16.05.2023 Hoteli

Plan za Sunčanu dolinu na Kopu predviđa gradnju hotela sa 4 zvezdice i proširenje postojećih kompleksa

Opština Raška izložila je na rani javni uvid plan detaljne regulacije prostorne celine Sunčana dolina. U granici plana, nalazi se površina od oko 60 ha, odnosno prostorna celina Sunčana dolina-Bačište na Kopaoniku, na kojoj je planirano višestruko povećanje smeštajnih kapciteta, sa postojećih 270 na 1.923 ležaja.

Od turističko-ugostiteljskih sadržaja, planiraju se četiri zone

Podcelina Sunčana dolina, se nalazi u okviru katastarske opštine Kopaonik, zapadno od turističKog centra planine Kopaonik i podceline Suvo Rudište. Ovoj zoni pripadaju hotelski smeštajni kapaciteti: kompleks hotela Putnik (objekat u funkciji), kompleks hotela Bačište (objekat srušen) i depadans (objekat u izgradnji). Hotel Putnik lociran je u centralnom delu podceline Sunčana dolina. Kategorisan je sa četiri zvedice, a kapacitet hotela je 116 komfornih i luksuznih smeštajnih jedinica, odnosno 270 ležaja.

Planira se izgradnja hotela sa oko 255 soba

U ovoj zoni se nekada nalazio i hotel Bačište, koji je srušen u bombardovanju 1999. godine. Plato ispred nekadašnjeg hotela se povremeno koristi kao parkig prostor. U nekim prethodnim aktivnostima, 2011. godine je izrađeno idejno rešenje (projektant Mašinoprojekt Kopring A.D. Beograd) za hotel Bačište, kojim se planira izgradnja hotela površine 38.340 m2, kategorije hotel sa četiri zvezdice i oko 255 soba, odnosno oko 500 ležaja.

Planirani smeštajni kapaciteti

Od turističko-ugostiteljskih sadržaja, planiraju se četiri zone i to zona hotela Putnik, na površini od oko 2 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 575 ležajeva, zona preko puta hotela Putnik, na površini od oko 0,83 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 238 ležajeva, zona nekadašnjeg hotela Bačište, na površini od oko 2,59 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 745 ležajeva i zona nekadašnje tehniče baze za održavanje puteva, na površini od oko 1,27 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 365 ležajeva. Shodno navedenom, okvirni kapacitet planiranih turističko-ugostiteljskih sadržaja u podcelini Sunčana Dolina iznosi oko 1.923 ležaja – navodi se u planu.

Zona komercijalnih delatnosti

U delu između površine nekadašnjeg hotela Bačište i skijaškog puta od hotela Putnik do polazišta žičare Sunčana Dolina, planirana je zona komercijalnih delatnosti, u kojoj će biti omogućena izgradnja objekata trgovine i ugostiteljstva.
Od sadržaja za skijaše, u okviru Plana, osim polazišta žičare Sunčana dolina, nalaze se i skijaška staza Sunčana dolina, koja spada u laganije ski staze, zatim skijaški put Bačište – Sunčana dolina, koji povezuje hotel Putnik, parking ispred nekadašnjeg hotela Bačište i skijašku stazu Sunčana dolina, kao i stara ski skakaonica, severno od hotela Putnik. Svi ovi sadržaji se nalaze na šumskom zemljištu. Obrađivač plana je preduzeće Arhiplan iz Aranđelovca, a rani javni uvid trajaće do 29. maja 2023. godine.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: E-KAPIJA

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije