07.02.2021 Food

Čačanski uštipak kako ga pripremaju u restoranu „Tabor“

Neizbežni sastojak gurmanskih jela i nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, njegovo veličanstvo kajmak u restoranu „Tabor“ koriste za pripremu slasnih čačanskih uštipaka

Bio mlad ili star, kajmak je deo naše tradicije

Restoran Tabor duže od 35 godina neguje i čuva tradiciju kako ambijentom tako i receptima i namirnicama koje se koriste u pripremi. Roštilj je, naravno, neizostavni deo srpske kuhinje i slobodno možemo reći da se u Taboru spremaju tradicionalni, ukusni, sočni i mirisni specijaliteti.
Iako deluje jednostavno, priprema mesa na roštilju pri visokim temperaturama ili kod otvorenog plamena zahteva veštinu. Na ukus će svakako uticati temperatura, dužina pripreme, količina i odabir začina (savet je da se meso začini pre pečenja), debljina sečenih komada mesa, marinada i, naravno, kvalitet mesa.
Osim navedenog, i kajmak je neizostavni sastojak mnogih jela tradicionalne kuhinje. Stoga se šefica kuhinje odlučila da baš njega izdvoji kao namirnicu koja je osvojila srpsku trpezu. Bio mlad ili star, kajmak se služi kao predjelo, ali i kao prilog glavnom jelu. Neizbežni je sastojak pravih gurmanskih jela i glavni sastojak već čuvenih specijaliteta kao što su karađorđeva šnicla, ćevapi, pljeskavice, krmenadle i čačanski uštipci koje je šef pripremao specijalno za ovo izdanje časopisa Cafe Bar & Restoran i podelio recept s našim čitaocima. Nedavno, kajmak je proglašen i za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Čačanski uštipci

SASTOJCI:
250 g mlevenog mesa
20 g sitno seckane slanine
30 g sitno seckanog kačkavalja
tucana paprika po želji
100 g kajmaka
crvena pečena paprika

PRIPREMA: U smesu za ćevap od mlevenog junećeg mesa staviti sitno seckanu slaninicu, kačkavalj sečen na kockice i tucanu papriku. Od dobijene smese napraviti uštipke i peći na zagrejanom roštilju. Kada uštipci budu ispečeni, spustiti ih u zemljanu činiju, preko njih staviti kajmak i pečenu papriku prethodno iseckanu na tračice, pa zapeći u rerni.

DRAGANA RADOVANOVIĆ
Šefica kuhinje restorana „Tabor“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije