklju“, ovaj kubanski klasik od belog ruma, soka limete, sveže nane, šećerne trske, soda vode i izlomljenog leda, vraća svoj deo reputacije. Iako postoje bezalkoholne verzije, kao i Rum Kolins, koktel bez listova mente, Mohito je neprevaziđen.

8 Manhattan
Menhetn je treći put zaredom među najprodavanijim koktelima, a trećina ispitanih barova ga je stavila u Top 10. On možda svira drugu violinu u viski orkestru (iza Old Fashioned koktela), ali je stari favorit koji prati mnogobrojna porodica koktela nastala kao varijacija na Menhetn priču. Dok neki tvrde da je bolji sa suvim vermutom, a drugi da je najbolji kad se kombinuju suvi i slatki vermut, velika većina se slaže da koktel mora biti savršeno sladak. Baš kao što ga radi Džim Mihan – sa raženim viskijem i dve kapi angosture, pomešan sa ledom u ohlađenoj coupe čaši ukrašenoj koktel višnjama.

7 Espresso Martini
Do pre dve godine ovaj klasik kafe i votke je bio na 23. mestu. Bio je poznato piće, ali se retko naručivao. Popularnost energetskih napitaka i napitaka na bazi kafe vratila je ovaj izum Dika Bradsela u žižu interesovanja nove generacije. I ovaj koktel, nekada poznat kao Vodka Espresso i Pharmaceutical Stimulant se danas nalazi među 10 najprodavanijih u gotovo 40% ispitanih barova.

6 Aperol Spritz
Pre nepunih pet godina Aperol Spritz je bio piće iz sredine liste, ali vremena su se promenila. Ma koliko ga profesionalci ne vole praviti, jer gde je izazov u pravljenju špricera, vremena su se promenila. Gosti žele lagano i penušavo piće, i žele ga piti ceo dan. Naravno, i da se sve vreme dobro osećaju. Ova iskričava gorko-slatka kombinacija koja svoj život duguje brendu Aperol je među Top 5 najprodavanijih koktela u četvrtini anketiranih barova. Braća Barbijeri nas zadovoljno gledaju s neba.

5 Daiquiri
Na Kubi znaju reći – gde ima limete i ruma ima i Daikirija. Kod ovog koktela je važna ravnoteža sastojaka, a ukus limete nije uvek isti. Ortodoksni ljubitelji kotela tvrde da je originalni samo sa Havana Club rumom. Ako smatrate da poreklo ruma nije presudno, tu je Mount Gay Premium White Rum sa Barbadosa. Dakle, beli rum, sok od limete, šećerni sirup, promućkajte, poslužite i odmah ponovite. Retki su oni koji Daikiri piju u jednini.

4 Margarita
Otkako se vrše ova anketiranja, Margarita je uvek bila među 10 najprodavanijih koktela, a ove godine je došla do najvišeg mesta na listi. Brojni barmeni tvrde da su upravo oni osmislili ovaj koktel, a u svakoj priči je spominjana dama po imenu Margarita. No, istini je najverovatnije najbliža ona po kojoj koktel uopšte nije dobio ime po lepoj ženi, već se radi o varijaciji drugog koktela koji je bio popularan tokom prohibicije – koktela Daisy (bela rada). Zapravo, ‘margarita’ na španskom znači bela rada i jedina razlika je da se Daisy pravi sa brendijem, a Margarita sa tekilom. Mala razlika, ali samo naizgled – dok za Daisy skoro da niko nije čuo, Margarita je postala planetarno popularna.

3 Dry Martini
Ovaj legendarni koktel je bio jedan od pet najčešće naručivanih koktela u trećini anketiranih barova. S obzirom kakvu je transformaciju doživeo od svog rođenja krajem devetnaestog veka, to je i zaslužio. Od Martineza koji se pravio od dve čašice vermuta, 1 čašice zaslađenog džina Old Tom i 2-3 kapi maraskina, za koji je zaslužan Džefri Tomas, preko Lusia Makenstorma koji ga je pravio od oranž bitera i suvog džina i vermuta, Dry Martini je tražio svoj identitet. Nakon Drugog svetskog rata kurasao se više ne koristi, količina vermuta se znatno smanjuje i dolazimo do odnosa sa džinom kakav mi znamo – 7:1 u korist džina.

2 Old Fashioned
Prošlogodišnji pobednik je, bar po anketi, najverovatniji koktel koji će gost naručiti u 20% barova. Čini nam se da ovaj koktel postoji oduvek, a istoričar Dejvid Vondrič ga je pratio od 1833. godina. Dok je bio „beba“ pravio se od holandskog genevra, ruma ili rakije jer viski tada nije bio ono što je danas. 1895. godine Džordž Kapeler u svojoj knjizi „Moderna američka pića“ objavljuje, između ostalog, i recept za Old Fashioned: „Rastvorite malu grudvicu šećera sa malo vode u viski čaši, dodajte dve kapi angosture, mali komad leda, komad limunove kore, jednu mericu viskija. Promešajte i poslužite, ostavljajući kašiku u čaši“. Na ovo bi samo dodali: ne zaboravite, da zaboravite na koktel višnje.

1 Negroni
Kralj je mrtav, živeo Negroni! Konačno, nakon osam godina kao najtraženiji prateći koktel, Negroni se našao na vrhu liste. Ovaj biter koktel kraljevske boje je zajahao na talasu trenda klasičnih koktela; trenda gorkih pića; trenda džina i italijanskih aperitiva. Više od četvrtine uzorka najboljih svetskih barova reklo je da je ovo njihov klasik broj jedan, a više od polovine da je među njihova dva najtraženija. Od svih legendi o nastanku, najčešća je ona da je osmišljen u kafeu Casoni u Firenci, 1919. godine. Grof Kamilo Negroni je zamolio svog prijatelja bartendera Forska Skarselija da Americano pojača tako što će sodu zameniti džinom. Skarseli je ispunio grofovu želju, s tim da je krišku limuna, zamenio kriškom pomorandže. Ubrzo su svi počeli da dolaze na Negroni. Sto i kusur godina kasnije legenda je življa nego ikada.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije