18.10.2022 CafeBar TV

U drugoj sezoni Zero Waste Chef snimio epizodu u Srbiji sa šefom Vanjom Puškarom (VIDEO)

Druga sezona dokumentarne serije „Kuvanje bez otpada“ (Zero Waste Chef) imala je premijeru 8. oktobra na HBO Max striming platformi.

Vanja Puškar, Ana Grgić i Ana Roš predstavili region

U novoj sezoni mladi ekolog Dijego Garsija Vega putuje po Evropi u potrazi za održivim inicijativama i sa najboljim kuvarima u svakoj zemlji pronalazi načine da iskoristi prehrambeni otpad. Tim povodom će i neki od najpoznatijih kuvara iz našeg regiona, uključujući Vanju Puškara iz Srbije, Anu Grgić iz Hrvatske i Anu Roš iz Slovenije, iznenaditi gledaoce neverovatnim kreacijama koje svode prehrambeni otpad na nulu.
Serija ima 12 epizoda u okviru kojih će Dijego i njegov tim posetiti 12 zemalja tokom četiri godišnja doba: Hrvatsku, Grčku i Sloveniju tokom leta, Španiju, Tursku i Srbiju tokom proleća, Rumuniju, Češku i Slovačku tokom jeseni i Finsku, Island i Bugarsku tokom zimske sezone. Svako poglavlje detaljno će se baviti određenim problemom koji ima veze sa prehrambenim otpadom. Nova epizoda dolaziće u ponudu svake subote, a epizoda snimljena u Srbiji imaće premijeru 22. oktobra.

Cilj je jasan: smanjiti cifru bačene hrane na NULU!

Tokom prikazanih putovanja biće otkriveni projekti kreirani sa ciljem da reše konkretne ekološke probleme, ukazujući na to da male promene mogu da dovedu do boljeg i održivijeg okruženja. Gledaoci će od poznatih kuvara saznati kako je moguće pretvoriti prehrambeni otpad u izvor novih iskustava i kako određena hrana može ponovo da se iskoristi. Poruka koju „Kuvanje bez otpada“ prenosi sve je aktuelnija širom sveta. U Španiji je več donesen prvi zakon o prehrambenom otpadu, koji promoviše aktivnosti pomoću kojih može da se izbegne gubitak hrane u prehrambenom lancu, od berbe do samog konzumiranja. Promene su počele, ali dug put i dalje predstoji. Na osnovu zvaničnih podataka, EU odbaci 87,6 miliona tona hrane svake godine. Cilj je jasan: smanjiti tu cifru na 0.

Glavni protagonista serije Dijego Garsija Vega se bavi temama očuvanja životne sredine i održivosti na globalnom nivou. U Londonu je osnovao Zero Food Waste UCL, inicijativu u okviru koje je odbačena hrana na njegovom univerzitetu prikupljana uz pomoć brojnih volontera, a zatim distribuirana prihvatilištu za beskućnike. Nastavio je da putuje i saznaje više o ekološkim problemima, radio je za UN na Jamajci i u Panami, na konzervaciji morskog biodiverziteta na Karibima i zaštiti gradova od klimatskih nepogoda.

Epizode i datumi premijere:
8.10 – Španija (Pepe Sola)
15.10 – Hrvatska (Ana Grgić)
22.10 – Srbija (Vanja Puškar)
29.10 – Rumunija (Bogdan Danila)
5.11 – Slovačka (Jozef Breza)
12.11 – Slovenija (Ana Roš)
19.11 – Turska (Ebru Bajbara Emir)
26.11 – Grčka (Tasos Mantis)
3.12 – Češka (Kristijan Ču)
10.12 – Bugarska (Filip Zaharjev)
17.12 – Island (Gizli Mat)
24.12 – Finska (Albert Franč Sunjer, Karlos Henrikez i Luka Balać)

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: WARNERBROS.BOX.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije