Jagode i penušavo vino
28.06.2023 Drink

Nesrećni brak: Zašto više ne idu jagode i penušavo vino

Navika posluživanja jagoda sa šampanjcem i penušavim vinima dolazi iz 19. veka kad su se proizvodili znatno slađi šampanjci, te su se slagali sa voćem koje ih je osvežavalo

Jagode i penušavo vino: Više ne idu zajedno

Jedna do prastarih navika u posluživanju pića i hrane, koja se do danas održala, tiče se uparivanja jagoda i šampanjca. Neretko će se desiti da i vrhunski restorani i barovi uz čašu penušavog vina ili šampanjca donesu i jagode.

Još gore je od toga kada se jagoda stavi na ivicu čaše pa ne možete piti vino, a da ne dotaknete jagodu.

Jagode i penušavo vino

Komentatori prenosa sa Vimbldona obavezno, otkako se rade TV prenosi sa tog prestižnog turnira, izveštavaju o tome koliko se jagoda sa šlagom i čaša šampanjca svakodnevno proda u hramu svetskog tenisa. Takođe, u većini lifestyle magazina i medija se redovno piše kako se penušava vina i jagode izvrsno slažu.

I to nije problem samo kod nas. U jednom restoranu u Nemačkoj profesionalni sommelijer mi je uz Pavlovu sa jagodama predložio suvo penušavo vino jer se to uparivanje podrazumeva i po objašnjenju pomenutog sommelijera masovno je popularno. Radi se, međutim, o jednoj od najvećih zabluda u svetu vina i hrane. Evo i zašto.

Probajte prvo popiti gutljaj suvog šampanjca ili suvog penušavog vina proizvedenog tradicionalnom metodom. Sačekajte 15-ak sekundi, a zatim pojedite jagodu, pa ponovo uzmite gutljaj suvog penušavca. Šta se dešava? Naravno, vino će biti bitno kiselije nego posle prvog gutljaja.

Jagode se sastoje od oko 92 procenta vode i do 7 procenata šećera. Uprošćeno, gledajući sastav, vi uz vaše vino konzumirate blago zaslađenu vodu. I to, naravno, vino čini kiselim i razvodnjenim. Ukoliko zaista volite vino, to nipošto ne želite.

Jagode i penušavo vino

Isto važi i za drugo voće. Ako voće pošećerimo, ako jedemo voćne deserte ili ako uz šampanjac serviramo jagode sa šlagom, efekat će biti još gori jer će svaki dodatak šećera učiniti šampanjac, vino koje samo po sebi mora imati visoke kiseline, još znatno kiselijim, a samim tim užitak je pokvaren. Šteta za vino, a šteta i za jagode.

Kako je onda došlo do neprolaznog trenda posluživanja jagoda sa šampanjcem? Da bi došli do odgovora moramo se vratiti u 19. vek kada su šampanjci bili daleko slađi nego danas. Legendarna udovica Clicquot je za veliko rusko tržište punila isključivo slatke šampanjce. Englesko tržište u 19. veku, kada je i osnovan Vimbldon, takođe je uživalo u slatkim penušavcima.

Suva penušava vina su postala dominantna tek posle Prvog svetskog rata, dok su slatka uglavnom izumrla posle Drugog svetskog rata, da bi se počela vraćati pre nekih petnaestak godina. Dakle, navika posluživanja jagoda sa šampanjcem dolazi iz vremena kad je šampanjac bio sladak, znatno slađi od jagoda, pa se fino slagao s mirisnim voćem, koje ga je osvežavalo.

Serviranje penušavog vina u kombinaciji sa jagodama je, jednostavno, gastronomski atavizam, koji je do danas preživeo jer je elegantan i lep na oko. Svaki ljubitelj penušavih vina i jagoda bi trebao u njima da uživa zasebno, osim ako se ne nađete na Vimbldonu. A i tamo možete da lažirate alergiju na jagode.

Jagode i penušavo vino: Koja vina se slažu sa jagodama

Ukoliko baš ne možete da se odreknete ove kombinacije, jagode mogu da funkcionišu uz moderne slatke šampanjce kao što je Moet Ice i tradicionalni poluslatki šampanjac poput Cartte Blanche od Roederera. Naravno, tu je i ultrapopularni proseko.

Pored ove ekipe, uz sveže, nezašećere jagode, kao i uz lakše, manje slatke deserte sa jagodama, možemo posluživati rozee sa dosta neprevrelog šećera poput poluslatke graševine, pa čak možda i tramince koji nisu previše intenzivni.
Većina slatkih vina biće presnažna, osim ako ih ne servirate na vrlo niskoj temperaturi, blizu nule. No, čak će se i moćni, jako slatki sauternesi, neuporedivo bolje slagati sa jagodama od suvih penušavih vina.

 

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije