Restoran u Londonu VIEW PICTURES
04.02.2021 Restoran

Sve više ugostiteljskih objekata se zatvara! Lokali prazni, a raste im cena?!?

Sve više kafana, restorana i kafića u celoj Srbiji je zatvoreno i prazno, dok su oglasi prepuni ponuda za prodaju i izdavanje ovih lokala.

Nekada traženi lokali sada zvrje prazni

Veliki broj ljudi u Srbiji zatvorio je kafane, kafiće, pekare i fast food restorane zbog situacije sa korona virusom, što je dovelo do praznih lokala i ogromnog skoka broja oglasa za prodaju i izdavanje. Prema podacima sajta za prodaju nekretnima, broj oglasa za prodaju i izdavanje ovih lokala veći je za 40 odsto u odnosu na period prošle godine.
Dok jedan broj vlasnika lokala trenutno samo pauzira u poslovanju, sve je više onih koji su zauvek odustali od ovog posla i ne želi da rizikuje ni kada se pandemija završi. dok je drugi zauvek odustao od ovog posla i ne želi da rizikuje ni kada se pandemija završi.
Veliki broj lokala koji su godinama bili razgrabljeni, sada zvrje prazni, kaže za Mondo Vladimir Mitrović, ugostitelj i vlasnik restorana i kafića u Beogradu.
„U samom centru Beograda veliki broj ugostiteljskih objekata u okolini Knez Mihajlove je trajno ili privremeno zatvoreno. Slična je situacija u Novom Sadu, ali i ostatku Srbije. Ono što je primetno jeste i zatvaranje noćnih klubova, restorana brze hrane, pekara i kioska, naročito pored škola i fakulteta. Mesta koja su bila najposećenija sada odbijaju i ono malo gostiju, vraćaju ih sa vrata restorana i kafića u vreme uobičajeno za večeru, jer sve radi do 20 časova“, kaže Vladimir Mitrović.
Veliki broj objekata se prodaje zbog teškoća u poslovanju, ali istovremeno zbog velikih dažbina, fiskalnih i parafiskalnih nameta. Broj ovih računa koji stiže na adresu ugostitelja je i dalje ogroman, tvrde vlasnici.
„Mnogi koji su uložili u posao ugostitelja su opterećni kreditima, dok su neki uzimali državnu pomoć i ne mogu da smanje troškove otpuštanjem radnika. Rešenja za izlazak iz situacije traže u prodaji ili izdavanju, jer nema druge opcije. Naravno, niko se ne odlučuje da kupi lokal da bi u ovom periodu otvarao kafiće i bio u dugovima, već svi žele da se preorijentišu na druge poslove i namene. Pitanje je kako će kafići uopšte opstati“, kaže Mitrović za Mondo.

Konobar JAN WISCHNEWSKI

Cene lokala ne padaju, već i dalje rastu?!?

Ipak, cene lokala, kafića i restorana koji se nude na oglasima ne padaju, već i dalje rastu, poput ostalih nekretnina. Prema podacima sajtova za nekretnine i oglase, broj oglasa je naglo i drastično porastao, dok su cene stabilne.
„Kafići u centru Beograda prodaju se po ceni od oko 200.000 evra. U opštinama van centra Beograda na opštinama Zvezdara, Čukarica ili Voždovac prodaju se lokali po cenama od oko 60. i 70.000 evra. Po istoj ceni može da se kupi lokal u centru Novog Sada. Uglavnom se lakše prodaju manji lokali, koji će služiti za izdavanje i drugi prihod, a ne za kafanu“, kažu sa sajta za prodaju i izdavanje nekretina.
Među najpoznatijim objektima oglašenim na prodaju ističe se lokal „Srpska kafana“, koja se prodaje po ceni od 750 hiljada evra. Cene kafića kreću se od 50 hiljada evra na Novom Beogradu i oko 150 hiljada evra kod Hrama Svetog Save.

Svetska banka prepoznala ugostiteljstvo kao jednu od najugroženijih grana privrede

Situacija sa gašenjem ugostiteljskih objekata slična je u celom svetu i najveći broj hotela, barova i restorana prodaje se zbog teškoća izazvanih pandemijom korona virusa. Za najskuplje objekte neophodno je izdvojiti po nekoliko miliona evra.
Zato je i Svetska banka i MMF prepoznala ugostiteljstvo kao jednu od najugroženih grana privrede sa procenjenim gubitkom od 910 milijardi u 2020. godini. U Srbiji je taj gubitak za prvih pet meseci bio 300 miliona evra, a do kraja godine iznosio je milijardu evra. Uz to, oko 100.000 radnika zaposlenih u sektoru ugostiteljstva je neizvesna, sa prognozom masovnog otpuštanja zbog nemogućnosti zarade, pokazuju podaci.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: MONDO

FOTO: JAN WISCHNEWSKI, VIEW PICTURES / STOCKFOOD via GULIVER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije