Vina tikveš
14.05.2021 Drink

Svetska ikona, vino Terrasse à l’Ombre predstavljeno u regionu

Mediji iz regiona imali su priliku da budu deo promocije vina Terrasse à l’Ombre. Prvo ocenjivanje međunarodnog žirija na najvećem vinskom takmičenju održanom u Nemačkoj „Mundus Vini“ nagradilo ga je dvostrukom zlatnom medaljom i ovenčalo „Najboljim vinom iz doline Rone“ koja je jedna od najvažnijih vinskih regija. Nakon preuzimanja francuske vinarije Château de Gourdon od strane ,,Tikveš“ tima, enolozi najveće vinarije u regionu stvorili su svetski poznato vino Terrasse à l’Ombre.

Tikveš vinarija

Marko Stojaković u Beogradu, a Filip Kamb se uključio iz Francuske

Terrasse à l’Ombre rezultat je sinergije jedinstvenog regiona i vinarije Tikveš

Izuzetan uspeh vina Terrasse à l’Ombre, koje je deo portfolija ekskluzivnih vinskih brendova Tikveš Châteaux & Domaines, rezultat je sinergije jedinstvenog regiona iz doline reke Rone i posvećenosti vinarije Tikveš.
Događaj je bio ,,hibridan“ jer se degustacija ovoj izvrsnog vina održala paralelno u nekoliko gradova na Balkanu i to u Beogradu, Podgorici, Zagrebu i Banja Luci, a iz Francuske se uključio Filip Kamb kao i enolozi koji trenutno tamo rade. Prisutni su mogli se druže onlajn i razmene iskustvo i mišljenje o ovom vrhunskom premiju vinu.

Tim vinarije Tikveš

Tim vinarije Tikveš

,,Malo ima prilika, a posebno u svetu vina, kada opravdano možete da se osećate ponosnim. Osvajanje dvostruke zlatne medalje i priznanje za najbolje vino iz jedne od najpoznatijih francuskih vinskih regija, koje je stvorio naš tim, definitivno je povod za veliko zadovoljstvo i ponos. Ovako značajne nagrade i priznanja uzdižu Terrasse à l’Ombre među svetske vinske ikone i čine Tikveš jednim od najboljih svetskih proizvođača vrhunskih vina. Naša vizija je da prerastemo u lidera ne samo u regionu, već i širom sveta”, rekao je predsednik Upravnog odbora „Tikveša“ Svetozar Janevski.
Zasluga za ovaj uspeh pripada celom enološkom timu koji predvodi glavni enolog Marko Stojaković, koji kreira i ostala vina uz savete Filipa Kambija.
Vinom Terrasse à l’Ombre dominira Grenache Noir, pa ako se na to doda i začinski bogat Syrah dobije se vinsko savršenstvo, bogato, složeno i upečatljivo vino celog tela i savršeno uravnotežen ukus, sa obiljem baršunastih tanina i nenadmašnom elegancijom.
Francuska vinarija Château de Gourdon postoji od 1870. godine, a od 2018. deo je sistema „Tikveš“. Vinogradi se prostiru na 50 hektara u dolini južne Rone obasjani suncem tokom celog dana, izloženi vetru Mistral u kombinaciji sa peskovitim zemljištem bogatim rečnim kamenom koji apsorbuje i emituje toplinu u toku noći, doprinoseći kompleksnosti vina i ističuči njegov karakter. Grožđe se bere ručno kada je sazrelo do savršenstva što čini vino složenim, jedinstvenim, autentičnim i visokokvalitetnim.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINARIJA TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije