Vanja Puškar
07.12.2021 Trendovi

14 beogradskih restorana u Michelinovom vodiču!!! Bib Gourmand za Ivu Vanje Puškara!

I bi Michelin! Konačno! U prvom izboru prestižnog vodiča predstavljeno bogatstvo beogradske gastronomske scene. Preporučeno je 14 restorana, a Iva šefa Vanje Puškara je dobila oznaku Bib Gourmand. Ova oznaka se dodeljuje omiljenim i prepoznatljivim restoranima koji nude visokokvalitetni meni i dobru vrednost za novac.

Sledeće godine i zvezdice!

Kao i uvek, izbor za Beograd napravili su anonimni i nezavisni Michelinovi inspektori, koji restorane ocenjuju na osnovu svetskih kriterijuma Michelinovog vodiča, sa ciljem da pruže najbolje preporuke gastronomima širom sveta.
Ovaj početni izbor obuhvata 14 restorana koji su izabrani za Vodič i uključuje sve, od restorana u tržnom centru, do jednog u nekadašnjoj carinarnici,  a raspon kuhinja je podjednako raznolik, od klasične i autentične (Salon 1905, Gušti mora, JaM) do moderne i kreativne (Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903), od srpske do japanske (Ebisu) ili mediteranske (Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste).

Oznaka Bib Gourmand dodeljena restoranu Iva New Balkan Cuisine

Iva New Balkan Cuisine, prijateljski, kvartovski restoran, nagrađen je Michelinovom Bib Gourmand oznakom zbog odličnog kvaliteta i izvrsne vrednosti za novac. U ovom restoranu modernog izgleda, gurmani mogu da uživaju u tradicionalnim balkanskim receptima.

Restoran je prepoznatljiv po svojoj posvećenosti održivosti, navodi se u saopštenju. Restoran Bela reka se ističe zbog svoje podrške održivosti. Ovoj gradskoj instituciji, vlasnikova farma (smeštena na Homoljskim planinama) obezbeđuje izvrstan asortiman mesa i kozijih sireva, kao i vina sa njihovog imanja.
Cilj im je promovisanje lokalnih poljoprivrednika i proizvođača, kao i očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje.

Beograd je važno gastronomsko odredište

„Ovim izborom Beograd postaje odredište koje Michelin preporučuje zbog svoje ponude bogatih i raznovrsnih gastronomskih iskustava“, objašnjava Gvendal Pulenek, međunarodni direktor Michelinovog vodiča.
Kaže da su protekle dve godine bile teške za ugostiteljstvo i turizam, a da je prvi izbor za Beograd takođe važan korak ka jačanju lokalne ugostiteljske delatnosti.
“Potencijal je ovde stvaran, sa poletnim, mladim, talentovanim profesionalcima spremnim da zablistaju i istaknu lokalnu kulturu. U Beogradu osećamo veoma dinamičnu atmosferu, kao i upečatljivu autentičnost, čak i u kulinarskim iskustvima”, naveo je Pulenek.
Raznolika kuhinja ove zemlje uslovljena njenim geografskim položajem između Istoka i Zapada i bogatom razmenom koja se odvijala tokom istorije, stvorila je snažnu i raznovrsnu kulinarsku kulturu u kojoj su uočljivi turski, mađarski i drugi balkanski uticaji, navodi se u saopštenju kompanije.
Srpski pejzaži, koji obiluju bogatom i plodnom zemljom, nude izvanrednu osnovu za kulinarsko izražavanje, sa visokokvalitetnim proizvodima dostupnim tokom svih godišnjih doba.
Srbija je poznata i po vinogradarstvu, sa osobenim sortama vinove loze. Rezultat je dinamična kulinarska scena, popularna i primamljiva svim gurmanima.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: BIZZLIFE

FOTO: LCF MEDIA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije