kafa za poneti
11.01.2022 Drink

U Puli zabranjena prodaja pića na kioscima! Ugostitelji podržali meru

Gradske vlasti u Puli su od prvog januara ove godine zabranile prodaju svih pića na kioscima, uključujući i kafu, a zabrana se odnosi na ceo grad.

Stimulisanje obavljanja poslovnih delatnosti  u ugostiteljskim objektima?

Iz Grada, ovu odluku pravdaju brigom o komunalnom redu, što je u fokusu trenutne Gradske uprave. Donesena je, navodi se, u sklopu nekolicine akata kojima se reguliše korišćenje javnih površina, tj. postavljanje i korišćenje objekata poput bankomata, reklama, ugostiteljskih terasa i trafika.
Reč je o jednoglasnoj odluci, donesenoj u Gradskom veću Grada Pule, piše hrvatski portal Index.
Odeljenje za informisanje je, u odgovoru na medijski zahtev portala Index, navelo da je namera „stimulisanje obavljanja poslovnih delatnosti u čvrstim objektima, koji mogu pružiti i kvalitetniji standard usluge, pri čemu ne treba zanemariti ni davanja korisnika poslovnih prostora u čvrstim objektima u kontekstu plaćanja zakupa, komunalne naknade…“.
Iskazuje se žaljenje, prenosi hrvatski portal, zbog nedostatka komunikacije s vlasnicima privremenih objekata, tj. kioska za vreme javnog savetovanja, što je dovelo do zaključka da su sve zainteresovane strane upućene u sadržaj novih odluka i planova.

piće za poneti

„Nemaju minimalne tehničke uslove koje svaki ugostitelj mora da zadovolji“

Nikola Eterović, predsednik Nezavisnog udruženja ugostitelja Kvarnera i Istre, smatra da je odluka o zabrani prodaje pića na kioscima umnogome ispravna, zbog toga što se tokom pandemije kafa „za poneti“ nije mogla kupiti u kafićima, ali se mogla kupiti na trafikama.
Prema njegovim rečima, ugostiteljski objekti plaćaju znatno skuplje zakupe, najmove terasa, komunalne naknade, i obavezni su da ispune minimalne tehničke uslove, kako bi mogli da – sanitarno ispravno – usluže svoje goste.
U slučaju kioska, napominje, ti troškovi, pravilnici i obaveze, dosta su blaži. Međutim, dodaje da bi možda ispravnija odluka bila da se kioscima ne zabrani prodaja svih pića, nego samo toplih napitaka, rashlađenih sokova i alkohola.
Sa ovim stavom je saglasna i predsednica zagrebačkog Nezavisnog udruženja ugostitelja, Žaklina Troskot.
“Niiti imaju minimalne tehničke uslove, koje svaki ugostitelj mora da zadovolji, niti je to njihova primarna delatnost”, tvrdi ona.Udruženje Glas preduzetnika oštro se protivi ovakvim ograničenjima preduzetničkih sloboda i poslovanja. Izvršni direktor tog udruženja je jednom prilikom konstatovao da je „odluka besmislena, kao što bi bila besmislena odluka da kiosci ne smeju da prodaju sladoled zbog ugrožavanja poslastičarnica, ili odluka da se na pumpama ne sme prodavati ništa sem auto-opreme i goriva“.

Da li je prekršen Ustav?

Kako odluka o zabrani prodaje određene vrste artikala spada u ograničavanje tržišnih sloboda, koje su zaštićene Ustavom Republike Hrvatske, redakcija Index-a je upitala doc. dr. sc Matu Palića, stručnjaka za ustavno pravo, da pruži svoj komentar.
“Ustav Republike Hrvatske vrlo jasno određuje da su preduzetnička i tržišna sloboda temelj privrednog poretka Republike Hrvatske”, kaže on, ali takođe napominje da se te slobode, ipak, mogu ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti RH, prirode, okoline i zdravlja ljudi.
“Prodaja kafe i pića na kioscima regulisana je Zakonom o trgovini, koji poznaje prodaju na kioscima. Mesto za postavljanje trafike određuje predstavničko telo grada ili opštine, koje za to daje i posebno odobrenje. Isto tako, predstavničko telo može odrediti i spoljašnji izgled prodajnog objekta. Međutim, zabrana prodaje određenih vrsta napitaka (alkoholna pića, duvanski proizvodi i sl.) određena je Zakonom o trgovini. U tom propisu ne postoji odredba prema kojoj predstavničko telo može zabraniti prodaju kafe ili pića na kioscima”, objašnjava Palić.
Ono što je diskutabilno jeste pitanje može li obrazloženje – da se prodaja pića zabranjuje zarad zaštite ugostitelja – biti podloga za zabranu prodaje pića na kioscima. Da bi jedna ovakva odluka Grada Pule bila ustavna, trebalo bi dokazati da se njome štite interesi i sigurnost Republike Hrvatske, priroda, okolina čoveka ili zdravlje ljudi.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: INDEX.HR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije