plantaže vino i jelo
28.05.2022 Drink

Kako je ispisana istorija Ćemovskog polja i Starog podruma Plantaže

Pre šest decenija počela je crnogorska vinska bajka, priča o epskoj avanturi i borbi čoveka sa kamenitim tlom Ćemovskog polja.

Tradicija. Umeće. Vrednost. Plantaže

Crnogorske Plantaže imaju istoriju za ponos čije prvo poglavlje počinje šezdesetih godina prošlog veka, kada se, skoro pa golim rukama iz kamena stvarao najveći evropski vinograd. Danas je to more vinove loze koje se u daljini spaja sa nebom. Tokom svih ovih godina vina Plantaža su postajala slavna, Decanterovi pobednici, vina okićena „zlatom vinskih olimpijada“, a ujedno ostajala vina „na ti“ za sve ljubitelje prefinjenog pića.
U podgoričkom Lješkopolju, u Starom podrumu, danas se proizvodi ono najbolje što vinova loza može dati – vina ultra premium kategorije. Osim činjenice da su ova vina kreirana od autentične autohtone sorte Vranac, Plantaže su dokazale da i najpoznatije internacionalne sorte, poput Cabernet Sauvignon-a, Merlota i Petit Verdot-a, u njihovoj interpretaciji pružaju izvanredno iskustvo.

2 Stari Podrum Plantaže

Kratka istorija Starog Podruma

1963. Na lokalitetu Lješkopolje podignut je vinski podrum Plantaža, u blizini tadašnjeg vinograda „Pavlovine“, koji je zauzimao površinu od 200 ha.
1970 – 1980. U podrum stižu grožđa iz vinograda Pavlovine, Sadine, Kokoti i Tološki lug, kao i grožđe iz vinograda Jelenak iz okoline Danilovgrada. U to vreme u podrumu je prerađivano i grožđe iz Crmnice – kolevke Vranca. Prerada je rađena u 32 bazena po 28.000 litara, a odležavala su vina u bačvama od slavonskog hrasta, u betonskim cisternama, kao i u sudovima od inoksa, sveukupnog kapaciteta od skoro 4 miliona litara. Tokom osamdesetih godina, napravljen je poseban deo za odležavanje vina u flašama, a danas su tu smeštena arhivska vina Plantaža, najveći dragulji u kolekciji vinarije. Izgradnjom podruma „Ćemovsko polje“ 1981. godine, podrum Lješkopolje je dobio današnji naziv „Stari podrum“.

Plantaže logo

1990. Početkom devedesetih većina zemljišta pod vinogradima vraćena je ranijim vlasnicima. Proizvodnja vina u Starom podrumu se nastavlja, ali isključivo od grožđa sa Ćemovskog polja.
2000. Tadašnjom rekonstrukcijom urađene su degustacione sale, a stare bačve su prepravljene u originalne stolove za degustaciju.
2005-2006. U podrumu je smešteno 720 novih barika, 157 buradi od 500 litara i 23 bačve od 5.000 litara.
2011. godine na Starom podrumu investirano je u savremene kapacitete za proizvodnju vina zapremine 400.000 litara i tada ujedno počinje nova era vinarije.

FOTO: PLANTAŽE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije