Focaccia Antico Belgrade, italijanska kuhinja u Beogradu na vodi
Hercegovačka ulica u Beogradu na vodi postaje sve življa i življa kada je gastronomska ponuda u pitanju. U proleće ove godine otvoren je Focaccia A...
pročitaj jošU Italiji je pre tridesetak godina rođen Slow Food pokret sa idejom da se promoviše sporo uživanje u kvalitetnoj hrani, lokalnim namirnicima i specijalitetima, kako bi se Italijani suprotstavili agresivnom i nadirućem fast food pokretu. U manifestu ove organizacije, između ostalog, piše da homo sapiens mora da stekne mudrost i oslobodi se brzine koja vodi izumiranju. Slow Food organizacija danas ima čitavu mrežu restorana koji su prigrlili njenu filozofiju i koncept i ako ispred lokala videte crtež puža, znaćete da ste na dobrom mestu i da ćete tu pojesti autentična jela, nadahnuta tradicijom i zasnovana na sezonski aktuelnim namirnicama iz lokalne proizvodnje.
U bašti jednog takvog, “sporovoznog”, restorana u Palermu, urezala mi se slika koja će me pratiti do sledećeg putovanja u Italiju. Tri generacije porodice, njih desetak seda u restoran. Vesela graja ispunjava restoran, dok spajaju stolove, ne čekajući konobara. Beba od godinu dana je kod tetke u krilu, drugo dvoje, osnovnoškolci rekao bih, odmah naručuju pizzu, deda seda na čelo stola, dok je nona, kao i ceo život, odmah uz njega. Svi pričaju uglas, svi se smeju, na sto stiže hrana, vino, sokovi, nazdravljaju životu i srećni su što su zdravi i što su zajedno. I sedeli su tako sat vremena, gle čuda, bez mobilnih telefona. Beba je stalno bila nasmejana, Mario i Arijana su uživali u svojim pizzama, a deda je pio crveno vino, dok mu se brk smešio.
La famiglia. Felicità. Gioia.
Pored reportaže iz Palerma, za ovaj broj smo putovali podno Alpa na jezero Maggiore, koje Italija deli sa Švajcarskom. A otišli smo i do San Marina, najstarije države na svetu i jeli, naravno, italijanski. U Milano nismo otišli zbog mode, već zbog jela koja s ponosom nose oznaku alla Milanese. U Pijemontu smo dobili recept za antičke grissine, u Breši smo probali talleggio sir.
U slavu jeseni smo zakoračili u magični svet gljiva, naš Kuvar je obojen ukusima bundeve, kestena, oraha i šljiva, a iz Firence vam predstavljamo kolač sa grožđem. Jesen je i vreme kada na stolu zasija lasagna, a na vama je da izaberete, želite li tradicionalnu ili modernu.
U Apuliji smo probali pasticciotto sa vanilin kremom i jabukama, iz Emilije Romanje smo odabrali tri verzije jednog jedinog zabaionea, sa Sardinije nam stižu kruške sa šafranom, a najkvalitetniji sicilijanski pistacchio smo iskoristili u rolatu sa mascarpone sirom.
Ako ste od onih koji obožavaju poslastice s makom, ovaj broj će vam se posebno svideti. Isto možemo reći i za ljubitelje pohovanja kojima smo pripremili šest različitih smesa, jer ne idu piletina i jabuka u isti poh.
Spremili smo vam i kratak vodič za kuvanje sa najboljim italijanskim belim vinima. A za one kojima je crveno više pri srcu, predstavljamo 8 najpoznatijih sorti. I za kraj uvoda u najlepše priče Italije, nazdravićemo grapom Nonino koju vodi Đanola Nonino i njene tri ćerke Kristina, Antonela i Elizabeta. Destilerija u kojoj je muškarcima ulaz “zabranjen”.
Dok uživate u lepotama jeseni, zakazujemo vam sledeći susret sa Italijom za decembar u najlepšem magazinu – Italia, La Cucina & Vino.
Uživajte u Italiji! Gastronomija + Vina + Putovanja
Svetislav Stojanović
Mortadela je narezak niže klase. Ovo može da izjavi samo neuki skorojević koji misli da je Italija samo pršuta i sir i čaša skupog vina. Daleko od ...
pročitaj još