najmrsaviji hotel na svetu pitu rooms
27.06.2024 Hoteli

Pitu Rooms je najmršaviji hotel na svetu – širok je 2.8 metara i ima samo 7 soba

Pitu Rooms ili najmršaviji hotel na svetu ima samo 7 soba, a zgrada je široka samo 2.8 metara. Kako što efikasnije iskoristiti prostor je izazov sa kojim se suočava svaki vlasnik garsonjere ili omanjeg stana. Za koncept i izgradnju Pitu Rooms hotela bio je zadužen arhitektonski studio Sahabat Selojene. Naime, ovaj indonežanski studio je u provinciji Java dizajnirao hotel Pitu Rooms, hotel sa 7 spavaćih soba koji zauzima prostor od samo 2,8 metara u širinu.

Najmršavaji hotel na svetu

Pročitajte: Hotel Moxy Belgrade – game changer koji pomera granice

U studiju su ga odmah nazvali “najmršaviji hotel na svetu”, a izgrađen je na parceli koja je smeštena između stambenih kuća i uličice. Prihvativši se ovog više nego izazovnog projekta, vlasnik studija Ari Indra je svojim idejnim rešenjem pokazo da se ograničenje može pretvoriti u ogroman potencijal.

pitu hotel

Pored tehničkih poteškoća, najveći izazov je bio izboriti se sa tipičnim predrasudama i načinom razmišljanja koji je prisutan u hotelskoj industriji koja je naviknuta na superlative – najveći, najviši, najluksuzni i najlepši.

Mi smo napravili najmršaviji hotel

izjavio je za portal Dezeen, Indra i dodao: Glavni napor smo uložili kako bi ovo prostorno ograničenje pretvorili u naš najjači adut, te da je ovo izgrađena studija mikroprostora gde gosti mogu da iskuse mogućnost boravka i odrede svoje kretanje u ’taman dovoljno’ prostora.

Najmršaviji hotel na svetu ulaz

Arhitekta ističe da su dosadašnje reakcije gostiju više nego pozitivne i da se najčešći komentar odnosi na prihvatanje činjenice koliko nam je malo prostora zapravo potrebno za udobno stanovanje i kretanje. Zbog veličine lokacije nije bilo moguće korišćenje šipova, te je Indra blisko sarađivao sa konsultantima za konstrukciju na stvaranju dubokih temelja za bunare koji sprečavaju uvijanje visoke, uske betonske konstrukcije.

Pročitajte: Doživite savršeno Dolce Vita iskustvo u hotelu Royal u Opatiji

Objekat ima širinu jedne prostorije, dok je svaka soba širine 2,8 metara, dužine 3 metra i visine 2,4 metra, a sadrži bračni krevet i kupatilo s toaletom i tušem. Pažljivo odabrana umetnička dela i palete boja daju svakoj spavaćoj sobi drugačiji karakter, dok je zajednički element da svaka soba ima dva kvadratna prozora koji suptilno uokviruju poglede na okolinu.

Najrmšaviji hotel na svetu soba

Smešteni na poslednjem spratu, bar i restoran izlaze na terasu u zadnjem delu hotela, pružajući gostima prijatan pogled na grad. Iznad ove zone, prostorija sa biljkama izlazi na dva konzolna čelična kaveza na oba uža kraja objekta, objasnio je Indra. Objekat ima pet spratova, sa sobama i prostorima za zaposlene smeštenim na krajevima uske osnove, dok je čelično stepenište u centru. Fasada objekta je obložena crvenim peščarom Agra, a na istočnoj fasadi niz ugaonih otvora omogućava ventilaciju centralnog cirkulacionog prostora.

najmrsaviji hotel na svetu

Osim što je objekat na prvom mestu u funkciji hotela, Indra ga je zamislio i kao aktivan prostor za zajednicu, te je Pitu Rooms ubrzo postao i domaćin raznovrsnih događaja.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ARCH DAILY, SAHABAT SELOJENE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.