22.09.2020 Kafa

B.F.C. Aviator, spejs-šatl među espreso aparatima

Sveti gral svakog bariste jeste savršeni espreso. I kao što svi istraživači i avanturisti čitav život provedu u potrazi za čašom iz koje su Isus i apostoli ispijali vino na Tajnoj večeri, ista je sudbina i svakog bariste, pa i našeg sagovornika Predraga Punoševca iz Aleksandrovca Župskog. Sastavni deo potrage za savršenim espresom svakako je i oprema, te je to tema kojom smo se pozabavili.

Baristi preostaje samo da uživa u pogledu na savršen mlaz

– Kvalitetan i pouzdan aparat svakako uliva određenu sigurnost i bezbrižnost baristi. Jer ako je barista ispoštovao sve korake u pripremi espresa i pritom dobro uštelovao mlin, ne preostaje mu ništa drugo nego da uživa u pogledu gde pumpa aparata pod pritiskom od devet bara stvara pravilan mlaz i idealnu ekstrakciju – kaže Predrag, a na naše sledeće pitanje u vezi s tvrdoćom vode i njenim uticajem odgovara da je o tome vrlo nezahvalno govoriti.
– Postoje gradovi s lošijom, tvrđom vodom, koja s vremenom stvara kamenac i loše utiče na rad aparata, ali naš servis se trudi da redovnom zamenom depuratora smanji faktor rizika koji bi mogao da naruši kvalitet kafe i rad aparata – kaže Predrag.
Čak i početnik u ovom poslu zna da je čišćenje aparata izuzetno važno i da je za kvalitetno obavljen posao potrebno do 25 minuta, a Predraga smo zamolili da za Cafe Bar & Restoran kaže kako to on radi.
– Pre svega čisti se glava aparata, a zatim specijalizovanom krivom četkicom sam kanal oko glave aparata. Skidaju se porta filteri iz kašika i stavlja nepropusno, tzv. slepo sito, u koje se sipa prah za čišćenje aparata. Kašike aparata takođe se detaljno peru. Postupak pranja ponavlja se nekoliko puta po deset sekundi sve dok voda ne postane bistra. Potom se aparat pere samo vodom da bi se prašak isprao. To se radi da kafa ne bi poprimila veštački miris, tj. miris praška koji je upotrebljen za pranje. Tek tada smo sigurni da je aparat spreman za upotrebu.

Stimeri koji se ne greju

B.F.C. Aviator premijerno je predstavljen u Srbiji ove godine na sajmu u Beogradu. To je aparat s odličnim karakteristikama na kome bi svaki barista poželeo da radi.
– Upakovan je u jedno nasvakidašnje kućište. Sadrži multibojler, što znači da svaka grupa može imati svoju temperaturu, pa samim tim možemo pripremati više različitih blendova koji bi zahtevali različite temeprature. Aparat poseduje stimere napravljene od specijalnog materijala koji se prilikom zagrevanja mleka ne mogu ugrejati. To svakako veoma olakšava rad jer se ponekad desi da se barista uhvati za vruć stimer, a u ovom slučaju to je nemoguće – kaže Predrag.

Šta sve može

B.F.C. Aviator sadrži bezbroj inovacija:
• Novi parni štapići sa sistemom protiv kamenca • takmičarski ručni tuš s mikrorupama • TFT ekran osetljiv na dodir koji vam omogućava da podesite i nadgledate parametre • bočna svetla i podgrupa svetala koja omogućavaju ravnomerno osvetljenje radnog područja • bakarni kotlovi izolovani termosifonskim krugom, čime se smanjuje potrošnja energije i poboljšava termička stabilnost • termoregulisani elektronski grejač za čaše • dva prekidača za ručno pokretanje vode na grupama u obliku prekidača koji se koriste u avionima, te otud i ime – AVIATOR.
– Mlin je proizvod firme Fiorenzato i u sebi ima integrisanu vagu i titanijumske noževe. Omogućava brz i lak rad baristi, koji željenu gramažu može namestiti s nekoliko klikova. Napravljen je da traje i smatra se da može samleti više tona kafe bez zamene noževa – rekao nam je na kraju Predrag.

PREDRAG PUNOŠEVAC
barista firme Corp i kafe Antico Sapore

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ŽARKO RADOVANČEV

Komentari (2)

 1. Zarko каже:

  Postovani
  Koja je cena espresso coffee aparat kao na gornjoj slici

  1. Stojanovic каже:

   Poštovani, cena je oko 12.000 evra
   Ako vam može pomoći, jedan sličan model BFC se prodaje na portalu Kupujem prodajem, pa se raspitajte kod prodavca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije