Michelinov chef Alain Ducasse ovako priprema Sen Žak školjke
Chef Alain Ducasse nije samo sinonim za haute cuisine, njegovo kuvanje obuhvata različite formate, ne zanemarujući francusku instituciju bistroa. N...
pročitaj jošNaša zemlja je postala deo Michelinovog gastronomskog vodiča sa 14 beogradskih restorana koji su uvršteni u ovaj poznati vodič.
Jedan od njih je i restoran Iva koji je dobio posebno priznanje u vidu Bib Gourmand oznake. Vlasnik i glavni šef Vanja Puškar je gostovao u jutarnjem programu na TV Prva i pričao na ovu temu
„Suštinski, nisam jedini. Ima više restorana ulistanih i to je jako velika stvar za Srbiju i za celokupan progres naše turističke ponude, a ujedno i korišćenje svih potencijala s kojima naša zemlja raspolaže. Konkretno, naš restoran je dobio nagradu u kategoriji restorana koji nudi kvalitetni servis i kompleksniju hranu u jednom opuštenijem formatu. Oni to u najkraćim crtama istaknu kao najbolji odnos cene i kvaliteta. Ili iznenađujuće dobra hrana u jednom opuštenom mestu“, kaže šef Puškar i dodaje da je to trend od 1997.godine jer judi očekuju kvalitetan obrok na nekim mestima koji izlaze iz klasičnog okvira i shvatanja šta je fine dining.
Kako kaže Vanja, njihov restoran je poznat po kompleksnijoj hrani.
„To znači da je hrana prefinjeniija. Izlazimo iz okvira – bavimo se tradicionalnom hranom i dajemo joj formu višeslojnosti, prefinjenosti u nekim bazičnim oblicima. Nije to samo parče mesa, prilog i salata sa strane. Već je parče mesa marinirano na poseban način, termički obrađeno na pretežno dve forme, sa adekvatnim sosom – implementirane su sve tehnike i metode koje se koriste u savremenoj gastronomiji na jedan opušteniji način“.
Naša očekivanja prema određenim jelima su se razvila i porasla.
„Ono što mi danas očekujemo od restorana nije isto što je moja majka očekivala kad je išla u restorane“, kaže on. Sve to mora da prati restoranska ponuda. Kako Vanja objašnjava, ljudi iz komisije dolaze bez najave.
„Niko nema viziju kada dolaze. Neprimetno uđu i izađu, plaćaju svoju hranu“, kaže.
Nakon posete, dobili su mejl da su bili i fotografije jela koje su probali, tražili su podatke o restoranu i o zaposlenima. Na kraju mejla su naglasili da ispunjavanje ovog upitnika, ne znači da će biti ulistani.
Zvezdica je opravdano izostala, ali je i ovo lep motiv
Naši restorani nisu dobili Michelinovu zvezdicu, već je ovo takozvana čekaonica.
„Svi ovi restorani su ulistani u vodič što je velika stvar. Zvezdica je izostala iz po meni opravdanih razloga, jer na neki način se još uvek svi oporavljamo na globalnom nivou od posledica pandemija, koja objektivno i dalje traje“, kaže šef Vanja Puškar i dodaje da nije bilo realno očekivati da zablistamo u punom sjaju u ovoj godini.
„Ovo je lep kraj ove godine i super motivator za početak sledeće“, kaže on.
Chef Marko Đerić je nakon završenih studija na Almi, međunarodnoj školi italijanske kuhinje u Kolornu, započeo svoj profesionalni put u Ženevi gde ...
pročitaj jošU eri moderne kuhinje sve češće zaboravljamo na stare tehnike kuvanja. Konfitiranje, jedna od njih, nastala je još u vreme kada nije bilo frižidera...
pročitaj jošPastry chef restorana Faro Dunja Lukić je nakon završenog fakulteta u Moskvi, odlučila da poslastičarstvo bude njena profesija. Uspešno je završila...
pročitaj još