25.11.2020 Trendovi

Jedan od najboljih barova u Majamiju vodi naš Danilo Božović! CB&R vam donosi Dačinu priču o uspehu!

Miami Times uvrstio ga je u 10 najboljih barmena, osvojio je zlatnu medalju za SAD na prestižnom svetskom takmičenju u pripremi koktela u Francuskoj, dok je njegov Swizzle Rum Bar & Drinkery proglašen za jedan od najboljih barova u Majamiju

Potencijal i talenat nisu ostali neprimećeni

Danilo Dača Božović započeo je karijeru barmena kao dvadesetogodišnjak, u rodnom Beogradu. Želeći da mladim barmenima pojednostavi put edukacije, osnovao je Beogradsku bartending akademiju.
Potencijal i talenat nisu ostali neprimećeni, tako da ga 2011. angažuje Dušan Zarić, jedan od suvlasnika čuvenog njujorškog bara Employees Only NYC, u kom Božović nastavlja dalji razvoj i usavršavanje sve dok mu nije ponuđeno mesto menadžera bara u EO’s Sister Concept, Macao Trading Co. U tom periodu (2016) nastaje prvo izdanje knjige „Barkeep: A Guide To Becoming A Professional Bartender“. Nakon toga dobio je partnersku poziciju koja ga je odvela u Majami, u kom otvara Employees Only Miami i Swizzle Rum Bar & Drinkery. Radio je i kao konsultant za postavljanje koktel menija, redizajn bara i odabir kompletnog inventara za piće u hotelu Faena Miami East Hotel u Majamiju, koji poseduje dva bara, Sugar (Rooftop Bar) i Tea Room, takođe je angažovao Daču za formiranje koktel menija.
Trenutno je vlasnik Swizzle Rum Bar & Drinkery na Južnoj obali. Bar predstavlja pravo tropsko skrovište inspirisano njegovim putovanjima širom sveta. Koncept je „speak easy” (skriveni bar), koji goste vraća u 18-19. vek, doba kad je moreplovstvo bilo veoma razvijeno, kao i borba velikih kolonizatora za teritoriju i dobra. Bilo je to vreme kada se rum konzumirao koliko na brodovima toliko i u američkim barovima. Bar je za kratko vreme okarakterisan kao jedan od najistaknutijih koktel i speak easy barova, i to ne samo u Majamiju već i širom SAD.

Njujork je hot-spot celog sveta

Dugi niz godina radiš u svetskim centrima barske kulture. Da li možeš da uporediš bartending u Njujorku, Majamiju i Beogradu?
Uz London i Tokio, Njujork je nesumnjivo hot-spot celog sveta. U njemu sam upoznao mnogo talentovanih bartendera. Svako ko ima mogućnosti i pritom želi da napreduje u našoj profesiji i ozbiljno proširi vidike, treba da poseti tu metropolu. Naravno, bitno je obići što više uticajnih barova kako bi se dobila kompletna slika o načinu rada i koncepciji. Njujork svakako kreira trendove. Količina pozitivne energije je nemerljiva. U konstantnom porastu je i broj strastvenih kreativnih pojedinaca koji doprinose takvom stanju.
Po čemu je Majami specifičan?
Majami je takođe grad inovacija i velikog razvojnog potencijala. Kraft-koktel barovi i dalje su odlično pozicionirani i vrlo posećeni. Tamo ne odlazi samo lokalno stanovništvo već i veliki broj stranih turista. Unikatan je i po tome što gosti biraju bar isključivo po preporukama pošto se izuzetna pažnja poklanja kvalitetu. Najbolje barove uvek će podržati i reklamirati i sama barska komuna. Pojedini kokteli, usled drukčije klime i sezone, popularniji su u Majamiju nego u Njujorku, ali je ta razlika sve manja, pogotovo zbog sve veće popularizacije starih klasika koji se uveliko nude i u beogradskim barovima. Kad pričamo o klasicima, gosti u sva tri grada, zbog čestih putovanja, lakše informisanosti putem društvenih mreža, video-klipova, ali i naših prezentacija, znaju tačno šta žele od koktela, kakvog ukusa i izgleda oni treba da budu.
A Beograd?
Beograd ima svoju čar i posvećene strastvene pojedince koji prate svetske tokove i prenose trendove u našu prestonicu. Naše ugostiteljstvo uvek je bilo na vrhunskom nivou i to je svakako veliki plus kako za grad tako i za celu državu, koja samim tim postaje sve veća i interesantnija turistička destinacija.
Kako uspevaš da izbalansiraš poslovni i privatni život i kako nadograđuješ svoje znanje?
Generalno, svakog dana trudim se da budem bolji nego prethodnog, u svakoj oblasti života. U principu, naš zanat isključivo zavisi od stanja naše psihe. Ako je bartender nezadovoljan zbog bilo kog razloga, njegov rad neće biti kvalitetan i samim tim to će negativno uticati na lični razvoj, posao i zaradu. Najbolje je pronaći duhovnu stabilnost i održati balans, to je najvažnije. Barmen uvek mora da bude radoznao i da konstantno istražuje, da bude otvoren ka novim saznanjima i informacijama. On, takođe, mora i da prati svetske tokove, bude inspirisan i teži ka savršenstvu.

U pripremi je audio izdanje moje knjige

Autor si knjige „Barkeep: A Guide To Becoming A Professional Bartender“. Šta te je podstaklo da je napišeš i da li je dostupna onlajn?
Insipiracija se javila početkom 2000. godine. Bio sam gladan znanja, ali teško je bilo doći do knjiga i ostalog edukativnog materijala. Barmeni nisu tada bili toliko otvoreni u deljenju tajni, pa je nekako, pri učenju, sve išlo sporije nego inače. Zbog toga sam napisao knjigu kako bih svima olakšao edukaciju i dao im sve informacije potrebne za brže napredovanje. Knjiga je dostupna na Amazonu, u mekoj i tvrdoj korici. U pripremi je i audio-knjiga, za koju se nadam da će izaći do kraja 2020. godine, a ubrzo nakon toga i Barkeep 2nd Edition, knjiga na kojoj trenutno radim i koja će biti proširena verzija prvog izdanja.
Koje su osobine i koja pravila presudni za uspeh u bartendingu?
Budi uporan. Imaj viziju i slušaj sebe, prati intuiciju, bez obzira na okolnosti koje te okružuju. Budi kao sunđer. Upijaj što više informacija i trudi se da radiš posao najbolje što možeš. Ne radi ništa polovično, budi ponosan na svoj rad i uvek daj 200% od sebe bez obzira na to da li čistiš bar, praviš koktel gostu ili si na takmičenju. Svaki dan daj svoj maksimum i trud će se isplatiti. Budi istrajan, i sve ostalo doći
i će samo.

Newburgh Sour by Danilo Dača Božović

* 1 3/4 oz. Glenlivet Founders Reserve
* 3/4 oz. crni čaj infuzovan Amaro Montenegro likerom
* 1/2 oz. sveže isceđen limunov sok
* 1/2 oz. Demerara Syrup (sirup dobijen topljenjem smeđeg šećera)
* 1 Raw Egg White (sirovo jaje)

Metoda pripreme: shake
Čaša: Coupe Glass (može se poslužiti i u sličnim čašama za šampanjac)
Garniš: Fee Brothers Old Fashioned Bitters i svež rendani muskatni oraščić

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: SWIIZZLE RUM BAR & DRINKERY

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije