kovid propusnica
20.10.2021 Restoran

Od subote u 22 časa uvode se kovid propusnice

Krizni štab je na današnjoj sednici doneo odluku da se zbog epidemiološke situacije sa korona virusom u Srbiji uvedu kovid propusnice i ta odluka na snagu stupa od subote 23. oktobra, od 22 časa i važiće za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, najavila je premijerka Ana Brnabić.

Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine

To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i kovid propusnice biće obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima. Kovid propusnica važiće i za svadbe i druga veselja organizovana u zatvorenom nakon 22 časa. Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine. Potrebno je da nije prošlo više od 210 dana, kada je u pitanju druga doza.

kovid propusnica restorani

Može i sa PCR i antigenskim testom

Takođe, omogućen je boravak u zatvorenima i onima koji ne žele da se vakcinišu. U sve te te objekte posle 22 sata mogu da uđu ili sa PCR testom ne starijim od 72 sata, antigenskim testom ne starijim od 48h ili potvrdom o preležanoj bolesti u poslednjih sedam meseci.
Nakon 22 časa od subote nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice, rekla je premijerka nakon sednice Kriznog štaba.
Uveče je, kako je objasnila odgovarajući na pitanja novinara, veća verovatnoća da će se neko zaraziti jer se više koristi alkohol, više je ljudi, kontakata, grljenja…
Ona je rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji katastrofalna i da se ne smiruje.
“Krenuli smo u pooštren nadzor. Rekla sam da se najviše kontrolišu tržni centri, prodavnice i javni prevoz, gradski i međugradski”, rekla je Brnabić.
Kako je objasnila, sertifikat će biti u papirnom i elektronskom obliku, a na ulazima u objekte kontrolisaće ih kovid redar, odnosno skenrirati QR kod. Brnabićeva je najavila da će vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti sutra na redovnoj sednici vlade.
Ona je kazala, odgovarajući na pitanje novinara zašto se obavezuje razmak između druge i treće doze najviše sedam meseci kada to nigde u svetu nije odobreno, da to nije tačno, i da je buster doza odobrena i da apsolutno daje efekat.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: BIZLIFE.RS

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije