vranec 1
08.10.2021 Drink

Vranac World Day, proslava autohtone sorte

„Vranac World Day“ okupio je zemlje Zapadnog Balkana kako bi se proslavila ova autohtona sorte grožđa treći put zaredom. Ove godine zajedničkim naporima udruženja „Vina Makedonije“, „Vinska akademija“ i udruženje „Enologija“, tradicionalno su obeležili glavni događaj 5. oktobra, ovog puta u hibridnom formatu.

vranec

„Vranac“ postaviti na vinsku kartu sveta

Proizvođači „Vranca“ i njihovi uvoznici širom sveta organizovali su brojne promocije vina ove sorte i pridružili se onlajn događaju koji je održan uživo u više gradova regiona.
U okviru „Svetskog dana Vranca“ organizovane su panel diskusije i master clasovi sa vinskim profesionalcima svetski priznatih koji su istraživali „Vranac“ kao sortu, kao i njegov potencijal. Više od 20 vrhunskih vinskih profesionalaca, novinara, vinskih sudija, somelijera, vinskih fotografa i blogera, kao i brojnih ljubitelja vina, posetili su mnogobrojne proizvođače, šrom regiona. Cilj ovog događaja je da se u celom svetu slavi ova sorta sa svim njenim jedinstvenim karakteristikama i potencijalom, da se istraži i dovede na svetsku vinsku scenu i vinograde širom sveta, s obzirom na njene jedinstvene prednosti, poput njegove otpornosti na klimatske promene.

vranac 3

Čitav Balkan staje iza „Vranca“

Govoreći o „Vrancu“, predsednik Udruženja „Vina Makedonije“ Svetozar Janevski napomenuo je da je ova regionalna inicijativa ključni deo puta ka osiguranju zasluženog mesta u svetskoj vinskoj industriji.
,,Geografska rasprostranjenost Vranca nije jedini razlog zajedničkog nastupa i promocije. Sve zemlje u regionu se suočavaju sa sličnim problemima u svojoj vinskoj industriji i pokušavaju da svoja vina promovišu na stranim tržištima. Ako se zajedno borimo za uspostavljanje vranca i drugih autohtonih sorti širom sveta, sve zemlje na Balkanu će imati koristi”.
Jedinstvenost ove autohtone sorte, njene karakteristike i potencijal osnova su koja se može koristiti kao platforma za dalju promociju „Vranca“, ali i drugih sorti i vina iz regiona na stranim tržištima.
Obeležavanje „Svetskog dana Vranca“ započela je inicijativa udruženja „Vina Makedonije“ 2019. godine kao pokušaj strateške promocije i pozicioniranja „Vranca“ na međunarodnoj vinskoj sceni. Prvo izdanje ovog događaja održano je u Skoplju i tada se smatralo da je „tektonski pomak“ u promociji „Vranca“. Drugo izdanje 2020. godine, zbog ograničenja COVID organizovano je i okupilo je vinske stručnjake iz Nemačke, Velike Britanije, SAD -a, Holandije i Slovenije.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINA MAKEDONIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije