26.03.2021 Food

Cannoli Siciliani by šef Nenad Tomić

Šef kuhinje hotela Central Inn na Zlatiboru, šef Nenad Tomić za CB&R priprema čuvene Cannoli Siciliani.

Kanoli su tradicionalni recept sa italijanskog ostrva Sicilije odakle i potiče naziv ovog jela. Ovaj desert se zapravo vezuje za gradove Palermo i Mesine. Pored italijanskog naziva koji se vezuje za ovo jelo, kanoli su došli sa Bliskog istoka u Italiju. Zapravo se veruje da su ih muslimanski migranti doneli krajem 18.-og veka. Takođe postoji verovanje da bi devojke, kada bi im se svideo neki mladić ili mornar, pripremale ovaj desert kako bi ga zadržale pored sebe.
Postoje razne varijacije ovog recepta, zapravo te varijacije se odnose na dekorisanje. Primarni recept kanola dekoriše se sa kandiranim pomorandžama i pistaćima, ali danas postoje varijacije i sa drugim koštunjavim voćem kao i sa čokoladom.
Recept koji ću podeliti sa vama je tradicionalan i meni ga je prenela jedna italijanska nonna (baka).

Cannoli Siciliani:

Potrebno za testo:
250 g belog brašna
2 cela jajeta
1 supena kašika šecera u kristalu
1 kesica vanil šecera
1 kašičica kakaa
0,5 dl marsla vina (ili nekog drugog dezertnog vina)
50 kg putera
1 prstohvat soli
0,5 l ulja za prženje
Potrebno za fil:
250 g rikota sira
250 g maskarpone sira
100 g šećera u prahu
kora jedne pomorandže

Priprema i način rada:
1 KORAK:
U jednu posudu sipamo, brašno, so, šecer, kakao i rukom izmešamo. Potom dodamo jaja, puter i marsala vino. Mešamo sve ručno dok ne dobijemo prhko testo koje se ne lepi za ruke i koje je glatko. Tako umešeno testo umotamo u foliju ili prekrijemo krpom i ostavimo u frižideru da se ohladi 1 sat.
2 KORAK:
Sastojke za fil sipamo u odgovarajuću posudu, a koru od pomorandže izrendamo na najsitnije rende u istu tu vanglicu. Prvo mešamo sa mikserom na najmanjoj brzini, a potom postepeno pojačavamo brzinu. Masa kada se umuti treba da bude kremasta i čvrsta, da može da se oblikuje pomoću dressing džaka. Umućenu masu stavimo u frižider do upotrebe.
3 KORAK:
Testo izvadimo iz frižidera i uz pomoć oklagije ga razvučemo na debljinu 2-3mm. Modlom za sečenje testa u obliku kvadrata sečemo da iz testa izvučemo što više lepih komada. Potom na sredinu isečenog kvadrata testa postavimo modlu za kanole (s obzirom da modle kod nas ne mogu da se nađu tako lako, predlažem da koristite modle za šam rolne) po dijagonali i krajeve prebacimo preko modle i premažemo malo sa vodom da bi se lakše spojili. Pržimo ih u zagrejanom ulju. Kada su pržene, vadimo ih na papirni ubrus da se ocede. Testo možete svaki put posle sečenja premesiti i razvijati.
4 KORAK
Kada se testo ohlaidi punimo ih sa filom koji smo sipali u dressir džak. Do pola sa jedne strane i pola sa druge strane.
5 KORAK
Kao što sam rekao kanoleima možemo dati razne ukuse. U zavisnosti od toga šta volite možete koristiti kandiranu pomorandžu, mrvice čokolade, pistaće ili šta već volite. Kanoli se takođe posipaju i šećerom u prahu.

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: NENAD TOMIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije