šef kuhinje
12.09.2021 Chef

Šta se desi kada kuvar u Beogradu zatraži platu od 140.000?

Nakon pisanja našeg magazina u tekstu u kojem smo ukazali na problem manjka radne snage u restoranskoj industriji, brojni mediji su počeli da se bave tom tematikom. Pa, tako biznis portal Bizlife.rs, kroz jedan konkretan primer, obrađuje ovu tematiku.

Manje kadra, veće plate?

Hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika, a ta pomoć je kako navode, važna da bi ih stimulisali da ne odlaze iz zemlje i da ne bi bili prinuđeni da ih „uvozimo’ iz Bangladeša. Mnogi takvu situaciju pokušavaju da „okrenu“ u svoju korist i deficit u kadrovima na tržištu iskoriste da izbore za sebe bolje uslove rada, odnosno veću platu.
Tako je veliku pažnju javnosti ovih dana skrenula objava na društvenim mrežama da je u jednoj beogradskoj kafani kuvar zatražio platu od 140.000 dinara. Naime u kafani „Pavle Korčagin“„ objavili su najpre da šire tim zbog povećanog obima posla, odnosno da traže kuvara i pomoćnog kuvara za platu od 60.000 do 80. 000, odnosno 45.000 do 50. 000 dinara.

šef kuhinje 1

„Neurohirurg ima manju platu!“

„Cenimo svačiji rad ali neurohirurg ima manju platu, a vi ne operišete pile. I mi želimo da prodajemo pivo po 600 rsd ali nam ne ide“, stajalo je u objavi na Fejsbuk stranici ove kafane nakon što je jedan od kanditata zatražio 140.000 dinara.
Kako je za BizLife objasnio vlasnik kafane Vojin Cucić, nastoje da izbalasiraju konačni stav iz ugla ugostitelja, radnika i gosta.
„Trebalo bi poznavati i zadovoljiti sve tri kategorije ne bi li se racionalno došlo do objektivnog rešenja. Oglasili smo početnu platu za kuvara od 60.000 do 80.000 dinara. Plata bi porasla vremenom, ukoliko zaposleni zadovolji naša očekivanja, a i mi njegova, naravno. Ne možemo nekome sa vrata dati platu veću nego što ima godinama zaposlena osoba u našim lokalima“, objašnjava on situaciju.
Ispod ovog posta o kuvaru koji traži tako visoku platu bilo je i mnogo negativnih komentara na račun lokala, a na pitanje da li ih je to iznenadilo, Cucić kaže da nije toliko iznenađen jer su i različiti razlozi za to.
„To su ljudi koji situaciju ne mogu posmatrati iz našeg ugla, ugla ugostitelja u ovo čudno doba, jer se nisu susreli sa tim poslom“, navodi.

Začarani krug ponude i potražnje

U ugostiteljstvu je stanje trenutno takvo da je teško naći radnike, a onaj ko želi da se zaposli ima gde, jer svi traže konobare, kuvare i pomoćne radnike, kao i da diktira uslove i platu koju želi, napominje. Takođe, neki poslodavci to mogu da isprate, a neki ne. Letnji meseci su period i kada taj kadar odlazi na primorje u potrazi za većom platom, a mnogi i na kruzere.
„Tu se stvara začarani krug ponude i potražnje. Neko zaista traga za većom platom, mlađi ljudi uglavnom za avanturom i boravkom na moru. Svakako je nemoguće ponuditi istu platu u lokalu gde se pivo prodaje po ceni od 1,5 evra, kao što je to kod nas slučaj i po ceni od šest evra, kao što je slučaj sa većinom lokala na primorju“, objašnjava sagovornik.
Kada je reč o tome kako se korona kriza odrazila na njihov rad, Cucić kaže da letnji meseci jesu osveženje, ali da se kriza svakako odrazila na poslovanje.
„Da bi se nadoknadili gubici od više od godinu dana morali bismo drastično da povećamo cene, a na to ne pomišljamo, ne bi bilo pošteno, a naša parola je – ‘Strpljenje, poštenje – najduža moda.’”, poručuju iz ove kafane.
Kaže da im je poslovna politika bila takva da nikoga ne otpuštaju, već su čak povećali broj zaposlenih.
„Tada su ljudi želeli da rade drastično ispod cene, ali smo mi i tada održali iste plate za kuvare. Funkcionišemo po principu obostranog poverenja i do sada možemo reći da su skoro svi zaposleni i nakon završetka radnog odnosa ostali naši prijatelji“, poručuje Vojin Cucić.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: BIZLIFE

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije