14.10.2022 Food

Friglo gotove pite, deset minuta do delikatesa

Ručno rađene gotove pite kompanije Friglo napravljene su po tradicionalnoj recepturi od najkvalitetnijih domaćih sastojaka, a zahvaljujući specijalnom pakovanju ostaju sveže čak 100 dana bez zamrzavanja

Friglo pite nude ukus, teksturu, poreklo sastojaka i cenovnu umerenost

Bogati kolorit gastronomije Balkana zahvalnost duguje, ne samo raznovrsnosti darova na kojima priroda ovog podneblja nije štedela već i na filigranski isprepletanim civilizacijskim vezama istočnih i zapadnih kultura. Od pekare u komšiluku do restorana koji pretenduju na Mišlenove zvezdice, neretko se na istoj strani menija nude ukusi Male Azije, Mediterana i stare Evrope – od Budimpešte i Beča, pa sve do Skandinavije. Usled relativne dostupnosti raznolike ponude dobrih zalogaja, prosečan konzument danas očekuje mnogo više čak i od hrane na koju ne mora da čeka duže od nekoliko minuta. Traži se ukus, tekstura, kvalitet i poreklo sastojaka, takođe – cenovna umerenost, tehnološka inventivnost, često i “dodir” tradicije. Da li su ovakva očekivanja realna?

“Vodeni burek”

Da, dobro ste pročitali. Upravo bi “vodeni burek” mogao biti jedan od odgovora na prethodno pitanje. Su Boregi u doslovnom prevodu sa turskog jezika znači – “vodeni burek”, a to neobično ime dobio je zbog kora koje se, posle kuvanja u ključaloj vodi, ručno nadevaju i peku na otvorenom plamenu.
Posle više od godinu dana razvijanja tehnološkog procesa, koji je imao za cilj da se izvorni Su Boregi recept u potpunosti sačuva, FRIGLO tržištu predstavlja četiri vrste ručno rađenih gotovih domaćih pita nadevenih  sirom, mesom, krompirom ili spanaćem.
Nakon samo 10-15 minuta zagrevanja u rerni na 180 stepeni, FRIGLO pite obradovaće bogatim ukusom i hrskavom koricom nepca čak i onih najprobirljivijih ljubitelja hrane. Oni manje strpljivi dobiće sličan ukoliko pite zagrevaju tri do pet minuta u mikrotalasnoj rerni ili pet do sedam minuta na vrućem tiganju.
Samostalno ili uz šolju jogurta ovi tradicionalni delikatesi mogu biti posluženi kao predjelo ili doručak, a sa rukolom i čeri paradajzom i uz čašu kvalitetnog crvenog vina biće sjajan izbor za ručak ili večeru.

100 dana ukusa i svežine

FRIGLO se opredelio da za pripremu svojih domaćih pita koristi najkvalitetnije sastojke poreklom iz Srbije isključivo od proverenih, sertifikovanih dobavljača. U osnovi testa je brašno sa vojvođanskih  žitnica, a za nadeve se koristi povrće koje zri na plodnim banatskim oranicama. Juneće meso dobija se, takođe, iz ovdašnjih farmi, dok svež sir stiže direktno sa Kopaonika.
Jedinstven tehnološki proces konzervacije inertnim gasom i specijalno pakovanje omogućavaju da FRIGLO ručno rađene pite sačuvaju ukus i ostanu sveže čak 100 dana uz čuvanje na temperaturi između četiri i osam stepeni iznad nule.
Spoj zanatskog majstorstva i nauke omogućio je da sastojci od kojih se pite pripremaju čak i posle više meseci čuvanja u frižideru zadrže svojstva koje proizvodima daju isti, prepoznatljiv ukus kao i prvog dana. Kako smo saznali od direktora prodaje kompanije FRIGLO Miloša Kocmanovića, FRIGLO ručno rađene domaće pite mogu se naći u pakovanjima od 600 grama podeljene u četiri jednake porcije. Komercijalnim kupcima proizvođač nudi mogućnost prilagođavanja gramaže, pakovanja i porcija.

AUTOR: ALEKSANDAR PETROVIĆ

FOTO: FRIGLO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.