Dostava hrane ilustracija
10.06.2024 Food

Mapa koja pokazuje da su Srbi na dnu liste kad je dostava hrane u pitanju

Dostava hrane je svoj nagli rast počela doživljavati i pre pandemije, a nakon kovida beleže konstantan rast i popularnost.

Dostava hrane ipak nije toliko popularna u Srbiji koliko nam se čini

Razvoj platformi za dostavu hrane je počeo u Kini i Americi, a ubrzo se proširio i širom Evrope. Istraživanja pokazuju da im popularnost ne opada, a nedavno je Eurostat objavio najnovije podatke o tome gde ljudi na teritoriji Evrope najviše naručuju hranu preko platformi za dostavu.

Mapa dostava hrane

Pa, da krenemo od zemalja koje to najmanje čine, pogotovo što je u pitanju Srbija. Mi smo na samom dnu tabele jer samo 8% populacije naručuje hranu preko ovih platformi. Iako vam se ova brojka čini nerealnom, pogledajte samo pune restorane i ostale ugostiteljske objekte širom naše zemlje i uverićete se Srbi i dalje više vole da hrana i piće bude deo socijalnog rituala.
Srbiju prate Poljska sa 18% i Italija sa 19%, a odmah nakon njih se nalaze Slovenija i Francuska sa 20%. Da građani država sa prostora bivše Jugoslavije imaju slične navike, pokazuju rezultati iz Bosne i Hercegovine (21%) i Hrvatske (22%).  Nešto popularnija dostava je u Crnoj Gori u kojoj 38% populacije koristi ove aplikacije. A zemlje u kojima je koncept naručivanja dostave najpopularniji su Engleska (54%), Holandija (55%), a najveći procenat beleži Malta sa 67% građana koji koriste dostavu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: EUROSTAT

FOTO: EUROSTAT/SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije