05.10.2022 Drink

Obeležen 5. oktobar, Svetski dan Vranca 2022

U organizaciji Udruženja „Vina Makedonije“ i partnerima iz „Balkanske vinske mreže“ kao i regionalnim proizvođačima vranca i vinskim stručnjacima i entuzijastima iz celog sveta, po četvrti put su se udružili da proslave Vranec sa ciljem međunarodne promocije i afirmacije ove sorte.

Oktobar u znaku Vranca

Glavni događaj održan je u Edukativnom centru M6 u Skoplju uz dinamičan program i degustacije vina iz Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Tokom oktobra, u okviru proslave Vranca, organizuju se brojne degustacije u Severnoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Švajcarskoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama.
Brojni predstavnici iz celog regionalna proizvođači vina, stručnjaci i vinski entuzijasti imali su priliku uživo i online da se informišu o najnovijim naučnim saznanjima vezanim za vranec i njegove jedinstvene karakteristike, kao i da podele svoja razmišljanja i stavove kroz panel diskusiju o tome kako osmisliti i primeniti uspešne strategije za plasman vina proizvedenih od lokalnih autohtonih sorti na svetsko tržište.
Na otvaranju ovogodišnje manifestacije povodom Svetskog dana Vranca, Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Udruženja ,,Vina Makedonije” rekla je:
„Ova manifestacija ima veliki značaj za ceo region. Ostatak sveta bi trebalo da sazna više o vrednostima i potencijalu Vranca i na taj način možemo da promovišemo vinsku industriju sa Balkan. Upravo kroz autentična vina koja se proizvode širom našeg regiona krije se potencijal za uspeh u osvajanju inostranog tržišta. Proslava današnjeg dana za nas je od velikog značaja, jer mi sa Balkana šaljemo poruku da zajedno koračamo međunarodnom scenom i zajedno ostavljamo trag. Sve dok imamo viziju kuda želimo da idemo i šta želimo da postignemo, verujem da ćemo prevazići sve izazove i razlike koje nas razdvajaju”.
Elena Mladenovska Jelenković je najavila i dva velika projekta na kojima udruženje radi i koje podržavaju GIZ i FAO, što će značiti razvoj standarda u vinogradarstvu i vinarstvu kao i zajednički pristup u promociji vina sa Balkana.

Titula ambasadora Vranca za Tomasa Kurtisa

U okviru ovogodišnje manifestacije tradicionalno je dodeljena titula ambasadora Vranca, čiji su nosioci Tomas Kurtis, Master of Wine, kao i posthumno Filip Kambi, jedan od vodećih svetskih enologa koji je radio na razvoju i promociji Vranca. Poseban deo obeležavanja Svetskog dana Vranca posvećen je Salonu vina, na kome su ljubitelji kvalitetnih vina i vinski entuzijasti mogli da degustiraju više od 50 vina sorte Vranac proizvedenih u vinarijama regiona.
,,Razvijajući ideju koncepta Balkanskih vina, došli smo do zajedničkog zaključka da su vina Balkana upravo ono što je svetskoj javnosti zanimljivo, prihvatljivo i razumljivo, i da zajednički nastup regionalnih vinskih destinacija ima mnogo bolju perspektivu od pojedinačnih nastupa. Zato buduće delovanje Balkanske vinske mreže smatram revolucionarnim korakom za naš region koji treba da reflektuje izuzetno pozitivne rezultate za sve činioce u lancu proizvodnje i prodaje vina, a naročito za vinski turizam zemalja u regionu. Jedan od koraka u tom procesu je upravo i promocija naših autohnonih i domaćih sorti grožđa, a među njima definitivno prednjači vranac”, rekao je predsednik Centra vinske kulture ,,Wine Q” Vladimir Stojić.

Odata počast velikom Filipu Kambiju

Održavajući tradiciju organizovanja Svetskog dana Vranca, ova manifestacija prerasta u već prepoznatljiv događaj koji se željno iščekuje i koji bi trebalo da pomogne ovoj autohtonoj vinskoj sorti da dobije veću međunarodnu promociju i pozicionira se na globalnom nivou, „rame uz rame“ sa najpoznatijim internacionalnim sortama.
U Srbiji se Svetski dan Vranca obeležava tokom cele nedelje u mnogobrojnim restoranima i vinotekama degustacijom i aktivacijama vina od sorte Vranac.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINARIJA TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije