cigare 1
13.06.2022 Cafe Bar

Zdravko Brkić nas uvodi u svet cigara: Vitola de galleria

Vitola u rečniku cigara je naziv koji označava dužinu, prečnik i oblik cigare. kako bi manje upućeni uživaoci rekli “model cigare”

Dok se Kuba drži tradicije, Novi Svet je značajno uticao na postavljanje novih formata

Vitolario je gotovo žargonski izraz u svetu cigara koji označava oblik i veličinu cigara. Jedna reč, a nesaglediv raspon veličina i oblika. Počevši od tradicionalnih formata starih više od 100 godina, pa sve do novih, nastali kao posledica praćenja trendova. Pokušaćemo da uprostimo sve ove elemente koji zbunjuju nove uživaoce, a istraživanjem ćete otkriti svu raskoš ovog sveta različitosti.

Cigare se po obliku dele na dve osnovne grupe, a to su Parejo i Figurado. Parejo cigare su cilindrične sa paralelnim stranicama i ravnom glavom, kako se naziva usni deo cigare. Cigare koje su zašiljene sa jedne ili dve strane imaju zajednički naziv Figurado. Međutim, preciznija odrednica je da su Figurado zašiljene sa jedne, Double Figurado sa obe strane.
Dimenzije cigara su izražene u inčima ili u milimetrima, a ponekad i u kombinaciji ova dva merna sistema. Prečnik cigara se izražava najčesće u 64-im delovima inča, a to zasigurno komplikuje snalaženje, ali su odlična tema za diskusiju uživalaca. Nije sigurno da će dimenzije uvek biti maksimalno precizne, ali sigurno neće uticati na finalni doživljaj.

parejo figurado cigare

MALA DEBELA CIGARA

Na Kubi postoji nacionalni registar fabričkih formata cigara koje se nazivaju Vitola de galleria. I tu nema odstupanja, tako da ako je cigara Robusto formata ona će uvek biti istih dimezija, bez obzira koji joj je komercijalni naziv. Među cigarama Novog Sveta (politički korektan naziv za cigare napravljene van Kube), ta skala je mnogo fleksibilnija. To dovodi da Robusto format cigara iz Novog Sveta može biti i nešto duži ili deblji.

cigara kruna

OMILJENA KRUNA

Corona je dugo važila za omiljeni format uživalaca cigara, istinska kruna formata cigara. Corona format se koristi kao probni uzorak mešavine listova duvana pre nego što se definišu finalni blendovi i formati cigara. Tek sa nastankom nacionalnog registra veličina posle revolucije Corona je definisana precizno kao i izvedene veličine Petit Corona (nešto manja) i Corona gorda (duža i deblja). Očekivano Novi Svet ima svoje verzije ali oni nisu radili baš na definiciji ostalih korona fromata.

cigara piramida

PIRAMIDA, ALI NE EGIPATSKA

Od klasičnih formata treba svakako izdvojiti jednu od najpopularnijih i najznačajnijih Figurado cigara na svetu, a to je Piramida. Kod ovog oblika stranice cigara su gotovo paralelne, a sužavaju se tek u poslednjoj četvrtini cigare. Nešto kraće ovog oblika se mogu nazivati Belicoso, a u novom svetu mogu da budu duže i deblje od osnovne veličine. Oba ova formata se često nazivaju u žargonu Torpedo, ali je novi svet definisao Torpedo kao oblik koji je zvonast i blago se sužava od najšireg dela prema kraju i nema paralelne strane poprečnog preseka.

cigare salomones i diadama

SALOMONES I DIADAMA

Double Figurado je, kao što smo već rekli, cigara koja je zašiljena sa obe strane s tim što je sa jedne strane otvorena. To je deo koji se pali, dok se deo koji je zašiljen i zatvoren odseca kako bi cigara mogla da se uživa. Najpopularniji format u Kubanskom registru nazvan je Salomones. Veći format se naziva Diadama. U Novom Svetu se većina cigara ovog oblika, bez obzira na dužinu i prečnik, nazivaju jednim od ova dva imena. Ukoliko se otvor od nekoliko milimetara ne upali ravnomerno, cigara sagoreva ukrivo, pa neki odsecaju najuži deo, iako to nije pravilno.

cigara čerčil

CURCHILL UMESTO JULIJE

Churchill format je dugo važio za veliku cigaru. Iako je originalni naziv ovog formata na Kubi Julieta No. 2, zbog Romeo Y Julieta cigare koja je u tom formatu nazvana Romeo Y Julieta Churchill, njena je popularnost učinila da se ovaj format internacionalno nazove tako. I na Kubi i u Novom Svetu koji ima više varijacija ovog formata.
Double Corona je vrlo sličnog formata i to zbunjuje uživaoce, ali Double Corona je dobila zasluženu popularnost zahvaljujći Partagas Lusitaniji I Hoyo de Montarrey Double Corona. To je format koji je malo duži i malo većeg prečnika i dalje važi za veliku cigaru koja se uživa sa posebnim postovanjem.

SVE VEĆI PREČNICI

Novo vreme i nedostatak vremena za uživanje je doveo do toga da se formati cigara skraćuju, pa su sve popularniji formati petit ili short robusto i half corone. Kraće i nešto deblje. Ovu inovaciju su inicirali proizvođači Novog Sveta, a Kubanci su to morali da prihvate.
Novi Svet je takođe nametnuo sve veće prečnike cigara još početkom ovog milenijuma. 2009. godine Kubanci su lansirali Montecristo open Eagle prečnika 54 i kao rezultat uspeha ove cigare 2010. godine iskoračili u prečnike preko 52 i to pojavom serije poznate pod nazivom Behike iako je pravi naziv BHK 52, BHK 54 i BHK 56. Srazmerno prečniku i dužine su bile veće. Ove cigare su danas veoma tražene i vlada globalna nestašica BHK cigara što je rezultiralo astronomskim cenama. Iste godine su lansirali na tržište i Romeo Y Julieta Wide Churchill prečnika 55. Istini za volju, od tada svet cigara više nije bio isti. Do tada je prečnik 57 u najširem delu formata Salomens bio jedini iskorak, a to više nije nikakav izazov prečnika cigara.
Danas je trend baš velikih formata cigara. Tako da sa lakoćom možete da naiđete na cigare formata 6X60, 7X70, 8X80… ali pravi i iskusni ljubitelji se vraćaju već gotovo zaboravljenom formatu koji je do 80-ih i 90-ih godina bio oličenje elegancije i luskuza – Lancero. Taj format je u registru deklarisan kao El Laguito No1 jer je zbog Kastrove ljubavi za jednom cigarom ovog formata 1966 godine nastao brend Cohiba i cigara je nazvana Cohiba Lancero.
Tanka dugačka cigara. Novi svet se često je naziva Panatela, ali gotovo da nema užvaoca koji neće ovaj format nazvati Lancero bez obzira ko je prozivođjač ili kako joj je komercijalni naziv. Danas u trendu velikih i debelih cigara Lancero je ostao rezervisan samo za one koji znaju dosta o cigarama i koji cene vrhunski plavičasti dim.

BOX PRESSED

Radi se o cigarama koje imaju više četvrtasti presek. One se rolaju isto kao i ovalne, samo nešto mekše, te se dodatno presuju dok su još sveže napravljene. U velikim plitkim kutijama stavljaju se naizmenično jedna cigara i jedna letvica visine željenog poprečnog preseka. Kada se napune, kutije se pritiskaju na 24 do 48 sati.
Kompanija Placencia je otišla korak dalje. Oni su svoju cigaru Placencia Sixto II Hexagono napravili sa poprečnim šestougaonim presekom, kao odgovor na želje uživalaca da četvrtastu cigaru ne mogu da okreću među prstima.

1 Zdravko Brkić za portal

ZDRAVKO BRKIĆ
Cigar Society Club, predsednik

AUTOR: ZDRAVKO BRKIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije