Cockta kampanja 2023
01.07.2023 Drink

Cockta – istorija pića naše i vaše mladosti

Cockta, “Piće naše i vaše mladosti”, rođeno je 1953. godine, kada ju je “zamešao” njen idejni tvorac, Emerik Zelinka.

Cockta – istorija pića naše i vaše mladosti

Iste godine registrovana je i upisana u knjigu Saveznog zavoda za patente u Beogradu i Zavoda za patente u Bernu. Ime je dobila po reči »cocktail«, pre svega zbog mešavine raznih biljnih ekstrakata koje je Zelinka upotrebio pri izradi, pritom vodeći računa da piće ne sadrži kofein i ortofosfornu kiselinu.

Cockta

1953. Prva bočica, Sergej Pavlin

Cockta

Prve promocijske aktivnosti

Premijerno je predstavljena 8. marta 1953. godine u Planici, gde su posetioci na svakom koraku mogli da vide plakat simpatične devojčice koja pije Cocktu. Od samog predstavljanja osvojila je srca ljudi i u prvoj godini je napunjeno više od milion litara. Rođena je legenda i priča o uspehu: Cockta je u narednim godinama preplavila tržište beležeći prosečnu godišnju stopu rasta od 25% u prvih 14 godina.

Cockta

Prva Cockta uniforma, Sergej Pavlin

Cockta

Cockta kamion

Cockta

Legendarni plakat Uroš Vagaja

Cockta: Rebrending

Kroz decenije, i receptura i pakovanje su evoluirali, a 2019. brend je doživeo rebrending, ističući u prvi plan žuti logo i originalnu plavu boju. Vođena činjenicom sve bržeg rasta trenda potrošnje gaziranih pića bez šećera, te sve većim trendom zdravijeg načina života, iste godine lansirana je nova propozicija – Cockta Free – oslobođena šećera i kalorija. Od prošlog leta Cockta portfolio bogatiji je za novog člana, Cocktu Blondie, koja zadržava prepoznatljivi ukus baziran na biljnim ekstraktima uz osvežavajuću notu narandže.

Cockta

Kampanja 2023

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: ATLANTIK GRUPA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije