Paradajz sos i testenina
25.06.2024 Food

Presela im pasta: Šta je chef Tomica Đukić pripremio hrvatskim fudbalerima pre meča sa Italijanima

Zvanični kuvar hrvatske fudbalske reprezentacije, chef Tomica Đukić pre utakmice najviše voli da fudbalerima posluži domaću šalšu s testeninom, posutu sirom i prelivenu maslinovim uljem.

Najbolji sos je od zrelog šljivara ili od volovskog srca

„Upravo takvo jelo daje im dovoljno energije, a ne opterećuje ih kako bi mogli da se kreću s lakoćom. Šalša je i jelo koje budi asocijacije na leto, a prezreli paradajz koji se neretko može pronaći na pijacama leti kao onaj za kuvanje je i najbolji za šalšu. Ne dajte da vas zavara cena ili neugledan izgled“, izjavio je chef Đukić za hrvatske medije.
U nastavku teksta otkriva da je najbolja šalša od zrelog šljivara ili od volovskog srca. Osim dobrog paradajza, potrebno je i nešto strpljenja. Ako nemate vremena, nemojte ni da počinjete s kuvanjem jer su za pravu šalšu potrebni sati – zavisno od količine, od dva do tri – ili duže. Jedino tako ćete dobiti sos pun ukusa.
Ako je skuvate u većim količinama, slobodno je zaledite u malim plastičnim čašama pa iskoristite kao bazu raznih sosova, supa i variva ili pak nadeva za pizze, pogače i slane savijače. Kožicu paradajza neki kuvari ne gule kako bi dobili na intenzivnijem ukusu, žele da zadrže nešto teksture ili planiraju da kuvaju šalšu tako dugo dok se praktički ne raspadne. Takva šalša se naziva šporka, ali pod istim nazivom je i šalša u koju se dodaju i tikvice ili patlidžani. Ako ipak želite finu teksturu šalše, paradajz pre pripreme zarežite, blanširajte pa ogulite i naseckajte. Prema želji, šalšu možete i da ispasirate.

Taljatele pasta i paradajz sos

Domaća šalša chefa Tomice Đukića

SASTOJCI:
2 dl maslinovog ulja
2 dl belog vina
5 čenova belog luka
2 glavice luka
2 kg paradajza
otprilike 1 kašika šećera (zavisi od slatkoće paradajza)
nekoliko grančica peršuna
1 list lovora
so i biber

PRIPREMA:
Paradajz naseckajte na komade. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk i beli luk pa potom dodajte paradajz sa sokom koji je ispustio. Dodajte so i biber pa kada prokuva smanjite vatru, sipajte vino, ubacite šećer, peršun i lovor pa kuvajte oko 2 do 3 sata. Probajte i prema potrebi dodatno začinite. Poslužite s testeninom.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije