New York Sour revival. Ove godine služiće se svuda, a vi mu nećete odoleti
Treće nedelje decembra Udruženje somelijera Srbije je organizovalo svečani parti povodom 20 godina rada i predstavilo poštansku marku koja je izdat...
pročitaj jošMiami Times uvrstio ga je u 10 najboljih barmena, osvojio je zlatnu medalju za SAD na prestižnom svetskom takmičenju u pripremi koktela u Francuskoj, dok je njegov Swizzle Rum Bar & Drinkery proglašen za jedan od najboljih barova u Majamiju
Danilo Dača Božović započeo je karijeru barmena kao dvadesetogodišnjak, u rodnom Beogradu. Želeći da mladim barmenima pojednostavi put edukacije, osnovao je Beogradsku bartending akademiju.
Potencijal i talenat nisu ostali neprimećeni, tako da ga 2011. angažuje Dušan Zarić, jedan od suvlasnika čuvenog njujorškog bara Employees Only NYC, u kom Božović nastavlja dalji razvoj i usavršavanje sve dok mu nije ponuđeno mesto menadžera bara u EO’s Sister Concept, Macao Trading Co. U tom periodu (2016) nastaje prvo izdanje knjige „Barkeep: A Guide To Becoming A Professional Bartender“. Nakon toga dobio je partnersku poziciju koja ga je odvela u Majami, u kom otvara Employees Only Miami i Swizzle Rum Bar & Drinkery. Radio je i kao konsultant za postavljanje koktel menija, redizajn bara i odabir kompletnog inventara za piće u hotelu Faena Miami East Hotel u Majamiju, koji poseduje dva bara, Sugar (Rooftop Bar) i Tea Room, takođe je angažovao Daču za formiranje koktel menija.
Trenutno je vlasnik Swizzle Rum Bar & Drinkery na Južnoj obali. Bar predstavlja pravo tropsko skrovište inspirisano njegovim putovanjima širom sveta. Koncept je „speak easy” (skriveni bar), koji goste vraća u 18-19. vek, doba kad je moreplovstvo bilo veoma razvijeno, kao i borba velikih kolonizatora za teritoriju i dobra. Bilo je to vreme kada se rum konzumirao koliko na brodovima toliko i u američkim barovima. Bar je za kratko vreme okarakterisan kao jedan od najistaknutijih koktel i speak easy barova, i to ne samo u Majamiju već i širom SAD.
Dugi niz godina radiš u svetskim centrima barske kulture. Da li možeš da uporediš bartending u Njujorku, Majamiju i Beogradu?
Uz London i Tokio, Njujork je nesumnjivo hot-spot celog sveta. U njemu sam upoznao mnogo talentovanih bartendera. Svako ko ima mogućnosti i pritom želi da napreduje u našoj profesiji i ozbiljno proširi vidike, treba da poseti tu metropolu. Naravno, bitno je obići što više uticajnih barova kako bi se dobila kompletna slika o načinu rada i koncepciji. Njujork svakako kreira trendove. Količina pozitivne energije je nemerljiva. U konstantnom porastu je i broj strastvenih kreativnih pojedinaca koji doprinose takvom stanju.
Po čemu je Majami specifičan?
Majami je takođe grad inovacija i velikog razvojnog potencijala. Kraft-koktel barovi i dalje su odlično pozicionirani i vrlo posećeni. Tamo ne odlazi samo lokalno stanovništvo već i veliki broj stranih turista. Unikatan je i po tome što gosti biraju bar isključivo po preporukama pošto se izuzetna pažnja poklanja kvalitetu. Najbolje barove uvek će podržati i reklamirati i sama barska komuna. Pojedini kokteli, usled drukčije klime i sezone, popularniji su u Majamiju nego u Njujorku, ali je ta razlika sve manja, pogotovo zbog sve veće popularizacije starih klasika koji se uveliko nude i u beogradskim barovima. Kad pričamo o klasicima, gosti u sva tri grada, zbog čestih putovanja, lakše informisanosti putem društvenih mreža, video-klipova, ali i naših prezentacija, znaju tačno šta žele od koktela, kakvog ukusa i izgleda oni treba da budu.
A Beograd?
Beograd ima svoju čar i posvećene strastvene pojedince koji prate svetske tokove i prenose trendove u našu prestonicu. Naše ugostiteljstvo uvek je bilo na vrhunskom nivou i to je svakako veliki plus kako za grad tako i za celu državu, koja samim tim postaje sve veća i interesantnija turistička destinacija.
Kako uspevaš da izbalansiraš poslovni i privatni život i kako nadograđuješ svoje znanje?
Generalno, svakog dana trudim se da budem bolji nego prethodnog, u svakoj oblasti života. U principu, naš zanat isključivo zavisi od stanja naše psihe. Ako je bartender nezadovoljan zbog bilo kog razloga, njegov rad neće biti kvalitetan i samim tim to će negativno uticati na lični razvoj, posao i zaradu. Najbolje je pronaći duhovnu stabilnost i održati balans, to je najvažnije. Barmen uvek mora da bude radoznao i da konstantno istražuje, da bude otvoren ka novim saznanjima i informacijama. On, takođe, mora i da prati svetske tokove, bude inspirisan i teži ka savršenstvu.
Autor si knjige „Barkeep: A Guide To Becoming A Professional Bartender“. Šta te je podstaklo da je napišeš i da li je dostupna onlajn?
Insipiracija se javila početkom 2000. godine. Bio sam gladan znanja, ali teško je bilo doći do knjiga i ostalog edukativnog materijala. Barmeni nisu tada bili toliko otvoreni u deljenju tajni, pa je nekako, pri učenju, sve išlo sporije nego inače. Zbog toga sam napisao knjigu kako bih svima olakšao edukaciju i dao im sve informacije potrebne za brže napredovanje. Knjiga je dostupna na Amazonu, u mekoj i tvrdoj korici. U pripremi je i audio-knjiga, za koju se nadam da će izaći do kraja 2020. godine, a ubrzo nakon toga i Barkeep 2nd Edition, knjiga na kojoj trenutno radim i koja će biti proširena verzija prvog izdanja.
Koje su osobine i koja pravila presudni za uspeh u bartendingu?
Budi uporan. Imaj viziju i slušaj sebe, prati intuiciju, bez obzira na okolnosti koje te okružuju. Budi kao sunđer. Upijaj što više informacija i trudi se da radiš posao najbolje što možeš. Ne radi ništa polovično, budi ponosan na svoj rad i uvek daj 200% od sebe bez obzira na to da li čistiš bar, praviš koktel gostu ili si na takmičenju. Svaki dan daj svoj maksimum i trud će se isplatiti. Budi istrajan, i sve ostalo doći
i će samo.
* 1 3/4 oz. Glenlivet Founders Reserve
* 3/4 oz. crni čaj infuzovan Amaro Montenegro likerom
* 1/2 oz. sveže isceđen limunov sok
* 1/2 oz. Demerara Syrup (sirup dobijen topljenjem smeđeg šećera)
* 1 Raw Egg White (sirovo jaje)
Metoda pripreme: shake
Čaša: Coupe Glass (može se poslužiti i u sličnim čašama za šampanjac)
Garniš: Fee Brothers Old Fashioned Bitters i svež rendani muskatni oraščić
Osnivač popularnog lanca kafeterija Kofilin, Anatolij Pobožev, može se pohvaliti da je Kofilin krenuo sa radom na još jednom značajnoj beogradskoj ...
pročitaj jošU najpoznatijem beogradskom šoru - Gastrošoru na Dorćolu, nedavno je otvoreno mesto nesvakidašnjeg i interesentnog koncepta. Foodie culture i life...
pročitaj jošCardo bar odlikuje se autentičnim i prijatnim ambijentom. Speakeasy gastro bar u centru grada donosi tajanstvenu atmosferu i uživanje u izvanrednim...
pročitaj još